Een dagje naar het Meer van Bled

Een dagje naar het Meer van Bled

Zicht op de Maria Hemelvaartskerk op een klein eilandje in Het Meer van Bled. Marije heeft haar handen tot een hartje gevormd en in dat hartje kijk je op het kerkje.

Vanaf Ljubljana is het heel simpel om een dagje naar Bled te gaan. Bled is vooral bekend om het Meer waar het aan ligt. Tevens had de dictator Tito (de baas van Joegoslavië, waar Slovenië bij hoorde) er een buitenhuis. In Villa Bled nodigde hij graag zijn gasten uit.

Wat is het Meer van Bled?

Het Meer van Bled wordt gezien als het mooiste meer van Slovenië. Dit maakt het een van de populairste plekken van het land. Ook bij de Slovenen is het bijzonder populair. En terecht: de omgeving is prachtig. Het Meer ligt net buiten Triglav Nationaal Park. Rondom het Meer zijn diverse wandelpaden aangelegd en er zijn in de buurt fietsen te huur.

Als je een dagje naar het Meer van Bled gaat, wil je natuurlijk ook weten wat er daar zoal te doen is. We hebben hieronder geprobeerd daar een zo goed mogelijk beeld van te geven.

Maria Hemelvaartskerk

In het midden van het Meer van Bled ligt een eilandje met een klein kerkje. De Maria Hemelvaartskerk( Cerkev Marijinega vnebovzetja) heeft prachtige fresco’s en een gouden altaar. Als je dit eiland bezoekt, moet je drie maal de bel van de kerk luiden om een wens te doen. Het is tevens een geliefde trouwlocatie. Maar je moet er wel wat voor over hebben: de bruidegom wordt hier geacht zijn bruid alle 99 treden van de trap naar boven te dragen. Voor een bezoek aan de kerk wordt entree gevraagd. Meer informatie op: http://www.blejskiotok.si/

Varen op het Meer van Bled

Om bij de Maria Hemelvaartskerk te komen kun je een roeibootje huren. Nog leuker is om je te laten varen in een Pletna (overdekte gondel). Deze bootjes zijn alleen in Bled te vinden. Ze varen hier al sinds 1590 en kunnen maximaal 20 personen vervoeren.

De Pletna op het Meer van Bled. Een overdekte gondel, die alleen hier te vinden is. De gondel wordt aangedreven met twee roeiriemen in plaats van één zoals in Venetië.
De Pletna heeft een hele eigen roeitechniek.

Zwemmen in het Meer van Bled

Er zijn diverse stukjes Meer afgebakend als zwembad, waar je tegen betaling kunt zwemmen. Maar er zijn ook andere zwemlocaties. Er zijn diverse strandjes waar je gratis kunt zwemmen. Zelf zijn we uiteindelijk bij de plaatselijke roeivereniging beland. Hier was het, ondanks alle borden dat het niet toegestaan was, heel druk. We hoorden alleen maar Sloveens om ons heen en besloten dat wij hier de gok wel konden wagen. We vermoeden dat als de roeivereniging open was geweest, hier niemand had gelegen.

Er staat een bord bij de Roeivereniging dat je er niet mag zwemmen en zonnen. Het grasveld ligt helemaal vol met zonaanbidders.
Mensen zwemmen bij de steigers van de roeivereniging. Vanaf hier een mooi zicht op de Maria Hemelvaartskerk bij het Meer van Bled.

Kasteel Bled

Hoog bovenop de rotsen kijkt Kasteel Bled uit over het Meer. Het kasteel is gebouwd in 1011 door de Duitse keizer Hendrik II ten gunste van de bisschoppen van Brixen. Het is het oudste kasteel van Slovenië. In de 20e eeuw is het volledig gerenoveerd. Je kunt het kasteel bezoeken, het museum bezoeken, een hapje eten in het restaurant, een bezoek brengen aan de wijnkelder of trouwen in het kasteel.

Hoog bovenop de rotsen ligt Kasteel Bled. Kasteel Bled kijkt uit over het Meer en het dorp Bled.

Wandelen

Een mooie wandeling bij het Meer van Bled is de Osojnica Trail. Deze wandeling is ongeveer 3 kilometer lang. Je moet er ongeveer 3 uur voor uit trekken om ‘m te lopen. Hij start aan de zuidwestelijke kant van het Meer. Tijdens deze wandeling heb je prachtig uitzicht over het Meer en het kerkje. Het is voor iedereen haalbaar, hoewel er een stukje stijl klimmen in zit. Het uitzicht maakt het helemaal goed.

Hoe kom je er?

Vanaf Ljubljana gaat er meerdere malen per dag een bus naar Bled. Deze stopt midden in het dorpje en het is een klein stukje lopen naar het Meer van Bled. Kaartjes koop je eenvoudig bij het busstation. Dit ligt tegenover het treinstation van Ljubljana. Koop de kaartjes een dag van tevoren. Bled is een populaire bestemming, ook bij de Slovenen zelf. Zo ben je verzekerd van een plekje in de bus op het tijdstip van jouw keuze. De bus zal helemaal vol zitten, hij stopt namelijk ook op het vliegveld. Als je een retourtje hebt, staat de retour niet op een vast tijdstip. Alleen voor dezelfde dag en hetzelfde traject. Let dus op met naar huis gaan. Je loopt de kans dat iedereen tegelijk besluit om naar huis te gaan. Als de bus vol is, vertrekt hij en moet je wachten op de volgende.

Ben jij ook benieuwd naar Bled geworden? Of wil je meer weten over Slovenië? Kijk dan ook naar onze post over Ljubljana:

Of de post over Piran:

Wil je meer informatie over het reizen met Interrail, kijk dan hier:

En voor onze volledige Interrail route, klik dan hier:

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    error: Content is protected !!