Nationaal Park Oosterschelde

Nationaal Park Oosterschelde

Zeilboten op de Oosterschelde gezien vanaf een zeilboot net onder het zeil door.

Nederland kent 21 Nationale Parken waarvan het Nationaal Park Oosterschelde de grootste is. De Oosterschelde heeft een unieke flora en fauna. De bekendste hiervan zijn de zeehonden en bruinvissen. Bij eb vallen de slikken en platen droog en is dit het voedselgebied voor veel vogels. Zowel onderwater als onderaan de dammen zijn bijzondere planten en dieren te vinden. Om dit landschap zo te kunnen bewaren is er bij de deltawerken voor gekozen om de Oosterschelde niet in zijn geheel af te sluiten van de zee. Sinds 1986 is dat echter wel mogelijk door middel van de Oosterscheldedam. Doordat er voor een halfpijlerdam is gekozen blijft er sprake van enige eb- en vloedwerking.

Duiken

De Oosterschelde is een geliefde plek voor sportduikers. De populairste duikplekken zijn:

  • Wemeldinge (Galjoen zonder poen, kleine Stelle, parking)
  • Goese Sas
  • Kats
  • Wissenkerke
  • Bergse diepsluis
  • Strijenham
  • Gorishoek bij Sint-Maartensdijk
  • Stavenisse (boothelling, Keetenweg)
  • Zuidbout bij Ouwerkerk
  • Pijlers van de Zeelandbrug
  • Plompe Toren
  • Burghsluis

bron: Wikipedia

Zicht vanaf een zeilboot op de Zeelandbrug bij Nationaal Park Oosterschelde
De pijlers van de Zeelandbrug zijn een populaire plek bij sportduikers.

Wereldwijd wordt de Oosterschelde gezien als een interessant duikgebied met een enorme biodiversiteit. Nergens worden per vierkante meter meer levensvormen waargenomen dan in het Nationaal Park Oosterschelde. Je kunt hier niet altijd duiken. De Oosterschelde is onderhevig aan eb en vloed. Je kunt hier duiken op gezette tijden en alleen met voldoende ervaring. Voor meer informatie klik hier.

Munitiestortplaats

Op de bodem van de Oosterschelde ligt 30.000 ton overgebleven ongebruikte munitie. Het is de grootste munitiestortplaats van Nederland. De munitie komt uit de Tweede Wereldoorlog en is daar tussen 1945 en 1967 in het water gestort. Dit kan een probleem gaan opleveren. Er is geen explosiegevaar, maar wel het gevaar dat door corrosie gevaarlijke stoffen zoals fosfor gaan lekken. De gevolgen van eventuele lekkage zullen desastreus voor de natuur en de visserij in de Oosterschelde zijn.

Varen door het Nationaal Park Oosterschelde

Met kinderen is het het leukste om een vaartocht door het Nationaal Park Oosterschelde te maken. Er zijn speciale zeehondentochten (ook wel zeehonden safari) die zo’n vaartochtje net iets leuker maken.

In de Oosterschelde komen twee soorten zeehonden voor: de grijze en de gewone. Het verschil zit ‘m in de kop. Een zeehond ziet er dan wel lief een aaibaar uit, maar hij is het niet! Het is een roofdier met scherpe tanden.

Je kunt bij verschillende reders boeken, maar misschien is het beter om een All In Ticket bij Neeltje Jans te kopen. Dan zit de rondvaart over de Oosterschelde bij je ticket in. Als je een hele dag naar Neeltje Jans gaat, is dat een prima optie.

Wat deden wij?

Zelf wilden we in corona-tijd niet met veel mensen in aanraking komen. Neeltje Jans hebben we dus tijdens onze vakantie in Zeeland aan ons voorbij laten gaan. In plaats daarvan hebben we een zeehondentocht geboekt bij Meezeilen Zierikzee. Arjan en Marije zijn fervente zeilers en zo was het voor iedereen leuk. Onder leiding van schipper Wybe zijn we wezen zeilen op de Oosterschelde. Vanuit Zierikzee moet je onder de Zeelandbrug door.

Open Zeelandbrug
Die brug is dan best nog wel hoog!

De zeehonden liggen altijd op dezelfde zandbank (de Vondelingenplaat). Deze ligt alleen met laag water boven water, dus de vaartijden van de tocht verschillen nogal. Ze worden namelijk aangepast op het getij.

Zeehonden zonnend op een zandbank op de Oosterschelde, Zeeland.

Toegankelijkheid

De Oosterschelde is een beschermd natuurgebied. Hoewel veel plekken toegankelijk zijn, mag je niet overal komen. De hierboven genoemde Vondelingenplaat is daar een voorbeeld van. Je kunt op deze website een kaart vinden met de gebieden waar je wel en niet mag komen. Zorg er hoe dan ook voor dat je de rust van de vogels niet verstoord, het slik niet betreed, geen krabben en kreeften meeneemt én een vergunning hebt als je zeekraal, lamsoor en wieren gaat snijden.

Veel dingen zijn op dit moment gesloten i.v.m. het corona-virus. Informeer dus van te voren even wat er wel en niet open is.

Meer Zeeland?

Wij brachten een week door in Zeeland op Walcheren. Daarover kun je hier meer lezen. Als je in Zeeland bent moet je zeker even een bezoek brengen aan Middelburg en Neeltje Jans. En de leukste dingen om te doen in Zeeland lees je in dit artikel.

Voor meer informatie over de nationale parken:

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    error: Content is protected !!