
Twee weken in IJsland: onze route

Een van de meest bijzondere landen waar we ooit geweest zijn: IJsland. Het heeft een surrealistisch landschap. Je komt aan en denkt: Ik mis iets. Wietse zag het meteen: “Mama, ze hebben hier helemaal geen bomen!” Dat was niet helemaal waar, maar heel veel zijn het er niet. In 2014 reisden wij twee weken door IJsland, hier onze route.
Kaartje
Hoe werkt dit kaartje? Klik op een icoontje voor meer informatie. Als je de kaart hebt geopend in My Maps (dat doe je door rechts bovenin op het vierkantje te klikken) kun je op het sterretje klikken om de kaart toe te voegen aan je eigen account. Om de kaart op je telefoon of computer te bekijken klik je op de menu-knop, ga naar “Mijn plaatsen” en dan naar “Kaarten”.
De Blue Lagoon
Het vliegtuig land op vliegveld Keflavík. Dit ligt vlakbij de Blue Lagoon. De Blue Lagoon is een meer dat is aangelegd in een lavaveld dat wordt gevuld met warm water uit de Svartsengi warmwater- en krachtcentrale. Het water is rijk aan mineralen en heeft hierdoor een lichtblauwe kleur. Begin je reis met een bezoek aan dit kuuroord. Het is niet goedkoop, megatoeristisch, maar wel een hele bijzondere ervaring.

Kinderen tot en met 9 jaar dienen zwemvleugels te dragen. Marije vond het verschrikkelijk (had met 7 jaar al 6 zwemdiploma’s). Logisch is dit echter wel. Je kunt niet door het water heen kijken en zo is het voor de toezichthouders overzichtelijker. Tevens leren kinderen in de meeste landen niet zo jong zwemmen als bij ons in Nederland. Voor meer informatie.
Snaefellsnes schiereiland
De volgende dag verken je het Snaefellsnes schiereiland. Dit is het grootste schiereiland van IJsland. Hier kun je de Eldborgkrater beklimmen en heerlijk wandelen langs de kust. De foto’s hieronder zijn gemaakt tussen Arnarstappi en Helnar.



Wil je zelf een dagtrip naar het Snaefellsnes Schiereiland maken? Lees dan even ons artikel hier.
Akureyri
Akureyri mag ook niet ontbreken tijdens je route van twee weken door IJsland. De stad wordt ook wel “De Hoofdstad van het Noorden” genoemd. Sinds 1987 is hier een universiteit, de tweede van het land (de andere staat in Reykjavík). Overigens heeft Akureyri nog geen 20.000 inwoners. IJsland is zeer dun bevolkt. Bekend staat Akureyri om de Akureyrakirkja. De evangelisch-Lutherse kerk wordt ook wel de IJskerk genoemd.7hn

Mývatn
We laten Akureyri achter ons en gaan kamperen op de camping Mývatn. Deze ligt vlakbij het Meer van Mývatn, een schitterend natuurgebied waar je veel vogels kunt bewonderen. De camping Mývatn is ook zeer populair bij de IJslanders zelf. Mývatn is een geliefde vakantiebestemming.

Vanaf deze camping kun je diverse leuke activiteiten ondernemen. Bezoek de watervallen van Dettifoss en Selfoss, ga walvissen bekijken vanaf Husavík ( Gentle Giants zijn betrouwbaar, zij jagen de walvissen niet op) of wandel door het Krafla-gebied. Het is allemaal de moeite waard. Voor ons waren de watervallen van Dettifoss en Selfoss de eersten op deze reis en ook één van de mooiste.




Lees hier hoe je Selfoss en Dettifoss samen het beste kunt bezoeken.
Landmannalaugar
Het zou heel makkelijk zijn om vanaf Mývatn de rondweg te rijden, maar dan mis je het mooiste van wat IJsland je te bieden heeft: Landmannalaugar.
Je moet er wel wat voor over hebben om hier te komen. Je zult vanaf Mývatn de Sprengisandur (een weg door een grote rotswoestijn) moeten rijden. Deze weg is slechts 3 maanden per jaar open / begaanbaar en alleen geschikt voor 4 wheel drive. Je komt geen kip tegen onderweg en het voelt echt heel eenzaam en verlaten. Maar als je er dan eenmaal bent, geniet dan van het prachtige landschap.

De camping is misschien niet wat je gewend bent, maar de omgeving waar je met je tentje staat maakt alles goed. Op deze camping wordt alles aangeleverd per helikopter, dus de prijzen voor een kopje koffie liggen wat hoger dan ergens anders in IJsland. Zwemmen in de warme bronnen zal een onvergetelijke ervaring zijn!
Wil je niet binnendoor via de Sprengisandur naar Landmannalaugar rijden? Neem dan de Ringweg en ga rechts bij weg 208. Minder mooi, maar beter begaanbaar.

Voor meer informatie kijk even op deze website.



Skaftafell
Door de Eldgjákloof rijdt je naar Nationaal Park Skaftafell. Dit Nationale Park heeft een uitstekende camping vanaf waar je diverse activiteiten kunt ondernemen. Ga bijvoorbeeld wandelen naar de waterval Svartifoss . Ook bekend als de “Zwarte Waterval”. Voor Marije was het hoogtepunt een gletsjertocht op de Vatnajökull. Wietse was nog te jong. Er zijn diverse bedrijven die deze tochten aanbieden. Zij zorgen voor een gids, klimijzers, pikhouweel en een helm. Ook mag een bezoek aan het gletsjermeer de Jökullsarlón niet ontbreken. Dit meer is vooral bekend van de James Bond films Die Another Day en A View to a Kill.



Seljalandfoss
Onze route twee weken door IJsland schiet inmiddels al aardig op. Je bent al bijna aan het einde van je reis gekomen. Je begint met een bezoek aan Vík met zijn zwarte stranden en fotogenieke basaltzuilen. Hier vlakbij zitten ook de papegaaiduikers. Na de aswolk waren ze een poosje verdwenen, maar ze zijn weer terug. Vlakbij Vík ligt ook het wrak van een gecrashd DC3 vliegtuig. Wij zijn er zelf niet geweest, maar veel mensen vinden het de moeite waard.




Op weg naar Seljalandfoss kun je ook nog even een bezoek brengen aan de Skógafoss. De krachtigste waterval van IJsland. Daarna rijdt je door om de kamperen bij de Seljalandfoss ( dit is de campsite). Je kunt achter deze waterval langslopen!

De Gouden Cirkel
Het beste bewaren we voor het laatst bij onze route van twee weken door IJsland: de Gouden Cirkel. De Gouden Cirkel bestaat uit Geysir, Gullfoss en de Thingvellir. Veel mensen komen alleen naar IJsland om deze drie natuurverschijnselen te zien.
Bij de waterval Gullfoss wordt het water gesplitst in twee trappen als het naar beneden valt. Persoonlijk viel ons deze waterval, na al die andere watervallen, toch beetje tegen. Geysir is de bekendste geiser ter wereld. Geysir zelf is niet zo actief meer, maar Strokkur wel. En hoe! Iedere tien minuten blaast deze geiser zijn water ongeveer 20 meter de lucht in.

Als laatste rijdt je naar het Thingvellir Nationaal Park. Vanaf 930 vond hier de jaarlijkse vergadering van het parlement plaats. Bij Thingvellir is de Midden-Atlantische rug zichtbaar: de scheidingslijn tussen de Noord-Amerikaanse en Euraziatische continentplaat. Toen wij bij de geisers vandaan kwamen, kwam de regen met bakken uit de hemel. Daarom besloten wij om deze laatste bezienswaardigheid over te slaan.
Reykjavík
Je eindigt deze reis in Reykjavík de hoofdstad van IJsland. Maar verwacht hier geen grote metropool. Er wonen “slechts” iets meer dan 100.000 mensen in Reykjavík. Een derde van de totale bevolking. Toch bevat Reykjavík een aantal bijzondere architectonische bouwwerken: het Perlan (een museum met een glimmende koepel), Harpa Reykjavík Concert Hall & Conference Center (concertgebouw waar het symfonieorkest van IJsland speelt), de Hallgrímskirkja (Evangelisch-Lutherse kerk) en de Sólfar (een sculptuur in de vorm van een Vikingboot, een ode aan de zon).



Je bent vrij snel door Reykjavík heen gelopen. Het is niet zo’n grote stad en alles ligt redelijk op loopafstand. De volgende dag pak je het vliegtuig weer naar huis.
Hoe was jouw route bij jouw bezoek aan IJsland? Zou je onze route van twee weken in IJsland aanpassen? Is 14 dagen te kort? Laat het ons weten!
Meer IJsland?
Meer Scandinavië?
- DENEMARKEN: EEN DAG NAAR ROSKILDE
- DENEMARKEN: DE LEUKSTE DINGEN OM TE DOEN IN KOPENHAGEN
- ZWEDEN: TWEE WEKEN REIZEN DOOR ZUID- EN MIDDEN-ZWEDEN
- ZWEDEN: DE BESTE DAGTRIPS IN HET ZWEEDSE DALARNA