De ultieme IJsland Bucketlist

De ultieme IJsland Bucketlist

Ben je op zoek naar reisinspiratie voor IJsland? Of heb je jouw reis al geboekt en wil je weten wat je niet moet missen? Hier is onze ultieme IJsland Bucketlist.

De Beste dingen om te doen in IJsland

In een willekeurige volgorde zijn hier de beste dingen om te doen in IJsland. Onderaan het artikel is nog een kaart bijgevoegd waar je ze allemaal op kunt vinden.

Svartifoss

Een van de mooiste watervallen van IJsland is de “zwarte” waterval Svartifoss. Svartifoss bevindt zich in NP Skaftafell. Hij wordt omgeven door zwarte basaltkolommen, vandaar zijn naam. Het is een stukje lopen, maar je komt uit op een schitterende plek.

Omgeven door zwarte basaltkolommen stroomt de Svartifoss

Jökullsarlón

Deze plek is vooral bekend van de James Bond-films “A View to a Kill” en “Die Another Day”. Het is een gletsjermeer in het zuiden van IJsland. Het leukste is om met een amfibievoertuig een tocht te maken over dit blauwe meer. Waan je in de wereld van Frozen. Het landschap doet door de lichtblauwe tinten surrealistisch aan.

Het landschap van de Jökullsarlón is surrealistisch, door de lichtblauwe kleuren lijk je wel in de film Frozen beland.
Marije en Wietse samen bij de Jökullsarlón.

In ons artikel Jökulsárlón, het mooiste gletsjermeer van IJsland lees je alles over hoe bijzonder dit meer is en wat je er kunt ondernemen.

Hallgrímskirkja

In Reykjavík staat een opvallend gebouw: de Hallgrímskirkja. Deze evangelisch-Lutherse kerk is ontworpen door Guđjón Samúelsson. Inspiratie voor het gebouw haalde de architect uit basaltpartijen die overal in IJsland te vinden zijn. Het was zijn laatste werk, de voltooiing in 1986 maakte hij niet meer mee. Voor de kerk staat het standbeeld van Leif Eriksson, de zoon van Erik de Rode (de laatste wordt gezien als de ontdekker van IJsland, de eerste als de eerste Europeaan op het Amerikaanse continent). Het gebouw is niet alleen bijzonder van buiten, maar ook van binnen.

De immens grote Hallgrímskirkja in Reykjavík. Groot en grijs is hij overal in Reykjavík te zien.
Ook van de binnenkant in Hallgrímskirkja prachtig. Witte gotische kolommen rijzen omhoog.

Blue Lagoon / Nature Baths

Breng een bezoek aan de Blue Lagoon (vlakbij Reykjavík) of de Nature Baths (vlakbij Myvatn in het noorden). Geniet van deze geothermische baden. Relax in een prachtige omgeving. Maak de Blue Lagoon onderdeel van je stedentrip naar Reykjavík of als je maar een paar dagen in IJsland bent. Ga je langer naar IJsland en wil je een niets minder toeristische plek? Bezoek dan de Nature Baths.

Wietse zwemt met zwemvleugels in het water van de Blue Lagoon.
de Blue Lagoon

Wil je meer weten over het verschil tussen deze twee? Lees dan even verder bij De Blue Lagoon of Myvatn Nature Baths?

Gođafoss

Gođafoss is een van de grotere watervallen in IJsland. Je vindt deze waterval in het noorden van IJsland, vlakbij Myvatn. Ook prettig is dat je er via de Ringweg vrij eenvoudig komt. Geen lange wandelingen hier. Vanaf de weg is hij prima te zien.

Godafoss is een van de grotere watervallen in IJsland

Papegaaiduikers

Ze zijn maar klein, maar zien er enorm schattig uit: Papegaaiduikers. Ongeveer 60% van de wereldwijde populatie vindt je op IJsland. Je kunt ze onder andere vinden bij Breiđafjöđur, Ísafjađardjúp, Borgarfjöđur Eystri, Fáskrúđsfjödur, Vestmannaeyjar (Westman eilanden), Reynisfjall en Dyrhólaey. In Reynisfljall zijn onze foto’s gemaakt. We combineerden de Papegaaiduikers met een trip naar het zwarte strand van Reynisfjara.

Papegaaiduikers bij Vík.
60% van de wereldwijde populatie van Papegaaiduikers vindt je in IJsland.

Seljalandsfoss

Altijd al eens achter een waterval willen lopen? Of willen kamperen vlakbij een waterval? Dat kan allemaal bij de Seljalandsfoss. Je vindt ook deze waterval vlak aan de Ringweg ( op de route naar Þórsmórk).

Een regenboog vanaf de achterkant van Seljalandfoss.
Seljalandfoss van een afstandje zodat je de waterval in zijn geheel ziet.

Krafla-gebied

Hoewel de laatste uitbarsting in 1984 was, zijn de lavavelden nog steeds zwart. Op sommige plekken roken ze nog steeds! Het is ook hier weer een landschap dat op een hele andere planeet lijkt te zijn dan de onze. In dit gebied ligt ook de explosiekrater Viti die gevuld is met water.

Annika en Wietse wandelen door het Krafla gebied. In 1984 is de Krafla vulkaan uitgebarsten. De grond is nog steeds bedekt met zwarte lava. Je kunt 30 jaar laten nog steeds precies zien tot waar de uitbarsting geweest is.
Op sommige plaatsen rookt de aarde op IJsland nog steeds.
Verschillende kraters zijn gevuld met water, het lijkt wel lichtblauw water.
Het Krafla-gebied lijkt zich qua landschap op een hele andere planeet te bevinden.

Haai eten

Het nationale gerecht van IJsland is hákarl. Oftewel : gefermenteerde haai. Het is in verschillende winkels te verkrijgen. Of breng een bezoekje aan het Bjarnarhöfn Shark Museum, waar je gratis een stukje kunt proeven.

Haaienvlees hangt te drogen bij het Bjarnarhöfn Shark Museum.

Gletsjerwandeling maken

Een van de grootste avonturen voor Marije was het maken van een gletsjertocht. Maak deze met een gids. Zij zorgen voor vervoer en de uitrusting die je nodig hebt. En ze kunnen je alles uitleggen over de omgeving. In Skaftafell zijn diverse bedrijven te vinden die je meenemen naar de Vatnajökull. Kinderen vanaf zeven jaar kunnen al mee, mits er klimijzers in hun maat zijn.

Marije met pikhouweel en stijgijzers op de Vatnajökull gletsjer.
De Vatnajökull is de grootste gletsjer van IJsland.
Het maken van een gletsjer wandeling is een hoogtepunt tijdens je reis naar IJsland.

Reykjavík

De hoofdstad van IJsland is misschien geen grote metropool, maar toch mag je ‘m niet missen. Met 200.000 inwoners is het de grootste stad van het land. En waarschijnlijk de enige met een verwarmde winkelstraat. Geen sneeuw op de straat in de winter. In de oude stadskern vindt je met golfplaten beklede huizen in allerlei kleuren. Tevens een bezoekje waard zijn het Höfđi-huis (hier vonden de besprekingen tussen Reagan en Gorbatsjov plaats), de Hallgrímskirkja, Harpa (een concert- en congrescentrum) en Sölfariđ (een stalen kunstwerk van een Vikingschip).

Gekleurde golfplaten huizen in de Reykjavík, de hoofdstad van IJsland.
Sólfar, de sculptuur van Jón Gunnar Árnarson.

Skogafoss

Een van de meest indrukwekkende watervallen is zonder twijfel de Skogafoss. De waterval komt met zo’n donderend geraas naar beneden dat het bijna niet mogelijk is om er dichtbij te komen. Bij de waterval gaat een pad omhoog zodat je ‘m ook van bovenaf kunt bekijken.

Skógafoss stort donderend naar beneden.

Landmannalaugar

Landmannalaugar ligt in het binnenland van IJsland. Het dal is bedekt met lava en wordt omringt door gele, rode, bruine, groene en grijsblauwe rhyolietbergen. De meerdaagse trektocht Lauvegur loopt door dit gebied. Maar voor wie dat een beetje te veel van het goede vindt, zijn er ook kortere wandelingen te maken. Het mooiste is om hier op de camping een paar dagen te kamperen. Je komt hier het gemakkelijkste met een 4WD, dan kun je de rivierdoorsteek maken naar deze camping toe. Anders moet je je auto parkeren en met je spullen lopen.

Het bruin-groene-rotslandschap van Landmannalaugar. Hier is geen boom te bekennen.
3 schapen verscholen tussen de met mos bedekte obsidiaan rotsen.
Zoek de 3 schapen.
De meerdaagse trektocht Laugavegur loopt door Landmannalaugar.
Kaartje van de camping Landmannalaugar
Verwacht een harde ondergrond om je tent op te zetten, maar wel een fantastisch uitzicht op camping Landmannalaugar
Om de rivierdoorsteek naar de camping Landmannalaugar te maken heb je een 4WD nodig, zoals deze bus.
Je hebt 4WD nodig om deze rivierdoorsteek naar de camping toe te maken, zoals deze bus hier.

Zwemmen in een warmwaterbron

Eén van de dingen die echt niet mag missen op de ultieme IJsland Bucketlist is zwemmen in een warmwaterbron. Er zijn er vele te vinden in IJsland. Maar check altijd van tevoren de temperatuur. Die verschilt in zo’n bron per dag. De temperaturen in de meeste warmwaterbronnen variëren van 40 graden Celsius tot soms wel 60 graden Celsius. Je kunt ze vinden op deze website. Wij zijn wezen zwemmen gewoon op de camping van Landmannalaugar. Daar kan het meestal wel.

Arjan, Marije en Wietse zwemmen in de warmwaterbronnen in het schitterende landschap van Landmannalaugar, IJsland

Turfkerkje

In IJsland zijn diverse turfkerkjes te vinden. Zelf vinden we de Víđimýrarkirkja erg mooi. Deze kerk ligt vlakbij het plaatsje Varmahliđ. Deze kerk is gebouwd rond 1834. De grasmat en het turf worden regelmatig vernieuwd maar het hout is grotendeels origineel. Het kerkje doet nog steeds dienst als parochiekerk.

Het turfkerkje Víđimýrarkirkja ligt vlakbij het plaatsje Varmahliđ

De Gouden Cirkel

De Gouden Cirkel is de meest bezochte attractie van IJsland. Veel mensen die kort in IJsland verblijven nemen deze route. Langs deze route vindt je de highlights van IJsland: het helderblauwe kratermeer Keriđ, Þingvellir, Geysír, Gullfoss en Faxi. Zonder stops rijdt je de route in ongeveer 3 uur. Maar je wilt natuurlijk wel uitstappen om deze natuurwonderen te bekijken. Het is ook ideaal om te doen als stop over naar de Verenigde Staten of Canada.

Waternevel boven de Gulfoss, de gouden waterval.
Gullfoss
Strokkur, de meest actieve geiser spuit tot wel 20 meter hoog de lucht in.
Geysír

Walvissen spotten

Op verschillende plekken in IJsland worden walvissafari’s georganiseerd. Je gaat dan samen met andere mensen aan boord van een schip op zoek naar walvissen, orka’s en dolfijnen. Het is een fantastische ervaring deze dieren in het wild te zien. Meegaan met zo’n toch is overigens geen garantie dat je ze ook daadwerkelijk ziet. Het blijven tenslotte dieren die zich verplaatsen. Zelf hebben we de tocht gemaakt vanuit Húsavík omdat in het noorden de kans iets groter is om ze te zien. Wij boeken bij Gentle Giants. Zij jagen de dieren niet op en blijven op afstand. Tevens geven ze veel informatie over hoe de dieren leven.

Walvissen spotten bij Húsavík met een zwemvest aan.
Maak je geen zorgen met jonge kinderen. Wietse was vijf en het was geen moment spannend of hij niet overboord zou kiepen.
Een walvis is het makkelijkst te herkennen als hij bovenkomt en water spuit.
De bemanning zoekt ijverig naar dit plaatje: spuitende walvissen. Ze moeten zo af en toe boven water komen voor zuurstof en zo weten ze dat ze er zijn.
Een blauwe vinvis met kalf is toch wel geweldig met walvisspotten.
Wij hadden bijzonder veel geluk: een blauwe vinvis met kalf!
Staart van een blauwe vinvis boven de zee uit.
En nog een toegift!

Dettifoss & Selfoss

Ongetwijfeld de meest indrukwekkende waterval van IJsland is Dettifoss. Dettifoss is 44 meter hoog, 100 meter breed en verwerkt 500 liter water per seconde. Dit maakt Dettifoss de grootste waterval van IJsland en qua volume de grootste van heel Europa. Eén kilometer stroomopwaarts van deze waterval ligt nog een waterval: Selfoss. Deze vinden wij zelf eigenlijk mooier. Je kunt ze met gemak allebei bezoeken. Er loopt een wandelpad heen en de route is goed aangegeven.

Dettifoss waterval IJsland.
Dettifoss waterval IJsland.
De Selfoss waterval is een van de mooiste watervallen van IJsland.
De Selfoss waterval is een van de mooiste watervallen van IJsland.

Lees hier ons artikel over hoe je de Selfoss en Dettifoss watervallen kunt bezoeken.

Roadtrip over het Snaefellsnes schiereiland

Het Snaefellsnes schiereiland is eigenlijk IJsland in het klein. Je vindt hier alles: kliffen, zwarte stranden, vulkanen en lavavelden. Maak een roadtrip over dit schiereiland en geniet van al het moois dat dit schiereiland te bieden heeft. Bezoek het NP Snaefellsnesjökull. Wandel langs de kust van Hellnar en Arnarstappi. En bezoek Kirkjufell en maak een foto van de zonsondergang.

De mooiste kustlijn van het Snaefellsnes schiereiland is te vinden tussen Hellnar en Arnarstapi.
De mooiste kustlijn van het Snaefellsnes schiereiland is te vinden tussen Hellnar en Arnarstapi.
Kirjufellfoss en Kirjufell
Foto via Pixabay van MustangJoe.

Lees voor meer informatie ons artikel over een roadtrip over het Snaefellsnes Schiereiland.

Noorderlicht of Midzomernachtzon zien

Door de ligging van IJsland kun je het Noorderlicht en de Midzomernachtzon vrijwel overal zien. De kans om het Noorderlicht te zien is het grootst van september tot en met april. In deze maanden is het pikdonker. Op deze website doen ze voorspellingen over de kans. Het is een natuurlijk verschijnsel, er is geen garantie dat je het gaat zien (bijvoorbeeld door sneeuw of bewolking).

In de maanden juni en juli geniet je zeker wel van de midzomernachtzon. Eveneens een bijzonder fenomeen. De IJslanders zelf halen in deze periode alles uit hun dag. Het blijft raar om 12 uur ‘s nachts mensen nog volop, zonder verlichting, aan het midgetgolfen te zien. Daarom mag ook deze laatste ervaring niet ontbreken in de ultieme IJsland Bucketlist.

Kaartje

Hoe werkt dit kaartje? Klik op een icoontje voor meer informatie. Als je de kaart hebt geopend in My Maps (dat doe je door rechts bovenin op het vierkantje te klikken) kun je op het sterretje klikken om de kaart toe te voegen aan je eigen account. Om de kaart op je telefoon of computer te bekijken klik je op de menu-knop, ga naar “Mijn plaatsen” en dan naar “Kaarten”

MEER IJSLAND:

Een onderdeel van deze reis was een roadtrip over het Snaefellsnes schiereiland. De hoofdstad Reykjavík is volgens Nederlandse begrippen erg klein. Maar je kunt vanuit Reykjavík mooie dagtrips maken. IJsland heeft mooie watervallen en deze 7 zijn de mooiste watervallen van IJsland. En hier lees je tenslotte hoe je de Selfoss en Dettifoss watervallen in een dag kunt bezoeken. Ben je wat avontuurlijker ingesteld? Ga dan kamperen in Landmannalaugar. En natuurlijk hebben we een prachtige route voor twee weken in IJsland.

MEER SCANDINAVIË:

ZWEDEN: Voor een leuke reis door Zuid- en Midden-Zweden kun je het beste even dit artikel lezen. Reis je met kinderen? Ga dan zeker even naar Astrid Lindgrens Värld, bezoek de kopermijn in Falun en beleef Zweden zoals je Zweden altijd in de reisgidsen ziet in de provincie Dalarna. En vergeet de hoofdstad Stockholm niet!

DENEMARKEN: In Denemarken mag een dag Kopenhagen niet ontbreken of maak een stedentrip naar deze stad. Vanaf de hoofdstad maak je gemakkelijk een dagtrip naar Roskilde. Op het vaste land (Jutland) kun je het Lego House of Legoland bezoeken. Of ga lekker surfen of duik in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog met de vele bunkers die je er kunt vinden.

NOORWEGEN: De mooiste wandelingen maak je in het Hemsedal, hier kun je bergen “verzamelen”. Is het toeristische Voss het waard om te bezoeken of kun je beter ergens anders heen gaan? Een ritje met de Flåmsbana is zeker een aanrader, vooral in combinatie met mountainbiken. En in dit artikel kun je lezen waar je op moet letten als je gaat autorijden in Noorwegen.

FINLAND: In Finland kun je heerlijk wandelen. Wat te denken van de Kanjonin Kurkkaus of de Hiidenportti kloof? Natuurlijk bezoek je de hoofdstad Helsinki waar je hier kunt lezen over de leukste plekken daar. Leuk met kinderen is het pretpark Linnanmäki, het forteiland Suomenlinna en een bezoek aan de Kerstman. Je kunt op onze Finland pagina lezen over onze reisroute langs alle hoogtepunten van dit prachtige land.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    error: Content is protected !!