Tirana, de meest onbekende hoofdstad van Europa

Tirana, de meest onbekende hoofdstad van Europa

Als je Albanië bezoekt, kun je eigenlijk niet om de hoofdstad Tirana heen. Ook wij begonnen onze reis in Tirana, ook wel de meest onbekende hoofdstad van Europa. We hadden vooraf ook geen idee wat we in Tirana konden verwachten. Tirana is een opvallend schone stad. Iets waar je totaal niet op rekent. De stad is erg modern, maar verwacht geen metropool. Als je het beeld van een armoedig Oostblokland hebt, moet je die mening gauw bijstellen. Let echter wel op: zij verdienen daar veel minder dan wij, dus de prijzen liggen er (voor ons) erg laag. In de hoofdstad merk je echter niet heel erg dat het land niet zo rijk is.

Skanderbegplein

Het kan ook rustig zijn op het Skanderbegplein. De grote bomen zijn behouden gebleven en zorgen voor schaduw.
Het Skanderbegplein aan het eind van de middag.

Tirana is echt een hoofdstad met overal winkels, restaurantjes en pleinen. Het grootste en tevens bekendste plein is het Skanderbegplein. Het Skanderbegplein heeft onlangs een ware metamorfose ondergaan. Weg met het rommelige gras, in plaats daarvan liggen er nu tegels. Op sommige plaatsen spuiten daar op bepaalde momenten fonteinen uit omhoog.

Marije en Wietse staan 's avonds bij de fonteinen die uit de tegels omhoog komen op het Skanderbegplein in Tirana. Er spelen al kinderen in de fonteinen.
Hier zijn ze nog droog, maar met 30 graden in de avond duurt dat niet lang…

Marije en Wietse konden er geen genoeg van krijgen. Maar ja, het was overdag ook veertig graden buiten…

Het plein ziet er goed uit. Op het plein staat een groot beeld naast de nationale vlag van Albanië. Het is de grote held Skanderbeg, hij verjaagde de Ottomanen uit het land.

Aan dit plein liggen tevens het Tirana International Hotel (het hoge gebouw links op de eerste foto), het Cultuurpaleis, de Nationale Bibliotheek van Albanië, de El’them Bey moskee, de klokkentoren, het stadhuis en het gebouw met het prachtige mozaïek is het Nationaal Historisch Museum.

Communistisch mozaïek van het ideaalbeeld van de arbeiders boven het Nationaal Museum van Tirana in Albanië.
Nationaal Historisch Museum Tirana

Orthodoxe kerk

We hebben diverse kerken in de verschillende landen bekeken, maar de orthodoxe kerk van Tirana behoort tot onze favorieten. De buitenkant oogt erg modern en onorthodox. En dat intrigeerde ons enorm. Binnen is hij prachtig.

Bij een orthodoxe kerk dachten we niet aan zo iets moois. Het lijkt wel of je in een sprookjesbijbel bent binnengestapt. De grote regenboog springt direct in het oog. Net als de koepel die door de ramen een mooie lichtinval heeft.

Deze kerk is het zeker waard om te bezoeken. Ook als je niets met het geloof hebt, is het een kunstwerk. Je vindt hier tevens een enorme rust.

Het altaar van de orthodoxe kerk. Links het doopvond. Een breed middenpad met aan weerszijden houten stoelen. Op het altaar zijn schilderingen van diverse heiligen te vinden.
Iconen van de apostelen in de orthodoxe kathedraal van Tirana
orthodoxe_kerk_tirana van voren gezien. een modern gebouw wat qua uiterlijk meer op een moskee dan een kerk lijkt. Vele organische vormen.
Detail van de boog die over het altaar heen loopt. De voorkant van de boog in blauw met beschilderde witte duiven. De onderkant van de boog bestaat uit een regenboog in ruitpatroon.
Beschildering van de pilaren die de koepel ondersteunen van de orthodoxe kerk.

Blloku

Blloku is een wijk in Tirana. De wijk Blloku was in de communistische periode voorbehouden aan hoge functionarissen van het regime. Verboden terrein voor de gewone man. Nu is het de hipste wijk van Tirana. Het is het meest populaire deel van de stad om uit eten te gaan, een drankje te pakken en het nachtleven in te gaan. Iets wat je totaal niet verwacht in meest onbekende hoofdstad van Europa. Duidelijk herkenbaar aan de vrolijk geschilderde huizen.

De Piramide van Tirana

Midden in Tirana staat een van de meest gehate objecten van het land: de Piramide van Tirana. Het gebouw is ontworpen door de schoonzoon en dochter van dictator Enver Hoxha. Enige jaren daarvoor was hij overleden en het regime wankelde. Het gebouw diende als museum over de nalatenschap van Hoxha. De val van het communisme was ook het einde van het museum.

De Piramide van Tirana wat dichterbij. De zon weerkaatst op het glas en verblind je bijna.
De Piramide van Tirana raakt langzaam in verval.

Tijdens de Kosovo-oorlog in 1999 werd het gebouw gebruikt als basis voor de NAVO en enkele humanitaire hulporganisaties.

Tijdens ons bezoek in 2017 werd de Piramide voornamelijk gebruikt als klimobject. Maar er is sprake van om ‘m in 2020 te gaan restaureren.

Kaartje

Zo, nu heb je een heel ander beeld van Tirana, de meest onbekende hoofdstad van Europa. Ben jij in Tirana geweest? Heb je deze plekken toen bezocht of heb je andere suggesties? Laat het ons weten!

Voor de route van onze rondreis door Albanië, klik dan

De Blue Eye: ja of nee?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!