Een dag naar Roskilde

Een dag naar Roskilde

Het oude centrum van Roskilde

Tijdens onze stedentrip in Kopenhagen zagen we dat we met onze Copenhagen Card óók een dag naar Roskilde konden. Zo krijg je twee steden voor de prijs van een. Maar wat is er te doen in Roskilde? In deze post vertellen wij hoe je een dag in Roskilde zou kunnen doorbrengen.

Hoe kom je in Roskilde?

Roskilde ligt op ongeveer 35 kilometer van Kopenhagen. Vanaf het station in Kopenhagen pak je de trein en ruim een half uur later stap je in Roskilde weer uit. Met de auto neem je vanaf Kopenhagen de 21 en rijdt je in dezelfde tijd naar Roskilde toe.

Wat kun je in Roskilde doen?

Roskilde is natuurlijk het meest bekend vanwege zijn popfestival in de zomer. Maar ook zonder dit festival kun je je in Roskilde prima vermaken.

Domkirke

De kathedraal van Roskilde is een imposant gebouw dat overal bovenuit steekt.

In Roskilde staat de Domkirke. Deze staat in Roskilde omdat van de 10e eeuw tot ongeveer 1400 Roskilde de hoofdstad van Denemarken was. In deze kathedraal worden alle overleden Deense koningen en koninginnen begraven. Ook koningin Margarethe zal hier na haar dood komen te liggen. Meer dan 40 koningen en koninginnen gingen haar voor. En dat maakt de kathedraal van Roskilde recordhouder van koninklijke begrafenissen. Sinds 1995 staat de kathedraal op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Je kunt de kathedraal te voet bereiken vanaf het station. Het is ongeveer 10 minuten lopen. Je bent toch een dag in Roskilde, dus bezoek deze kathedraal. Je gaat er geen spijt van krijgen.

Zicht op de preekstoel en het orgel van de kathedraal van Roskilde.
Zicht op de preekstoel en het orgel van de kathedraal van Roskilde.
Detail van het orgel van de kathedraal van Roskilde. Rijk versierd.
Wij genoten erg van de architectuur van de kathedraal van Roskilde.
Vanaf de kerkbanken heb je zicht op het hoofdaltaar.
Vanaf de kerkbanken heb je zicht op het hoofdaltaar.

Adres: Domkirkepladsen 3

Kinderen tot 18 jaar hebben gratis toegang, volwassenen betalen 60 Deense Kronen. Gratis toegang met de Copenhagen Card.

Vikingeskibmuseet

Met kinderen mag een bezoekje aan het Vikingeskibmuseet (het Vikingschip museum) niet ontbreken tijdens een dag in Roskilde. In de haven van Roskilde zijn 5 wrakken van Vikinschepen gevonden en geborgen. In een film kun je bekijken hoe ze daar gekomen zijn en hoe ze opgegraven zijn. En het leukste is: de film kun je ook in het Nederlands bekijken, als je het even vraagt bij de balie. Uiteraard zijn de restanten van de schepen ook te bewonderen.

Een echt Vikingschip ziet er zwart geteerd toch een stuk anders uit dan verwacht. Meer als een praam.
Het museum is zo gebouwd dat de vijf originele schepen toon gesteld staan met zicht op de Roskildefjord waar ze gevonden zijn.
Het museum is zo gebouwd dat de vijf originele schepen toon gesteld staan met zicht op de Roskildefjord waar ze gevonden zijn.

Maar er is nog veel meer te doen. Breng een bezoekje aan de scheepswerf en leer hoe je een Vikingschip moet bouwen. Je kunt zelfs het fjord uitvaren op een echt Vikingschip. Marije en Wietse vonden het Vikingeskibmuseet een van de leukste museums. Vooral omdat ze lekker actief en buiten bezig konden zijn.

Buiten in de haven zijn nog meer schepen te bewonderen.

Het museum heeft een gratis parkeerplaats. Kom je met de trein? Dan kun je het beste bus 203 nemen of 20-25 minuten lopen vanaf het station.

Adres: Vineboder 12

Kinderen tot 18 jaar hebben gratis toegang. De eerste volwassene van een gezelschap betaalt 150 Deense Kronen, de overige volwassenen 140 Deense Kronen.

Ragnarock museum voor pop, rock & jeugdcultuur

Zie, hoor en voel je een weg door de geschiedenis van de muziek van 1950, door de popcultuur uit de jaren 80 en de muziek van nu. Het museum ligt op een steenworp afstand van het festival terrein.

Vanaf het station kun je 15 minuten lopen of bus 202A nemen.

Adres: Rabalderstraede 16 https://museumragnarock.dk/en/

Volwassenen betalen 110 Deense Kronen, studenten 95 Deense Kronen en kinderen tot 18 jaar hebben gratis toegang. Ook gratis toegang met de Copenhagen Card.

Kaartje

Meer over Denemarken:

Misschien ook interessant voor jou:

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    error: Content is protected !!