24 uur in Boedapest

24 uur in Boedapest

Als je maar 24 uur in Boedapest hebt, wat kun je dan doen in de hoofdstad van Hongarije? Wij waren slechts 24 uur in Boedapest tijdens onze Interrailreis. Er zijn een paar dingen die je zeker niet mag missen.

Boeda & Pest

Voordat we onze tips geven, eerst even dit. Boedapest bestaat uit twee gedeeltes: Boeda en Pest. Zij worden van elkaar gescheiden door de rivier de Donau. Het grootste gedeelte bestaat uit Pest. Hier ligt het Parlementsgebouw, het Széchenyi bad, de Joodse wijk en de binnenstad. Aan de overkant van de Donau ligt Boeda op een heuvelachtige oever. Twee heuvels domineren deze oever: de Burchtheuvel en de Gellértberg. De Burchtheuvel is ommuurd en hier staan de voornaamste attracties van Boeda: de Burcht, de Matthiáskerk (Mátáystemplom) en het Vissersbastion (Halászbástya). Bij de Gellértberg bevindt zich Hotel Gellért met het beroemde badhuis.

Kettingbrug

silhouet kettingbrug boedapest

Begin de dag met het lopen over de Kettingbrug (Széchenyi lánchíd) naar Boeda. De Kettingbrug is hét stadsicoon van de stad Boedapest. Je bent niet in Boedapest geweest als je deze brug niet gezien hebt. Hij is enorm indrukwekkend. Vanaf de Kettingbrug zie je ook heel goed de keerzijde van de stad. Je hebt een goed zicht op de slaapplaatsen van de minder bedeelden. Hongarije is geen rijk land, en in de hoofdstad wordt dat heel duidelijk. Loop ‘s avonds nogmaals naar deze brug, hij is prachtig verlicht.

vooraanzicht kettingbrug boedapest

Vissersbastion

Aan de overkant loop je naar het Vissersbastion. Dit ligt hoog, met een mooi uitzicht over de stad. Daarom is deze plek enorm populair bij de toeristen, maar ook bij de Hongaren zelf. Je kunt hier prachtige foto’s maken.

Er zijn twee opties om naar boven te gaan: lopen of met de funiculaire. Omdat de funiculaire buiten werking was, moesten wij lopen. Het was 34 graden en een behoorlijk steile klim. Dus als je met de funiculaire kunt gaan, zouden wij dat zeker doen!

ingang Visserbastion Boedapest
Het Vissersbastion is één van de grootste attracties van Boedapest
De toren (waar je voor moet betalen) van het Vissersbastion Boedapest

Het Vissersbastion is 24 uur per dag, 7 dagen per week open. De toegang is gratis, tenzij je de iets verhoogde toren wilt bezoeken.

De naam bastion doet vermoeden dat dit een verdedigingswerk is. Niets is minder waar. Het is gebouwd als panoramaterras om uit te kijken over de stad. En het is ook veel minder oud dan je zou denken. Het is eind 19e eeuw gebouwd.

Matthiaskerk

De Matthiaskerk in Boedapest ligt op het plein naast het Vissersbastion. De buitenkant bewonderen is gratis. Vooral het dak intrigeerde ons enorm. Wil je ‘m van binnen bezichtigen, dan betaal je entree.

Het is een kerk. Korte broeken en petjes zijn verboden. Bij vrouwen dienen de schouders bedekt te zijn. Wij hebben ‘m niet van binnen bekeken. Vanwege de hitte waren wij niet gekleed op een bezoekje aan een kerk. En de kinderen stonden ook niet echt te popelen van enthousiasme.

Hongaarse Parlement

Het Hongaarse Parlement gezien vanaf het Vissersbastion

Aan de overkant ligt het Hongaarse Parlementsgebouw. Mocht je dit gebouw ook van binnen willen zien: Je kunt het ook bezoeken. Het Parlementsgebouw is alleen te bezoeken met een gids. Als inwoner van de EU heb je als Nederlander recht op korting. Neem wel je paspoort als bewijs mee om deze korting ook te krijgen.

Per dag mogen er maar een beperkt aantal mensen naar binnen. Je kunt dus het beste je tickets online bestellen. Dan ben je zeker van een plekje en kom je niet voor niets. Zeker als je maar 24 uur in Boedapest hebt.

Palatinus Strand

Wil je echt lekker zwemmen? Ga dan naar Palatinus Strand. Palatinus Strand is een paradijs van verschillende zwembaden. Voornamelijk buiten. Er is voor ieder wat wils. Banenbaden, glijbanen, golfslagbad, bad voor kinderen tot 10 jaar en nog veel meer. Ik ben er nog een paar vergeten, we hebben er negen geteld.

Plezier voor iedereen bij Palatinus Strand

Je betaalt toegang en je krijgt dan een elektronische armband. Hiermee kun je naar binnen. Je komt dan eerst bij kleedhokjes, zodat je je om kunt kleden voor je naar buiten gaat. Buiten is geen gelegenheid om je om te kleden. Als je weggaat, kun je weer naar buiten en lever je de armband weer in.

Aan beide zijden zit een badmeester op de rand. Als de golven aan staan mag je daar niet voorbij, anders wordt er gefloten met een fluitje. Iedereen houdt zich hier aan.

Bij de baden is goed en streng toezicht. Je wordt met fluitjes tot de orde geroepen. Vooral bij het golfslagbad is dat erg fijn. De golfslag is heel krachtig. Als de golven “aan staan”, wordt het toezicht verdubbelt.

In tegenstelling tot de badhuizen en de meeste zwembaden in Hongarije, hoef je bij Palatinus Strand geen badmuts op. Wat wij zelf erg prettig vonden. Palatinus Strand ligt op Margit Eiland (Margit-sziget) midden in de Donau. Wij hebben ons hier met het grootste gemak de hele middag vermaakt.

Tram 2

Maak een ritje met tram 2. Tram 2 rijdt in Pest. Deze tram rijdt langs de oevers van de Donau. Geniet van het uitzicht. Hij rijdt langs de heuvels van Boeda. En aan de Pest kant komt hij langs het Hongaarse Parlementsgebouw. Deze tramlijn werd door het National Geographic Magazine uitgeroepen tot “de mooiste van Europa”.

Badhuizen

Boedapest staat bekend om zijn badhuizen. Er zijn alleen al in Boedapest 125 badhuizen. Het Széchenyi en het Gellért badhuis zijn de bekendste. Een badhuis is niet helemaal hetzelfde als een zwembad. Dus als je lekker wilt plonsen, ga dan naar het Palatinus Strand. Maar voor de ultieme Boedapest ervaring, brengen veel mensen toch een bezoekje.

Het grootste badhuis van de stad is het Széchenyi badhuis.
foto: Afbeelding van baklava via Pixabay

Kaartje

Klik op een icoontje voor meer informatie. Als je de kaart hebt geopend in My Maps (dat doe je door rechts bovenin op het vierkantje te klikken) kun je op het sterretje klikken om de kaart toe te voegen aan je eigen account. Om de kaart op je telefoon of computer te bekijken klik je op de menu-knop, ga naar “Mijn plaatsen” en dan naar “Kaarten”.

Wij vonden dit de leukste dingen om te doen als je maar 24 uur in Boedapest hebt. Heb je nog tips of ervaringen die je wilt delen? Laat dan hieronder je reactie achter.

Voor meer informatie over reizen met Interrail, kijk ook even hier:

Voor de route van onze reis:

Wil je alles weten over het openbaar vervoer in Boedapest? Kijk dan hier:

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    error: Content is protected !!