Autorijden in Noorwegen, waar moet je op letten?

Autorijden in Noorwegen, waar moet je op letten?

De makkelijkste manier om naar Noorwegen te gaan blijft de auto. Helemaal met de nieuwe veerbootverbinding tussen Eemshaven en Kristiansand. En hoewel het autorijden in Noorwegen grotendeels hetzelfde is als in Nederland, zijn er toch een aantal verschillen.

autorijden in Noorwegen

Autorijden in Noorwegen

Snelheid

Noorwegen kent weinig tot geen snelwegen. Op deze snelwegen en autowegen wordt de snelheid aangegeven met borden. Deze varieert van 90 tot 110 kilometer per uur.

Buiten de bebouwde kom mag je niet harder rijden dan 80 kilometer per uur. Dat komt neer op het grootste deel van Noorwegen.

In woonwijken geldt een snelheid van 30 kilometer per uur en binnen de bebouwde kom en stadskernen mag je maximaal 50 kilometer per uur rijden.

Met een aanhanger of caravan mag in op de autowegen en snelwegen ook niet harder dan 80 kilometer per uur.

Koeien op de weg in Noorwegen
En soms kom je onderweg wat onverwachte gasten tegen.

Verlichting

In Noorwegen moet je altijd met je dimlicht aan rijden. Ook als het prachtig weer is.

In een tunnel is dimlicht ook verplicht.

Alcohol

Het maximale toegestane alcoholgehalte in het bloed is 0,2 promille. Je kunt dus beter je biertje laten staan. Om het wat gemakkelijker te maken is dat biertje hier ook heel erg duur…

Het is verboden om te rijden onder invloed van alcohol en/of drugs.

Uitwijken

In de bergen geldt de ongeschreven regel dat degene die het makkelijkste kan uitwijken, voorrang verleent.

Inhalen zit hier niet echt in het systeem. Iedereen blijft achter elkaar rijden. Als je nu merkt dat je langzamer rijdt dan het verkeer achter je, dan moet jij ruimte maken om hen erlangs te laten. Dit kun je doen door de eerstvolgende parkeerplaats of uitwijkstrook op te rijden.

wegen in Noorwegen
foto: Malasoca via Pixabay

Op een recht stuk kun je ook wat meer aan de kant gaan en vertragen en met je knipperlichten aangeven dat je ingehaald wilt worden.

Wij zagen dat vooral vaak een camper even aan de kant ging om al het overige verkeer erlangs te laten. Je doet je medeweggebruikers een groot plezier met het volgen van deze ongeschreven regel. Het voorkomt een hoop ergernissen.

Tol

Noorwegen heeft veel tolwegen en de meeste hiervan zijn automatisch. Nieuwe wegen, bruggen, tunnels en hun onderhoud worden in Noorwegen betaalt door tolheffingen.

Er zijn twee gemakkelijke manieren om tol te betalen:

  • Het makkelijkste is om je auto te registreren met Epass24. Als je een creditcard hebt, gaat de betaling automatisch. Anders krijg je een factuur thuisgestuurd. Tijdens je reis heb je via je account direct inzage in je gemaakte kosten. Met de registratie wordt ervoor gezorgd dat je het juiste tarief betaalt (buiten de spits is soms goedkoper en elektrische auto’s ook).
  • Je kunt ook je auto niet registreren. Ook dan krijg je gewoon de factuur thuisgestuurd (binnen 4 tot 6 maanden). Maar, bij gewoon doorrijden geldt altijd het hoogste tarief. Bij een klein aantal tolstations mag je niet gewoon doorrijden, maar moet je contant in Noorse Kronen of met je pinpas betalen. Indien je hier niet stopt en betaalt, riskeer je een boete van 300 Noorse Kronen.

Let op! Op sommige lokale wegen wordt ook tol geheven. Dit staat altijd aangegeven. Meestal met een bord. Soms is er een slagboom, soms niet. Soms is er een slagboom waar je geld in moet werpen en dan gaat hij open. Soms wordt er een foto van je auto gemaakt en heb je via een website een aantal dagen de tijd om te betalen. Dit werkt dan via je nummerbord. Dit overkwam ons in het Hemsedal. We kwamen hier nog net op tijd achter! Let dus goed op! Meestal staat er een bord, rij dat niet voorbij maar lees het even.

Tunnels

Noorwegen telt maar liefst 900 tunnels. Als je dus gaat autorijden in Noorwegen dan is de kans bijzonder groot dat je er eentje passeert. De meeste van deze tunnels hebben verlichting, maar de korte niet.

tunnel
foto: LTapsaH via Pixabay

In een tunnel houd je je aan de volgende regels:

  • Houd je aan de maximumsnelheid.
  • Houd altijd voldoende afstand.
  • Keer nooit om en rij nooit achteruit.
  • Bij brand, alleen in het beginstadium zelf blussen.

Wanneer de brand niet meer te blussen is, laat je dit over aan de hulpdiensten en verlaat je zo snel mogelijk de tunnel van het vuur weg via de dichtstbijzijnde (nood)uitgang. (bron: ANWB)

En natuurlijk heb je ook in de tunnel je dimlichten aan.

Meer Noorwegen:

Noorwegen is een land waar je heerlijk kunt buitensporten. Zo kun je in het Hemsedal verschillende bergtoppen beklimmen en staat Voss bekend al outdoor paradijs. Maar wil je daar wel heen? Een treinrit met de Flåmsbana mag zeker niet ontbreken!

Meer reistips:

Als je terugkomt van vakantie wil je natuurlijk wat doen met je souvenirs. Lees dan 6 manieren om je reisherinneringen een plekje te geven. Duurzaam reizen is helemaal van deze tijd en hier lees je meer over inspirerende reisboeken. Op wereldreis in Nederland? Dat kan, lees er hier alles over.

Heb je nog vragen over het rijden in Noorwegen of nog meer tips? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    error: Content is protected !!