Hoogtepunten van Berlijn

Hoogtepunten van Berlijn

Berlijn doet ons altijd een beetje denken aan Rotterdam. Grotendeels platgebombardeerd in de Tweede Wereldoorlog en na de oorlog weer uit de as herrezen. Ook is beide steden de architectuur heel divers. De hoogtepunten van Berlijn zijn dan ook niet alleen de museums, maar ook de geschiedenis die je in deze stad vindt.

Hoogtepunten van Berlijn

In dit artikel nemen we je mee langs de hoogtepunten van Berlijn. Aan het einde van het verhaal vindt je een kaartje waar je alles terug kunt vinden.

Eastside Gallery

Ooit was de Berlijnse het teken van de scheiding tussen oost en west, het communisme en de westerse wereld. Nu is er een deel blijven staan als herinnering. De Eastside Gallery is het langste stuk dat is overgebleven van de Berlijnse Muur. Het stuk loopt van de Ostbahnhof naar de Oberbaumbrücke parallel aan de Spree. Over de gehele lengte ( 1,3 kilometer) zijn graffiti kunstwerken aangebracht. Met als beroemdste kunstwerk natuurlijk De Kus. De kunstenaars hebben hun visie gegeven op de politieke situatie in Berlin in 1988 – 1989.

Een beschildering op de Berlijnse Muur. Een Trabantje met het kenteken November 9, 89 ( de dag waarop de Muur viel) rijdt dwars door de Berlijnse Muur heen.

TIP! Je kunt hier mooie foto’s maken. Hoe later je op de dag komt, hoe drukker het is. Veel mensen willen een bezoek aan De Muur brengen en zij willen ook foto’s maken. Vooral als er hordes touringcars komen wordt het druk. Als je dit ‘s morgens je eerste prioriteit maakt, is het nog lekker rustig.

DDR Museum

Een van de meest bijzondere museums in Berlijn is het DDR Museum. Hier kun je ervaren hoe het dagelijks leven in de DDR was, de propaganda horen en zien en kun je rijden (via een simulatie) in een Trabantje. Ontdek alle aspecten van het leven achter De Muur aan de Oostkant van Berlijn. De leuke en ook de minder leuke dingen komen aan bod.

Er kan maar een beperkt aantal bezoekers tegelijk komen, het museum is niet zo groot. Reserveer van tevoren je tickets hier.

Je vindt het DDR Museum aan de Karl Liebknecht Strasse 1.

Brandenburger Tor

Na de Tweede Wereldoorlog was de Brandenburger Tor de enige nog enigszins overeind staande stadspoort van Berlijn. Hij kwam bij de verdeling in het Russische deel terecht en vlak erachter werd in de jaren zestig begonnen met de bouw van De Muur. Tijdens de Koude Oorlog was het niet mogelijk om de Brandenburger Tor te passeren. Daarom is deze stadspoort na de val van De Muur symbool voor de Duitse Eenwording geworden.

De Brandenburger Tor vanaf de Pariser Platz. Het is avond en niet superdruk. Verschillende toeristen staan voor de Tor en maken selfies of nemen foto's.

Je vindt de Brandenburger Tor aan de Pariserplatz.

Het Museum Insel

Op dit eiland midden in Berlijn vindt je 5 museums. Je kunt hier met gemak een hele dag doorbrengen. Heb je die niet? Dan kun je een keuze maken uit de volgende musea:

 • het Altes Museum met zijn collectie van klassieke oudheden
 • het Neues Museum met een rijke verzameling van Egyptische voorwerpen, met als spektakelstuk de buste van Nefertiti.
 • de Alte Nationalgalerie, kunst uit de 19e eeuw
 • het Bode Museum, beeldhouwwerken
 • het Pergamonmuseum, hier vindt je een aantal belangrijke archeologische vondsten.

Elk museum is mooi op zijn eigen manier en het is maar net waar je voorkeur naar uit gaat.

Museuminsel Berlijn
Foto door: scholty1970 by Pixabay.

Gevangenis Hohenschönhausen

Tijdens de Koude Oorlog vond je in het best beveiligde gebied de Stasi gevangenis Hohenschönhausen. Het lijkt of je een gewone woonwijk binnentreedt, maar niets is minder waar. De huizen die hier staan werden in de jaren vijftig gebouwd voor Stasi-medewerkers en de gevangenis zelf stond nergens op de kaart. Op de kaart was dit een witte vlek.

Hohenschönhausen stasi gevangenis
Foto door Falco by Pixabay.

De Oost-Duitse geheime dienst, de Stasi, vervaardigde allerlei verborgen camera’s, afluisterapparatuur en andere spionage instrumenten om de eigen Oost-Duitse bevolking in de gaten te houden. Alleen al een vermoeden van ongehoorzaamheid was al voldoende om hier te belanden en op de meest vreselijke manieren verhoord te worden.

Tegenwoordig kun je hier rondgeleid worden door voormalig gevangenen. Er zijn rondleidingen in het Duits en Engels. Meer informatie vindt je op hun website.

Denkmal für die ermordeten Juden (Holocaust Monument)

Het monument is ontworpen door de Amerikaan Peter Eisenmann. Het bestaat uit blokken beton van verschillende hoogtes. Je kunt er tussendoor lopen. De gangetjes tussen de blokken zijn slechts 95 cm breed. Het gevoel van desoriëntatie en isolement dat je krijgt als je tussen de blokken doorloopt staat volgens de ontwerper symbool voor de ervaringen van de Joodse bevolking tijdens het nazibewind.

Zicht op het Holocaust Monument in Berlijn.

Als je bij dit monument rondloopt wordt je vanzelf stil. Er hangt een oase van rust in de drukke stad rond het Holocaust Monument.

Je vind de Denkmal für die ermordeten Juden aan de Cora Berliner Strasse 1.

LET OP!! Als je hier naar toe gaat, bedenk dan even waar dit monument voor staat. Het is geen speelplaats en dit is ook niet het moment om even “leuk” een selfie te maken.

Checkpoint Charlie

Een andere beladen plaats is Checkpoint Charlie. Al zou je dat vandaag de dag niet meer zeggen.

Checkpoint Charlie is een van de 3 voormalige grensovergangen ten tijde van de Berlijnse Muur. Als buitenlander kon je alleen via Checkpoint Charlie met de auto of bus in Oost-Berlijn komen. Na de Duitse hereniging werd Checkpoint Charlie opgeheven en verwijderd. Men probeerde om de geschiedenis uit te wissen. In 2000 is er op de oorspronkelijke plek een replica neergezet.

Een replica van Checkpoint Charlie. Nu een punt waar vooral veel toeristen als een soort kermisattractie de beste foto willen maken.

Je vind Checkpoint Charlie op het kruispunt van de Friedrichstrasse met de Zimmerstrasse.

Haus Schwarzenberg

Deze toeristische attractie ligt goed verborgen. Een unieke binnenplaats waar de muren ware kunstwerken zijn. Je vindt hier onder andere het gigantische portret van Anne Frank.

De Rijksdag

Na de Duitse eenwording werd Berlijn de hoofdstad van Duitsland en sinds 1999 zetelt hier weer het parlement in de Rijksdag (ook wel Reichstag). Bovenop de Rijksdag staat een glazen koepel.

De Reichstag in Berlijn. De plaats waar de Duitse Regering zetelt.

Deze koepel kun je bezoeken. En het leukste van alles: het is gratis! Lees hier precies hoe je dat kunt doen. Wij kunnen echt iedereen een bezoek aanraden!

Je vind de Reichstag aan de Platz der Republik 1.

Alexanderplatz

In de DDR-tijd was dit plein het gecreëerde centrum van Oost-Berlijn. Na die Wende waren er allerlei plannen om het hier grootscheeps aan te pakken, maar door geldgebrek kwam daar niets van.

Je vindt hier een groot winkelcentrum, de beroemde Fernsehturm en de wereldklok.

Alexanderplatz een van de hoogtepunten van Berlijn.
Foto door wal_172619 by Pixabay.

Kaartje van de hoogtepunten van Berlijn

Hoe werkt dit kaartje? Klik op een icoontje voor meer informatie. Als je de kaart hebt geopend in My Maps (dat doe je door rechts bovenin op het vierkantje te klikken) kun je op het sterretje klikken om de kaart toe te voegen aan je eigen account. Om de kaart op je telefoon of computer te bekijken klik je op de menu-knop, ga naar “Mijn plaatsen” en dan naar “Kaarten”.

Meer Berlijn

Wil je de hoogtepunten van Berlijn verwerken in een reisroute? Wij hebben er al eentje voor je staan: 2 dagen in Berlijn. Het openbaar vervoer in Berlijn is uitstekend geregeld. Je leest er hier meer over.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  error: Content is protected !!