1 dag naar Corfu vanaf Albanië

1 dag naar Corfu vanaf Albanië

Tijdens onze reis door Albanië verbleven we een paar dagen in de badplaats Sarandë. Wij vonden Sarandë nogal teleurstellend. Veel hoogbouw aan het strand en heel toeristisch, weinig authentiek. En omdat het ons zo teleurstelde zochten we andere bezigheden en dagtrips. Een mooie dagtrip is om vanaf Albanië 1 dag naar Corfu ( Griekenland ) te gaan. Daar krijg je geen spijt van! Nieuwsgierig geworden? Lees dan snel verder.

Corfu

Corfu is het meest noordelijke eiland van Griekenland in de Ionische Zee. Behalve bij Griekenland ligt het noorden van het eiland slechts 2 kilometer van Albanië af. En dat maakt het zo geschikt voor een dagtocht.

Corfu is een van de meest groene eilanden van Griekenland. De hoofdstad Kerkyra (ook wel Corfu-Stad genoemd) is UNESCO Werelderfgoed en je vind er vele forten, kerken, musea en huizen. Er zijn indrukwekkende pleinen en leuke, smalle steegjes. Je kijkt je ogen uit. En als je genoeg cultuur hebt gehad: Kerkyra staat ook bekend als een waar shoppingparadijs.

Pas op met het parkeren van je auto op Corfu!

Hoe kom je op Corfu?

Er zijn meerdere manieren om op Corfu te komen. Vanaf Nederland is het vliegtuig het gemakkelijkste. Het is slechts 2 uur en 35 minuten vliegen. Het is een spectaculair gezicht om de vliegtuigen te zien landen op de kleine landingsbaan van het eiland.

Vliegveld van Corfu

Maar veelal komen de mensen per veerboot. Er arriveren veerboten uit Venetië, Ancona, Bari, Brindisi en Kroatië in Kerkyra. Vanaf Griekenland varen er veerboten uit Igoumenitsa en Patra. En vanaf Albanië vaart er dagelijks een veerboot vanaf Sarandë.

Vanaf Sarandë naar Corfu

Vanaf Sarandë zijn er verschillende maatschappijen waarmee je een retourtje kunt boeken. Kijk even hier voor de verschillende maatschappijen. De ene maatschappij is sneller dan de andere. Heen zijn wij met een draagvleugelboot naar Corfu gevaren en terug hadden we een “gewone” veerboot. Allebei waren goed.

Draagvleugelboot, Ionische Zee

Als je de ferry verlaat kies dan voor de rij met Schengen. Als je als Nederlander Griekenland binnenkomt valt dat binnen het Schengen verdrag. Albaniërs vallen hier niet in! Zij moeten een procedure door die wij niet nodig hebben. De Schengen rij gaat dus sneller. Paspoort laten zien en klaar.

Afhankelijk van de maatschappij die je kiest duurt de overtocht tussen de 35 minuten en anderhalf uur.

Let op!! In Griekenland, en dus ook op Corfu, is het 1 uur later dan in Albanië! Houd daar rekening mee en verzet je horloge zodra je op Corfu arriveert, zo mis je je retourboot niet.

Vervoer op Corfu

In Corfu-stad rijden blauwe bussen. De groene bussen brengen je over de rest van het eiland. Het busvervoer op Corfu is over het algemeen goed georganiseerd en rijden redelijk op tijd. Maar…soms komt een bus op een hele andere tijd dan er aangegeven staat.

Tevens is het lastig om een halte te vinden. Soms is dat niet meer dan een velletje papier. En als je maar 1 dag naar Corfu gaat, dan wil je geen tijd verspillen aan het zoeken naar een bushalte.

Dus daarom namen wij de hop-on-hop-off bus. Tickets zijn 19 euro, maar er zijn een paar voordelen. Deze bussen komen in de haven vanwaar je ferry aankomt en vertrekt, deze bussen brengen je over een groot gebied van Kerkyra, ze rijden op tijd en de haltes staan duidelijk aangegeven.

Kijk voor de routekaart even hier.

1 dag naar Corfu

Als je aankomt met de ferry kun je in de haven direct je ticket voor de hop-on-hop-off bus kopen en instappen. Hier zijn een paar tips met bezienswaardigheden van Kerkyra.

Het heilige klooster van Panachia Vlacherna

Omdat je niet heel veel tijd hebt, is het verstandig om met de rode lijn direct naar het verste punt te rijden: Kanoni. Bij dit schiereiland ligt het kloostereiland Vlacherna. Dit eiland is met een dam verbonden met het vaste land. Het is het bekijken waard. Onderweg hiernaartoe kom je langs het vliegveld en kun je, als je geluk hebt, een vliegtuig zien landen op de kleine landingsbaan.

Het heilige klooster van Panachia Vlacherna

De oude vesting van Corfu-stad

Panachia Mandrakia kerk, Corfu-stad

In 1550 werd deze vesting aangelegd door de Venetianen ter bescherming van de handelshaven. Door een gracht wordt de vesting gescheiden van het vaste land. De Engelsen hebben er een kerk naast gezet en je hebt vanaf de hoge rots een mooi uitzicht.

Klokkentoren Oude Vesting Corfu-stad

De nieuwe vesting van Corfu-stad

Het heet de nieuwe vesting, maar deze werd slechts dertig jaar na de oude vesting gebouwd. Wederom door de Venetianen die bang waren voor een aanval van de Turken. Je vindt deze vesting vlakbij de oude haven.

Nieuwe Vesting van Corfu-stad

De Esplanade

De Esplanade is een prachtige groene strook aan het water met een paar mooie gebouwen. Hieronder ook het Liston. In het park van de Esplanade vindt je het koepelvormige Maitland monument. Dit monument is in 1821 gebouwd om de laatste commisaris en eerste Lord High Commissioner van de Ionische Eilanden Sir Thomas Maitland te eren.

Maitland monument, Kerkyra
Detail Maitland monument

Panagia Mandrakia Kerk

Deze prachtige roze kerk vind je vlakbij het Spianada Square. De oorspronkelijke kerk werd gebouwd in de 18e eeuw, echter in zijn huidige vorm zien we haar pas sinds 1950. Na de bombardementen in de Tweede Wereldoorlog moest de kerk grondig gerestaureerd worden.

De kerk is erg populair bij bruidsparen.

Panachia Mandrakia kerk, Corfu-stad

Straten en steegjes van Corfu-stad

Corfu-stad is prachtig en kun je het beste te voet verkennen. Je kijkt je ogen uit en wij hebben werkelijk genoten van het rondstruinen en maar zien waar we uitkwamen. En ben je moe? Dan neem je toch gewoon een stukje de hop-on-hop-off bus?

Deze brengt je aan het einde van de dag weer naar de haven. Houd goed rekening met het feit dat je van de bus nog de boot op moet! Na een heerlijke dag Griekenland kom je weer aan in Sarandë. Hier zet je je horloge weer een uur achteruit en kun je terugkijken op alle leuke dingen die je vandaag gezien en gedaan hebt.

zonsondergang op de veerboot terug naar Sarandë

Kaartje

Hoe werkt dit kaartje? Klik op een icoontje voor meer informatie. Als je de kaart hebt geopend in My Maps (dat doe je door rechts bovenin op het vierkantje te klikken) kun je op het sterretje klikken om de kaart toe te voegen aan je eigen account. Om de kaart op je telefoon of computer te bekijken klik je op de menu-knop, ga naar “Mijn plaatsen” en dan naar “Kaarten”.

Heb jij nog leuke tips om 1 dag op Corfu door te brengen? Of weet je misschien een leuk strand? Laat het ons weten in een reactie hieronder.

    Misschien ook interessant voor jou:

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    error: Content is protected !!