Is Voss het bezoeken waard?

Is Voss het bezoeken waard?

Voss(evangen) presenteert zich als HET outdoor-paradijs van Noorwegen. Ieder jaar komen hier dan ook veel bezoekers. Het lijkt of je naar Voss moet als je een bezoek brengt aan Noorwegen. Maar is dat ook zo? Is Voss het bezoeken waard? Wij geven daar onze mening over.

Waar ligt Voss?

Je vind het dorp Voss tussen de stad Bergen, het Sognefjord en het Hardangerfjord. Het dorp is goed bereikbaar vanaf de E16. Op Google maps vind je Voss het beste door de volledige naam (Vossevangen) in te tikken.

Zicht op Vossevangen in Noorwegen.

Wat kun je allemaal doen in Voss?

Voss staat wereldwijd bekend om de extreme sporten die je hier kunt beoefenen. Je kunt hier dan ook raften, skydiven, ziplinen, een windtunnel betreden, mountainbiken, rotsklimmen, wandelen, suppen of een kabelbaan naar een berg pakken.

In de winter kun je hier uitstekend skiën en andere wintersporten beoefenen.

Norway in a Nutshell

Tevens is Voss voor veel mensen de basis van hun Norway in a Nutshell tour. Bij deze tour vanuit Voss neem je de bus naar Gudvangen. Hier maak je een boottocht over het Sognefjord naar Flåm. Met deze boottocht vaar je door het prachtige Nærøyfjord. In Flåm neem je het wereldberoemde Flåmtreintje (Flåmsbana). Deze trein overbrugt een hoogteverschil van 867 meter over een afstand van ongeveer 20 kilometer. Deze sprookjesachtige rit eindigt in Myrdal, waar je de trein weer terug naar Voss pakt.

Flåmsbana
Flåmsbana, het bekendste treintje van Noorwegen.

Heb je belangstelling voor deze tour? Hier kun je hem het beste boeken.

De Norway in a Nutshell tour is heel populair bij veel toeristen. Je kunt natuurlijk ook alleen de trein of de boottocht doen en er een retourtje van maken. Zelf gingen we heen met de Flåmsbana en pakten we in Myrdal de mountainbike op het station om weer terug te fietsen naar Flåm. Dat is goed te doen, omdat het allemaal bergafwaarts is.

Mountainbiken van Myrdal naar Flåm
Mountainbiken van Myrdal naar Flåm.
Wegwijzer van Myrdal naar Flåm

Toeristisch

Er zit echter ook een keerzijde aan Voss. Doordat het een naam heeft is het voor veel toeristen een Bucketlistbestemming geworden. Het is dus altijd druk met toeristen in Voss. En moet je de meeste dingen van tevoren geboekt hebben, anders is er gewoon geen plek.

Is Voss het bezoeken waard?

Als je die extreme sporten graag wilt doen, dan kan Voss interessant zijn. Vooral omdat je hier alles bij elkaar hebt. Maar, Voss heeft de naam. En daar betaal je voor. Dezelfde sporten kun je op andere plaatsen in het dure Noorwegen goedkoper doen.

Wij hebben een paar dagen in Voss overnacht en voor de tocht met de Flåmsbana is het een goede uitvalbasis. De gondel naar de berg Hanguren vonden wij erg leuk om te doen, maar we zouden er niet speciaal voor naar Voss gaan.

Bossen rond Voss.

Eerlijk gezegd vonden wij Voss, na het Hemsedal, tegenvallen. Hoewel Voss de naam heeft kun je voor mountainbiken en wandelen beter naar het Hemsedal gaan.

Wij vonden Voss het bezoeken niet echt waard. Het is erg toeristisch en duur, en er zijn betere plekken in Noorwegen om je tijd door te brengen.

MEER NOORWEGEN: Noorwegen is een land waar je heerlijk kunt buitensporten. Zo kun je in het Hemsedal verschillende bergtoppen beklimmen. Een treinrit met de Flåmsbana mag zeker niet ontbreken!

Meer Scandinavië:

IJSLAND: Bekijk onze route van de reis die wij in 2 weken door IJsland maakten. Heb je een stop in Reykjavík? Kijk dan hier voor de beste dagtrips die je vanaf de hoofdstad kunt maken. Hoogtepunt was voor ons het kamperen in Landmannalaugar. Watervallen genoeg, dit zijn de 7 mooiste. Vergeet ook niet om een roadtrip over het Snaefellsnes Schiereiland te maken.

DENEMARKEN: In Denemarken bezoek je natuurlijk de hoofdstad Kopenhagen met de Kleine Zeemeermin en het gezellige Nyhavn. Ook mag tijdens een bezoek aan Denemarken Legoland & het Lego House niet ontbreken. Maar wist je ook dat je geweldig kunt surfen in Jutland? Of dat er langs de kust nog honderden Duitse bunkers uit de Tweede Wereldoorlog liggen? En vergeet het historische Roskilde niet tijdens je reis even aan te doen.

ZWEDEN: Voor een leuke reis door Zuid- en Midden-Zweden kun je het beste even dit artikel lezen. Reis je met kinderen? Ga dan zeker even naar Astrid Lindgrens Värld, bezoek de kopermijn in Falun en beleef Zweden zoals je Zweden altijd in de reisgidsen ziet in de provincie Dalarna. En vergeet de hoofdstad Stockholm niet!

Kun jij onze mening nog veranderen? Wat vond jij van Voss? Plaats een reactie hieronder.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    error: Content is protected !!