Palatinus Strand of de Thermale Baden van Boedapest?

Palatinus Strand of de Thermale Baden van Boedapest?

Het is moeilijk kiezen bij het zwembadparadijs Palatinus Beach.

Boedapest is de schitterende, historische hoofdstad van Hongarije. In het midden van de stad loopt de Donau. De laatste jaren is Boedapest erg populair geworden voor een citytrip. Dat komt mede door de beroemde Thermale Baden. Maar in plaats van de Thermale Baden kun je ook naar het zwemparadijs Palatinus Strand. Wat kun je beter kiezen: Palatinus Strand of de Thermale Baden van Boedapest? Het hangt er maar net van af wat je zoekt. In dit artikel bespreken we de verschillen tussen beiden, zodat jij de beste keuze voor jezelf kunt maken.

Badhuizen

Boedapest telt wel 125 badhuizen. Hiervan zijn het Széchenyi badhuis en het Gellért badhuis de bekendste. De baden zijn ter ontspanning, maar ook met helend water en als medische voorziening. Hongarije bevat diverse bronnen met heilzaam water, waar in de badhuizen gebruik van wordt gemaakt.

Széchenyi badhuis

Het grootste badhuis van de stad is het Széchenyi badhuis.
foto: Afbeelding van baklava via Pixabay

Het Széchenyi badhuis is het grootste van de stad en een van de grootste thermale baden van Europa. Je kent dit gele badhuis wel, bekend van de foto’s van schakende, oude mannetjes. Dit maakt het bad ook heel toeristisch. Vooral in de zomer. De Hongaren zelf gaan daarom bij voorkeur ‘s morgens vroeg.

Adres: Állatkertie krt. 9-11 in district 14. Dit badhuis is met het openbaar vervoer te bereiken met de M1 (metro) of trolleybus 72 en 75 of bus 105. Voor meer informatie over dit badhuis: http://szechenyispabaths.com

Gellért badhuis

Het Gellért is gebouwd in art nouveau stijl.
foto: afbeelding van mapete via Pixabay

Het Gellért is gebouwd in art nouveau stijl. Het heeft glas-in-lood-ramen en kleurrijke mozaïektegels. Het Gellért is tevens een hotel.

Adres: Kelenhegyi út 4 . Dit badhuis is met openbaar vervoer te bereiken met trams 18, 19, 47 en 49. Of met bus 7, 7A & 86. Voor meer informatie over dit badhuis: http://www.gellertbath.com.

Bij zowel het Széchenyi badhuis als het Gellért badhuis kost een ticket 18 euro voor een hele dag met een kluisje en 19 euro voor een hele dag met een cabine.

Kledingvoorschriften

In de badhuizen is het verplicht om goed zittende badkleding te dragen. In de meeste badhuizen is een badmuts verplicht. Mocht je geen badmuts hebben, dan huur je er gewoon een. Neem een handdoek en slippers mee. Het water in de badhuizen wordt niet aangeraden voor kinderen onder de 14 jaar. Je kunt de kinderen meenemen, maar zij mogen alleen gebruik maken van de 3 buitenbaden. En alleen samen met hun ouders (dus niet alleen). Kinderen die nog niet zindelijk zijn, zijn niet welkom. Oók niet met een zwemluier. ‘s Avonds worden er in de thermale baden regelmatig feesten met muziek en lichteffecten gegeven. Deze staan beter bekend als sparties. Vooral bij jongeren zijn deze een groot succes.

Palatinus Strand

Grote Golven in het Golfslagbad van Palatinus Beach. De mensen liggen/ hangen mee met de golven.

Midden in de Donau ligt Margit-sziget (Margaretha eiland). Op dit eiland ligt Palatinus Strand. Palatinus Strand is alleen te omschrijven als een enorm zwembadencomplex. De meeste baden zijn buiten, maar de Hongaarse zomers zijn iets droger en warmer dan de Nederlandse. Er is voor ieder wat wils: zwembaden voor kinderen tot 10 jaar, glijbanen, golfslagbad, banenbaden. Noem het maar op, het is daar. Het toezicht bij de baden is streng. De badmeesters zijn gewapend met fluitjes en er wordt goed opgetreden, daardoor voel je je met jonge kinderen erg op je gemak. Natuurlijk wordt er wel van de ouders verwacht dat zij hun eigen kinderen in de gaten houden.

Adres: Margit-sziget. Met het openbaar vervoer is dit het beste bereikbaar met bus 26. Voor meer informatie: http://en.palatinusstrand.hu

Kledingvoorschriften

Ook hier is goed zittende badkleding verplicht. In tegenstelling tot de badhuizen, is een badmuts hier niet verplicht. Het is wel handig om een handdoek en slippers mee te nemen. Als je even genoeg hebt van het zwemmen, kun je heerlijk zonnen in het gras. Je bent hier welkom met kinderen. Er zijn zelfs familietickets te koop. Een kaartje voor volwassenen kost 2600 florint (ongeveer 7,25 euro), een kaartje voor een kind 3-14 jaar 2100 florint (ongeveer 5,86 euro) en een familieticket voor 4 personen 7300 florint ( ongeveer 20,35 euro). In het weekend liggen de prijzen iets hoger, maar ook dan is het niet duur.

Als je even genoeg van het zwemmen hebt, kun je heerlijk uitrusten onder een parasol.

Waar hebben wij voor gekozen?

Wij waren met onze kinderen van 11 en 9 in Boedapest. Het was al een paar dagen heel erg warm en druk. Op Tripadvisor lazen wij recensies van mensen die niet zo positief waren over de thermale baden op dat moment. Veel drukte en door die drukte was de hygiëne niet optimaal. Met die warmte zagen wij een badmuts ook niet zo zitten. Tevens waren onze kinderen, gezien hun leeftijden, alleen welkom in de buitenbaden. Voor de thermale baden zouden onze kosten komen op 4 x19 euro ( 76 euro). Voor het Palatinus Strand waren we iets meer dan 20 euro kwijt, ook voor een gezin van vier personen. Bovendien mochten we daar van alle baden gebruik maken. Daarom hebben wij de keuze gemaakt voor het Palatinus Strand. We hebben geen moment spijt gehad van onze keuze. Het was heerlijk om een middag af te koelen in het water.

4 verschillende en fel gekleurde glijbanen die in een bad uitkomen . Dat is een van de zwembaden bij Palatinus Beach.

We hopen dat we voor jou de keuze voor Palatinus Strand of de thermale baden van Boedapest iets gemakkelijker is geworden.

Voor meer Boedapest:

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    error: Content is protected !!