Rondreis door Albanië: onze route

Rondreis door Albanië: onze route

Toen Arjan voorstelde om een rondreis door Albanië te gaan maken, dacht ik echt: Wat moeten we daar? Arme mensen, Oostblok, terug in de tijd, zeer communistisch. Niets is minder waar! Sind de jaren ’90 is het een democratie. Het toerisme staat nog in de kinderschoenen, wat het juist een leuk land maakt. De bevolking is vriendelijk en zeer gastvrij. En het eten is er heerlijk. Een mengeling van Grieks, Turks, Italiaans en Albanees. Dus het werd Albanië. Hier onze route voor een rondreis door Albanië. Je gaat er geen spijt van krijgen!

De route van onze rondreis door Albanië liep door het midden en het zuiden van het land. Het noorden hebben wij links laten liggen. Albanië is heel klein. Ongeveer net zo groot als België. Dus de afstanden zijn redelijk kort. De wegen zijn uitstekend. De tijd dat je hier alleen kon rijden met een Mercedes of Toyota (iets anders hield het op de wegen niet uit) is echt voorbij.

nationaal_museum_tirana_albanie
Zo stellen wij ons Albanië nog voor

Tirana

Wij begonnen onze reis in Tirana. Tirana is niet zo heel groot. Twee dagen is meer dan genoeg om deze stad te verkennen. Ga in elk geval een kijkje nemen op het Skanderbegplein. Het plein waar iedereen in de stad bij elkaar komt. Zeer mooi vonden wij de orthodoxe kerk van Tirana, modern van buiten, maar heel bijzonder van binnen. Neem een kijkje bij de Piramide van Tirana. Ooit gebouwd als museum voor de verguisde dictator Enver Hoxha. Nu is het meer een klimobject voor de locale jeugd, hoewel er plannen zijn om ‘m op te knappen. Tirana heeft overal heerlijke restaurantjes waar je voor weinig heerlijk kunt eten.

Skanderbegplein_Tirana
Het Skanderbegplein in Tirana is een plek waar de mensen graag komen.

orthodoxe_kerk_tirana
De orthodoxe kerk van Tirana, buitenkant
orthodoxe_kerk_tirana_binnenkant
En dit is de binnenkant

Pogradeç

Ga daarna via Elbassan naar Pogradeç. Pogradeç ligt aan het Meer van Ohrid. Dit meer ligt op de grens met Macedonië. 1/3 deel hoort bij Albanië, 2/3 deel hoort bij Macedonië. Hier kun je heerlijk zwemmen en langs het meer kun je lekker

zonnebaden.

Pogradeç is dé plek waar de Albanezen vakantie vieren. Het leven vindt echt plaats op en rond de boulevard. Daar buiten is in dit plaatsje weinig te beleven. In dit gebied zijn maar weinig buitenlandse toeristen. Wij vonden het erg leuk om te zien hoe de mensen hier vakantie vierden.

Meer_van_Ohrid_Albanie
Albanië viert vakantie
strand_bij_avond_Pogradec
springen_bij_meer_van_Ohrid

Korçë

Korçë is de grootste stad van Oost-Albanië. De stad Korçë ligt op ongeveer twee uur rijden van Pogradeç. Breng hier zeker even een bezoekje aan de kathedraal. Die is aan de buitenkant al mooi, maar binnen zeer zeker ook. En beklim de uitkijktoren. Je koopt de kaartjes voor de uitkijktoren bij een soort lokale VVV. Wij namen de lift naar boven en vanaf daar hadden we een schitterend uitzicht over de omgeving. Boven in de toren is een bar compleet met hippe muziek. Je kunt hier je drankje halen terwijl je geniet van het uitzicht.

kathedraal_van_korce_albanie
De kathedraal van Korçë
kathedraal_van_korce_van_bovenaf
En de kathedraal vanaf de uitkijktoren
zitten_op_de_uitkijktoren_van_korce

Thermale baden van Benja & Langarica kloof

Na Korçë rijdt je door naar Përmet. Vlakbij Përmet liggen de thermale baden van Benja. Bij deze baden ligt ook een oude Ottomaanse brug. De baden zijn gratis en je kunt er uitstekend parkeren.

Het is een geweldige ervaring om in zo’n prachtige omgeving in het water te liggen. Op het terrein staat een soort van café met terras waar je kunt genieten van een drankje en een snack.

Ottomaanse brug van Benja

Als je onder de brug doorloopt en met het water meeloopt, kom je uit in de Langarica kloof. Wandelen in de Langarica kloof was één van de hoogtepunten van onze vakantie in Albanië. Trek je zwemkleren aan en een paar goede waterschoenen of sandalen en wandel een stukje de kloof in. Loop zoveel mogelijk aan de kant, anders sta je soms ineens tot je middel in het water. Het gebied is mooi en je komt geen mens tegen.

Langarica_Kloof_laag-standpunt
stroomversnelling-langarica-kloof
wandelen_langarica_kloof_albanie

Gjirokastër

We vervolgen de route van onze rondreis door Albanië naar Gjirokastër. Gjirokastër heeft nog een historisch centrum. De stad is vooral bekend als de geboorteplaats van Enver Hoxha en door het historische kasteel. Het kasteel is een aanrader om te bezoeken. Vooral voor liefhebbers van de Tweede Wereldoorlog. In het kasteel staat een uitgebreid arsenaal aan wapens uit Italië en Duitsland (zij waren de bezetters van Albanië in de Tweede Wereldoorlog). Vanaf het kasteel heb je een mooi uitzicht over de stad.

Zicht_op_het_kasteel_van_gjirokastre
Gang_met_wapens_kasteel_Gjirokastre

In de stad zelf loopt het voornamelijk heuvel op, heuvel af. De straten bestaan uit klinkertjes en er is weinig stoep. Let dus goed op waar je loopt. In het stadje zelf zijn genoeg leuke restaurantjes en souvenirwinkeltjes om inkopen te doen. Veelal echt handwerk. Wij hebben nergens in Albanië zulke leuke winkeltjes gezien als in Gjirokastër.

Heuveltje_op_straten_Gjirokastre

Butrint & Blue Eye

Vanaf Gjirokastër rijdt je in 2,5 uur naar Butrint. Onderweg kun je een stop maken bij de Blue Eye. De Blue Eye is een natuurlijke bron die heel populair is bij toeristen. Voor meer informatie over de Blue Eye, zie ons artikel daarover.

Butrint staat op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Butrint is een belangrijke archeologische plaats. Hier zijn overblijfselen uit de Griekse, Romeinse, Byzantijnse en Venetiaanse tijd te vinden. Alles is uitstekend bewaard gebleven. Als je interesse hebt in geschiedenis is dit echt een aanrader.

unesco_monument_butrint
tempel_butrint_unesco

Sarandë

Sarandë is een van die plaatsjes die elke charme of authenticiteit is kwijtgeraakt door het toerisme. Grote megahotels vervuilen de horizon. Het is over toeristisch. Het openbare strand ligt vol Kossovaren (die zelf geen strand hebben) en Italianen (die hier goedkoop vakantie vieren). De boulevard is druk en “schreeuwerig”. Overal zijn kraampjes waar mensen iets aan je willen verkopen. Dit hebben we verder nergens in Albanië gezien. Ga voor een leuke strandbestemming liever naar Himarë.

boulevard_sarande
Zicht op Sarandë
sarande-beach

Sarandë is wel ideaal om een dagtrip te maken naar het Griekse eiland Corfu. Koop daarvoor een kaartje. De veerboot vertrekt in Sarandë en komt aan in Kerkyra. Als inwoner van een Schengenland kom je Griekenland zo in. Albanezen moeten meer moeite doen. Een aanrader.

Llogara N.P.

Op het Nationale Park Llogara hadden we ons erg verheugd. Wandelen in dit mooie, bergachtige gebied mag tijdens je vakantie in Albanië niet ontbreken. Hier kom je nog herders met geiten tegen.

Llogara N.P. ligt op een paar uur rijden van Sarandë. Om in Llogara N.P. te komen rijdt je een weg met vele haarspeldbochten. Aan de voet ligt het plaatsje Himarë met een heerlijk strand. Dit strand wordt (nog ) niet overspoeld met toeristen.

Llogara NP
Llogara N.P.
Strand van Himarë

Hierna zijn wij weer teruggekeerd naar Tirana. Je kunt er ook voor kiezen om in badplaats Durrës nog een paar dagen van het strand te genieten. Dat ligt op de route naar Tirana.

Dit was de route van onze rondreis in Albanië. Heb je nu een ander beeld van het land Albanië gekregen? Of heb je nog tips? Laat het ons weten!

Kijk voor meer tips over de hoofdstad Tirana hier:

Wel of niet naar de Blue Eye?

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    error: Content is protected !!