Twee weken in de Benelux

Twee weken in de Benelux

We vroegen aan Marije en Wietse: “Waar willen jullie heen op vakantie?” Marije riep: “Naar Luxemburg!” En Wietse riep: “Naar de camping van boer Frank!” De camping van Boer Frank is de camping in Limburg waar opa en oma al 20 jaar komen. En waar we, toen Wietse klein was, ook gekampeerd hebben. Wij besloten daar nog een week België aan vast te plakken en zo waren onze twee weken in de Benelux compleet.

Dag 1 naar Diksmuide

Blote voetenpad in natuurgebied 't Zwin in België. Een ondiep slootje is alleen maar extra leuk voor Marije en Wietse om doorheen te walsen.

We kozen ervoor om in Vlaanderen te beginnen. In de Ardennen zijn we al diverse keren geweest, maar eigenlijk hadden we nooit iets van Vlaanderen gezien. Op weg naar de camping in Diksmuide maak je een stop bij Het Zwin. Het Zwin is een natuurpark op de grens van Nederland en België. In Het Zwin zie je bijzondere planten en vogels. Ook loopt hier een leuk blotevoetenpad. De hoofdreden voor ons bezoek zijn de ooievaars. Zij broeden hier in grote getalen en er is een tentoonstelling over trekvogels. Wietse is dol op ooievaars, dus zijn dag kon niet meer stuk.

Ooievaars broeden bij 't Zwin.
wandelen door natuurgebied 't Zwin. Op weg naar Diksmuide is dit een mooie tussenstop.

Dag 2 ~ 4 Ieper, Brussel en de kust

Zonsondergang bij camping De IJzerhoeve met zicht op de IJzertoren.

Verken Diksmuide. Het plaatsje is niet groot, maar heeft een rijke geschiedenis. Ga naar de kust. Naar de elite van Blankenberge of de Atlantikwall van Oostende. Wij hebben weinig van de kust gezien, wij hadden een week met 40 graden in de schaduw.

Marije en Wietse spelen in de fonteinen op de Grote Markt van Diksmuide.
De Grote Markt van Diksmuide.
Ook Diksmuide was zwaar getroffen door de Eerste Wereldoorlog. Hier het monument van Jacques de Diksmuide om alle slachtoffers te herdenken.

Een echte aanrader is Ieper. Ieper was zo goed als volledig weggevaagd van de aardbodem tijdens de Eerste Wereldoorlog. Heel België was bijzonder zwaar getroffen door de Eerste Wereldoorlog, waar het neutrale Nederland ongeschonden uit de strijd kwam.

Je kunt je haast niet voorstellen, als je zo kijkt naar het stadscentrum van Ieper, dat deze stad volledig platgeschoten is geweest.
Je kunt je haast niet voorstellen, als je zo kijkt naar het stadscentrum van Ieper, dat deze stad volledig platgeschoten is geweest.

Bij het museum In Flanders Fields kun je hier alles over te weten komen. Na een bezoek aan dit museum weet je wat oorlog met mensen doet en begrijp je niet dat er nog zo veel oorlog in de wereld is.

De Lakenhal van Ieper, tegenwoordig huist er het museum In Flanders Fields. Dit museum is geheel gewijd aan de Eerste Wereldoorlog.

In Ieper staat tevens de Menenpoort. De poort is gebouwd als een Brits oorlogsmonument en draagt de namen van 54.896 vermiste soldaten. Elke dag om acht uur ‘s avonds wordt hier de Last Post gespeeld ter herinnering aan de gesneuvelden in Ieper.

Lopend door de Menenpoort kun je alleen maar stil worden. Zoveel zinloze slachtoffers in 1 oorlog.

Ga ook een dag naar Brussel. In de hoofdstad van België is een hoop te doen. Je kunt naar het Atomium, het Europees Parlement, het Stripmuseum, het Afrika museum, volg de stripfiguren-route en natuurlijk ga je op de foto met Manneken Pis.

Manneke Pis close up Brussel. Een klein jongetje dat in zijn blootje staat te plassen. Het is een fontein.

Voor meer Brussel, kijk even bij Tips voor een dag Brussel

Dag 5 naar de Ardennen

Na vier dagen Vlaanderen ga je verder naar de Ardennen. We bezoeken onderweg de grotten van Rochefort. Deze grotten zijn minder toeristisch dan de Grotten van Han, maar minstens zo mooi. En veel minder druk. Voor ons bezoek krijg je een film te zien over het ontstaan van de grotten en de onderzoeken die er gedaan zijn en worden. De rondleiding zelf is zeer indrukwekkend en interessant. Een aanrader.

Detail van de grotten van Rochefort.
Wandelen in de grotten van Rochefort.

Dag 6 & 7 Rotsklimmen en Railbiken

Tokkelen in de Ardennen. Stoer gaat Wietse helemaal alleen naar beneden.

In de Ardennen is genoeg te doen, maar er moet een keuze gemaakt worden. Vanaf onze camping wordt er rotsklimmen georganiseerd. Een droom van Marije en Wietse, en een belangrijke reden waarom wij voor deze camping kozen. Natuurlijk kun je op meerdere plaatsen rotsklimmen, maar wij vonden dit wel zo gemakkelijk. Als je in de Ardennen bent mag, rotsklimmen of een andere buitenactiviteit niet ontbreken.

Rotsklimmen is onderdeel van onze 75 avonturen (onze Bucketlist). Hier kun je daar meer over lezen.

Marije is aan het rotsklimmen in de Ardennen. Eerst omhoog geklommen en nu abseilend weer naar beneden.

Ook is railbiken een leuke activiteit. Je kunt railbiken vlakbij Dinant. Een railbike is een speciaal soort fiets waarmee je over de treinrails fietst. In België zijn verschillende oude sporen die niet meer worden gebruikt en die hebben op deze manier een nieuwe functie gekregen. Op de fiets kunnen maximaal 4 personen plaatsnemen, waarvan er 2 trappen. Wij fietsten de complete route, ongeveer 14 km en dat is prima te doen. Het is een leuke ervaring om over zo’n rail te fietsen in een prachtige omgeving. Wil je eens iets totaal anders doen, dan is dit een uitstekende optie.

Railbiken is iets wat je niet dagelijks doet. Er kunnen twee mensen fietsen, en de rest kan heerlijk achterover leunen.

Wil je meer informatie over railbiken? Lees dan ons artikel RAILBIKEN: PER FIETS OVER HET SPOOR

Dag 8 naar Luxemburg

Vanuit Polleur rijdt je naar Luxemburg. Luxemburg is het tweede land van onze twee weken in de Benelux. Wij stonden veel in de file omdat er bij Spa een wielercours was. Onze tip is dus: kijk daar van tevoren even naar. Dit schijnt veel in België voor te komen.

Dag 9 & 10 Klein Zwitserland en Luxemburg-Stad

Marije en Wietse staan bij een stuk vangrail waar zij grote stokken in gezet hebben: de wandelstokkenverzamelplaats. Uniek in Luxemburg en ver daar buiten.
De “Wandelstokkenverzamelplaats” uniek in Luxemburg en ver daar buiten…

Breng een dag door in Klein Zwitserland. Ga wandelen bij Berdorf of het Müllerthal. Je zult niet de enige zijn, maar geniet van het moois dat Luxemburg je te bieden heeft.

Wietse loopt door een smalle kloof in Klein Zwitserland, Luxemburg.
Het indrukwekkende landschap van Klein Zwitserland, Luxemburg.

Met de trein ben je zo in Luxemburg-Stad en hoe je je geen zorgen te maken om een parkeerplek te vinden. Luxemburg-Stad is echt een hoofdstad en er is van alles te doen en erg leuk met kinderen. Onze tip is de Kazematten de Bock. Luxemburg-Stad heeft een ondergronds verdedigingsbolwerk met lange gangen. Het heet niet voor niets “Het Gibraltar van het Noorden”.

Met zijn drieën op een uitzichtpunt in de Kazematten de Bock.
De kazematten waren een verdedigingsbolwerk van Luxemburg-stad. De kanonnen staan nog steeds opgesteld zodat je een beeld krijgt hoe de stad verdedigd werd.
Klinkerstraatje in het hart van Luxemburg-Stad.

Wil je weten wat je in Luxemburg Stad kunt doen? Kijk dan even hier: 24 UUR IN LUXEMBURG STAD

Dag 11 naar Limburg

Zicht op de kasteelruïne van Valkenburg aan de Geul een mooie tussenstop in Zuid-Limburg.

Vandaag rijdt je naar Nederland. Het laatste land van de twee weken in de Benelux. Maak een tussenstop in Valkenburg aan de Geul. Dit geweldige mergelstadje is beregezellig. Ga lunchen op een leuk terrasje of bezoek de Fluweelengrot en de ruïne van Valkenburg. En bewonder de gele huizen van mergelblokken.

Het stadje Valkenburg aan de Geul is bijzonder gezellig met vele terrassen en restaurantjes. En natuurlijk de geel gekleurde huizen.
Plakaat met de tekst: "Ter nagedachtenis aan de vele honderden die in de achttiende eeuw ten gevolge van een justitiële dwaling na onder tortuur afgedwongen bekentenis als bokkenrijder werden terechtgesteld." Met daar boven het hoofd van bok.
Fluweelengrot van Valkenburg. Hier kun je een rondleiding krijgen door het ondergrondse gangenstelsel van de mergelgroeve.

Dag 12 & 13 Roermond en Maastricht

Een dagje in Roermond bij de Munsterkerk.

In Swalmen zit je vlakbij Roermond. Als je van winkelen houdt, zit je hier goed. Bezoek het Outlet Centre aan de rand van Roermond of ga de stad zelf in. Bekijk de Munsterkerk op het Munsterplein of de Rattentoren.

Vanaf Roermond ben je met de trein zo in Maastricht. Pak hier een terrasje op het Vrijthof, loop over de Sint Servaasbrug over de Maas en bezoek de Onze Lieve Vrouwe basiliek. Maastricht heeft ook nog het Bonnefantenmuseum en als je van grotten geen genoeg kunt krijgen kun je de grotten van de Sint Pietersberg bezoeken of gaan grotfietsen!

Dag 14 naar huis

De twee weken in de Benelux zitten er al weer op. Vandaag keer je weer terug naar huis. Kijk of je onderweg naar huis nog een leuke stop kunt vinden of rijdt in een ruk recht naar huis toe.

Waar verbleven wij?

In Vlaanderen verbleven wij op camping De IJzerhoeve. Deze camping is simpel, maar voor ons als uitvalsbasis in Vlaanderen ruim voldoende. Schone douches en sanitair. Maar verwacht geen uitgebreide faciliteiten. Rustige camping.

Onze tenten op camping De IJzerhoeve.

In de Ardennen stonden wij op de grote familie camping Polleur. Dit is een drukke familie camping met een entertainmentteam. Normaal kiezen wij nooit voor zo’n soort camping, maar voor een paar dagen is het wel leuk. De camping heeft een geweldig zwembad en je kunt er heerlijke pizza’s halen.

Het zwembad van camping Polleur was een groot succes.

In Luxemburg stonden wij op camping Val d’Or. Dit was voor ons echt een hele grote tegenvaller. Wij waren hier toen Marije vier was en Wietse twee en toen was het een favoriet. De camping heeft echter nieuwe eigenaren en viel enorm tegen. Als je van drukte houdt en rennende kinderen tussen je scheerlijnen, geen probleem. De camping is volledig ingericht op hele jonge gezinnen. Bovenbouw basisschool en kinderen op de middelbare school vallen echter buiten de boot. Wij waren blij dat we hier weer weg konden (en dat hebben wij niet gauw).

In Limburg stonden wij op camping Aan de Grens. Dit is een boerencamping. Boer Frank en vrouw Gabriëlle zijn begonnen met een paar campingplaatsen om naast de boerderij te doen. Zij waren hier echter zo goed in, dat de camping nu langzaam de boerderij overneemt. Dit was het toetje van onze vakantie, wij komen hier bijzonder graag. De camping grenst aan het bos en heeft mooi en zeer schoon sanitair. Op een paar honderd meter van de camping ligt het Bosbad, een buitenzwembad.

Als je dit leuk vond, vindt je misschien deze pagina’s ook interessant:

Meer België:

Het Atomium: Het Atomium saai? Echt niet! In ons artikel Het Atomium in Brussel bezoeken lees je wat er zo leuk aan het Atomium is en hoe je er komt.

Het Hallerbos: Het Hallerbos, vlakbij Brussel, verandert elk voorjaar in een sprookjesbos. Dan bloeien er duizenden boshyacinten en lijkt dit bos zo uit een sprookje van Grimm te komen.

Brugge: Een andere prachtige, oude stad in België is Brugge. Deze stad is uitermate geschikt om een weekend door te brengen. Lees ons artikel met onze tips om een weekend in Brugge door te brengen.

In de buurt van België

NEDERLAND: Om iets leuks te doen hoef je helemaal niet naar België. Ook wij hebben mooie nationale parken, prachtige steden als Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Utrecht en Groningen. Of liever de provincie in naar Zeeland of Drenthe?

DUITSLAND: Als je naar Duitsland gaat moet je Berlijn bezoeken. Hier vind je de restanten van de Koude Oorlog met onder andere de Berlijnse Muur. München is ook een leuke, mooie stad. Liever geen grote stad? Dan is de Edelstenen Regio wat voor jou of wandel de Teufelsslucht. In december bezoek je natuurlijk een kerstmarkt in Duitsland.

Heb je nog tips voor twee weken in de Benelux? Laat het ons weten!

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    error: Content is protected !!