The Blue Eye: Ja of Nee?

The Blue Eye: Ja of Nee?

De Blue Eye. Als je de foto zou kunnen zien is het in een oogopslag duidelijk waarom de bron zo heet: het lijkt echt net een blauw oog.

Als je op het internet op zoek gaat naar informatie over Albanië, kom je overal the Blue Eye (Syri i kaltër in het Albanees) tegen. Het lijkt of je dit echt moet bezoeken. Dat gevoel hadden wij ook sterk. Maar is het ook écht de moeite waard? Ja, en nee.

Wat is the Blue Eye?

The Blue Eye is een karstverschijnsel op zo’n 20 kilometer van Sarandë. Hier is een zoetwaterbron ontstaan. Men heeft geen idee hoe diep de bron is. Door de druk van het water is het onmogelijk om tot de bodem te komen. Per seconde komt er onder hoge druk 6m3 mineraalwater omhoog.

The Blue Eye: Ja

The Blue Eye met op de achtergrond de bergen.

De omgeving is prachtig en als fotograaf kun je hier prachtige foto’s maken. Dat heeft van deze plek via het internet een hotspot gemaakt. Op de populariteit is de infrastructuur nog niet aangepast (wij waren hier in 2017). Er is weinig parkeerplaats. Te weinig voor de stroom bezoekers. Er is één weg heen, niet heel breed. Diezelfde weg moet je ook weer af om op de openbare weg te komen. Je rijdt hier zelden alleen, elkaar passeren is niet ideaal. Maar hier valt nog overheen te komen. Zeker als je vroeg gaat.

Het beste uitzicht heb je vanaf een verhoging. Hier kun je de beste foto’s van dit natuurverschijnsel maken. En het is écht een plaatje. De bron is precies zoals je ‘m op al die websites ziet.

The Blue Eye: Nee

Drommen toeristen die proberen het beste zicht te krijgen op the Blue Eye.

Er is een restaurantje waar je wat kunt eten en drinken. En even van het toilet gebruik kunt maken. Op eigen risico. Er staan lange rijen en ze zijn erg vies.

Helaas zijn er ook nog mensen die het nodig vinden om in deze bron te gaan zwemmen. Ondanks grote borden dat dit verboden is, trekken een aantal mensen zich er niets van aan. Er wordt niet tegen opgetreden. Althans niet dat wij gezien hebben.

Spelende en zwemmende mensen in the Blue Eye.

Mocht je ook zwemplannen hebben, bedenk dan heel even dat dit bronwater drinkwater is voor een groot deel van de bevolking van Albanië. Niet zo’n prettig idee toch, dat er mensen in jouw drinkwater zwemmen?

Dus

Al met al, als je echt die mooie foto’s wilt maken en er wat ongemak voor over hebt: doen! Als je komt voor een echte attractie, zwemmen of bijzondere sfeer: sla the Blue Eye dan maar over. Het is voor jou niet de moeite waard.

Heb jij the Blue Eye bezocht? Wat vond jij ervan?

    Wil je meer lezen over Albanië, bekijk dan ook even

    Of over de hoofdstad Tirana:

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    error: Content is protected !!