Roadtrip over het Snaefellsnes schiereiland

Roadtrip over het Snaefellsnes schiereiland

Vlak boven Reykjavík light het Snaefellsnes schiereiland. Op dit schiereiland zijn diverse highlights te vinden. Dus pak de auto (of huur er eentje) en maak die roadtrip over het Snaefellsnes schiereiland! Je zult er geen spijt van krijgen.

Hoe kom je er?

Vanaf Reykjavík neem de de Ringweg 1. Vlak na de tunnel bij Borgarnes sla je af naar weg 54. Deze weg leidt je in principe helemaal rond het Snaefellsnes schiereiland. Onderweg kun je verschillende stops maken. Wil je echter het Snaefellsjökull National Park meepakken, dan verlaat je bij Utnetvegur weg 54 en pak je weg 574. Het zou zonde zijn om dit niet te doen. Zoals je op de kaart kunt zien, liggen diverse highlights in dit gebied.

Hoe werkt dit kaartje? Klik op een icoontje voor meer informatie. Als je de kaart hebt geopend in My Maps (dat doe je door rechts bovenin op het vierkantje te klikken) kun je op het sterretje klikken om de kaart toe te voegen aan je eigen account. Om de kaart op je telefoon of computer te bekijken klik je op de menu-knop, ga naar “Mijn plaatsen” en dan naar “Kaarten”.

De Route

Hellnar & Arnarstapi

De mooiste kustlijn van dit schiereiland vindt je tussen Arnarstapi en Hellnar. Er loopt een schilderachtig pad langs de kliffen. Dit pad is goed begaanbaar, ook met kinderen. Wietse was 5 toen wij deze wandeling maakten. Je kunt parkeren op de parkeerplaats van Arnarstapi. De route staat aangegeven met een bordje.

Er loopt een schilderachtig pad langs de kliffen bij Hellnar, dat wordt aangegeven met dit bord.

Je vindt hier ook het beeld van Bárdur Snaefellsás. Bárdur is een beroemdheid in IJsland. Het verhaal wil dat hij half mens, half trol was. Hij kwam in de negende eeuw naar IJsland en gaf het schiereiland zijn naam.

Bárdur Snaefellsás is een legende in IJsland.
Zie jij het gezicht van de trol? IJslanders zie overal versteende trollen. Deze kun je zien tijdens je wandeling van Hellnar naar Arnarstapi.
Zie jij het gezicht van de trol?
Als je een poosje in IJsland vertoefd, ga je overal trollen zien.

De route is ongeveer 2,5 kilometer, maar je moet weer terug naar je auto. Dus dan wordt het in totaal 5 kilometer. Behalve Bárdur ligt hier ook de beroemde Arnarstapi Stone Bridge.

Als je de wandeling maakt, maak dan zeker een foto op de Arnarstapi Stone Bridge.
Als je de wandeling maakt, maak dan zeker een foto op de Arnarstapi Stone Bridge.
IJslands dorpje, Snaefellsnes schiereiland.
Op het Snaefellsnes schiereiland broed ook een kolonie van de Noorse stern.

Dritvik Djúpalonssandur

Een bezoekje aan Dritvik kan variëren van een kwartiertje tot een paar uur. Het is tevens een goede plaats om te lunchen na de wandeling die je hiervoor hebt gemaakt.

Spelen op het kiezelstrand van Dritvik.
Behalve de “hijsstenen” zijn er ook stenen van een iets handzamer formaat

Ooit was Dritvik Djúpalonssandur een actieve vissersplaats, nu behoort dat tot het verleden. Wat nog wel aan het verleden herinnert zijn de overblijfselen op het strand. Behalve de overblijfselen op het strand, liggen hier ook vier “hijsstenen”. Ze zijn verschillend in grootte en gewicht. In de tijd dat Dritvik floreerde, werden ze gebruikt om te zien of je als jonge man sterk genoeg was om het werk op zee aan te kunnen.

De hijsstenen van Dritvik Djúpalonssandur
De hijsstenen van Dritvik Djúpalonssandur

Als je door loopt, kom je aan bij een zwart kiezelstrand.

Snaefellsjökull National Park

Een deel van deze roadtrip over het Snaefellsnes schiereiland gaat door het Snaefellsjökull National Park. Het park ligt in het westen van het schiereiland. Een groot deel van dit park is bedekt met lavavelden. Hoogtepunt van dit park is onomstreden de Snaefellsjökull, de met sneeuw bedekte gletsjer. Het is mogelijk om de Snaefellsjökull te beklimmen. Als je dit gaat doen, moet je hier zeker 8 tot 10 uur voor uittrekken!

Ólavsvík

In het noorden van Snaefellsnes ligt Ólavsvík. Ólavsvík is een grotere plaats in dit deel van IJsland. Het is een goede plaats om boodschappen te doen of internationale post op de bus te gooien. Direct in het oog springt de kerk. De Ólavsvíkurkirkja werd in 1967 ingewijd en door zijn stijl valt hij direct op in het landschap.

De Ólavsvíkkurkirkja in Ólavsvík springt door zijn stijl erg op in het landschap.

Kirkjufell & Kirkjufellsfoss

Waarschijnlijk heb je wel een foto van Kirkjufell en Kirkjufellsfoss in een tijdschrift gezien. Het is de meest geliefde plek op Snaefellsnes bij toeristen. Het is vrij gemakkelijk om dit plaatsje te bezoeken. Doordat het een populaire plek is, kan het hier wel druk worden met toeristen. Vooral een foto van de zonsopkomst en de zonsondergang brengt drukte met zich mee. Er is een parkeerplaats langs weg 54, maar ook hier kan het druk zijn.

Kirjufellfoss en Kirjufell
Foto via Pixabay van MustangJoe.

Bjarnarhöfn Shark Museum

Altijd al eens haaienvlees willen proeven? In het Bjarnarhöfn Shark Museum is dat mogelijk. Nadat je eerst geleerd hebt wat er allemaal bij komt kijken voor het zover is.

Gereedschap in het Bjranarhöfn Shark Museum.

Hákarl is het nationale gerecht van IJsland en wordt bereidt van Groenlandse haai of slaper haai. Het vlees wordt begraven en gefermenteerd, daarna hangt het nog enkele maanden te drogen. Ikzelf ben geen visliefhebber. Arjan proefde het wel, maar proefde voornamelijk zout.

Haaienvlees hangt te drogen bij het Bjarnarhöfn Shark Museum.

Hierna kun je weg 54 verder vervolgen en daarna weg 55 nemen richting Reykjavík. Of je maakt het iets korter en neemt vanaf het Bjarnarhöfn Shark Museum weg 56 naar het begin van de route toe. Hiermee is je roadtrip over het Snaefellsnes schiereiland ten einde.

Uitzicht vanuit het Bjarnarhöfn Shark Museum.
Het Bjarnarhöfn Shark Museum heeft een prachtig landschap buiten.

Hoe lang duurt de roadtrip over het Snaefellsnes schiereiland?

Je zou deze route in 6 uur kunnen rijden vanaf Reykjavík. Maar plan ook tijd in voor een paar stops. Wil je alles uit deze roadtrip halen, trek er dan een hele dag voor uit. Het is dan niet mogelijk om de Snaefellsjökull te beklimmen. Daar moet je echt een aparte dag voor inplannen.

Zo groen kan het zijn op het Snaefellsnes schiereiland.

Wat deden wij?

Wij maakten deze tocht niet vanaf Reykjavík. Wij verbleven in Eldborg en maakten vanaf daar deze tocht. Dat scheelt de helft in de tijd, zonder stops duurt deze tocht dan ongeveer 3 uur. Je kunt dan ook nog een dagtrip naar de Eldborgkrater maken. Ook een aanrader.

Wil je meer lezen over IJsland? Kijk dan even hier:

IJsland

https://www.wijreizengraag.nl/category/europa/ijsland/

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    error: Content is protected !!