Een bezoek aan de kopermijn in Falun

Een bezoek aan de kopermijn in Falun

Het bijproduct van de kopermijn wordt gebruikt voor de fabrikatie van Falu Rödfarg.

Als je door Zweden rijdt zie je overal de rood geschilderde, houten huizen. Deze rode verf staat bekend als Falun Rödfarg. De verf is een bijproduct van koper. Falun maakte met zijn kopermijnen Zweden groot in de 17e eeuw. Wij brachten een bezoek aan de kopermijn in Falun. Wij zullen jullie vertellen waarom dit echt op je Bucketlist voor Zweden moet staan.

Het mijngebied van de Grote Koperberg

De "Great Pit", het grote gat, is ontstaan toen een groot deel van de mijn instortte.

De kopermijn in Falun behoort tot het mijngebied van de grote Koperberg. Het Mijngebied van de Grote Koperberg is een werelderfgoed van UNESCO. In de 9e eeuw werd hier al koper gevonden. In de 17e eeuw was dit gebied het belangrijkste industriegebied in Zweden. Na de 18e eeuw ging het bergafwaarts. Toch duurde het nog tot 1992 voor de laatste mijn van Falun uiteindelijk gesloten werd.

De “Great Pit”

De mijn is goed herkenbaar aan het grote gat, de “Great Pit”, ervoor. Het gat is ontstaan in 1687. Tijdens de Nationale Feestdag stortte een groot deel van de mijn in. Juist doordat het een Nationale Feestdag was, was de mijn verlaten op het moment van de instorting. Anders waren er zeker vele slachtoffers gevallen.

Er is sinds de 9e eeuw naar koper gegraven. Bij de "Great Pit" zie je de verschillende lagen.
De kopermijn is tot 1992 open geweest. Sinds 2001 is het een onderdeel van de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Door de aanhoudende mijnactiviteiten is het gat steeds groter geworden. Op dit moment is de “Great Pit” 95 meter diep en 350 meter breed.

Een bezoek brengen aan de kopermijn in Falun

Om de mijn heen staan nog de originele mijngebouwen. Je kunt een bezoek brengen aan de ondergrondse mijn. Zo’n rondleiding duurt een uur. Bezoek ook het museum en wandel rond de mijn. Het landschap is heel bijzonder en je hebt dan een goed uitzicht op de “Great Pit”.

De mijn ligt aan de rand van het dorp. In de 17e eeuw maakte Falun Zweden rijk.

Rondleiding in de ondergrondse mijn

We hebben nergens zo’n goede en complete rondleiding gehad als in deze mijn. Het is écht een belevenis om de mijn in te gaan. Er wordt vertelt over het leven in de mijn en de omstandigheden. Er gaat een wereld voor je open in de mijnschachten. Je daalt in de mijn tot 67 meter onder de grond. Naar beneden loop je via trappen, naar boven ga je met de lift.

Een ondergrondse rondleiding door de kopermijn van Falun raden wij zeker aan.

Halverwege de rondleiding zet de gids het licht uit en dan ervaar je pas echt hoe donker het in de mijn is. Tijdens de tocht door de mijn wordt het verhaal van de verdwenen mijnwerker vertelt. En als je goed oplet kom je een eeuwenoude kerstboom tegen. Door de omstandigheden in de mijn is deze goed geconserveerd gebleven.

Kledingvoorschriften en andere regels

Draag warme kleding. Het is het hele jaar door 5 graden in de mijn, dus kleed je daar naar. Kies voor schoenen die vies en nat mogen worden. Het kan modderig in de mijn zijn. Er zijn beschermende helmen en regenjassen te leen. Voor zowel volwassenen als kinderen.

Om de mijn in te gaan moet je goed ter been zijn. Je gaat de mijn in via trappen en er weer uit met de lift die zich in deze schacht bevindt.

Om de mij in te kunnen moet je een trap op en af. De mijn is volkomen ongeschikt voor mensen die slecht ter been zijn. Kinderen jonger dan 3 jaar zijn niet welkom. Zij moeten namelijk zonder hulp het stuk kunnen lopen. Kinderen onder de 12 jaar zijn alleen welkom onder begeleiding van een volwassene. En helaas, ook dieren zijn niet welkom. Een bezoek aan de ondergrondse mijn duurt een uur. In de hete, Zweedse zomers is dat veel te lang om een hond in de auto te laten zitten.

Adres

Wil je een bezoek brengen aan de kopermijn in Falun? Het adres is:

Gruvplatsen 1 in Falun.

Kijk voor de actuele openingstijden even op de website. Je kunt tickets via de website kopen, maar wij deden dat ter plekke. Je neemt dan wel de gok dat er plaats is bij de Engelse rondleiding. Er zijn verschillende rondleidingen in het Zweeds op een dag, een paar in het Engels en in het zomerseizoen kunnen er ook Duitse rondleidingen tussen zitten.

Detail van een wagonnummer bij de mijnen van Falun.

Wil je meer weten over onze reis naar Zweden? Kijk dan even hier:

Voor meer artikelen over Zweden, kijk hier:

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    error: Content is protected !!