Ljubljana: Wat is er te doen?

Ljubljana: Wat is er te doen?

De prachtige huizen in pasteltinten langs het water in Ljubljana.

Ljubljana is als hoofdstad van Slovenië relatief onbekend. En dat is jammer, want het is een prachtige stad. Als je naar Ljubljana gaat wil je graag weten: wat is er te doen? Het antwoord is heel simpel: genoeg!

Rondvaart

Dwars door Ljubljana stroomt de Ljubljanica rivier. Deze rivier kronkelt door de stad. Het is erg leuk om een rondvaart te maken. Je krijgt zo een goed beeld van de stad. Je kunt voor een “gewone” rondvaartboot kiezen, maar die zijn groot en massaal. Veel leuker is het om voor een klein, houten bootje met een overkapping tegen de zon te kiezen. Deze zijn minder groot (dus minder mensen aan boord) en veel knusser. Aan boord is ook een bar voor wie het helemaal gezellig wil maken. De gids vertelt het een en ander over de stad.

Adres: Breg 2 .

Varen in een Sloveens houten bootje over de Ljubljanica rivier.
Samen op de punt van de rondvaartboot om te genieten van het uitzicht over de Ljubljanica rivier.

Suppen

Vindt je een rondvaart over de Ljubljanica rivier niet spannend genoeg? Wil je liever iets actiever zijn? Ga dan suppen! Je kunt een supplank en een peddel huren https://www.bananaway.eu/ . Op een supplank zie je de stad van een heel ander perspectief.

Adres: Podmilščakova 46

De Ljubljanica rivier is populair om te varen, kanoën en suppen.

De Drakenbrug

Amsterdam staat bekend om zijn grachten, Parijs heeft de Eiffeltoren en Ljubljana heeft de Drakenbrug (Zmaski Most). De draken zijn het symbool van de stad Ljubljana. Dit heeft alles te maken met het verhaal over hoe Ljubljana is ontstaan.

De drakenbrug met zijn grote kopergroene draken.

Volgens de legende heeft prins Jason tijdens zijn queeste naar het Gulden Vlies de stad Ljubljana gesticht. Prins Jason zou een draak in het moeras, waar nu de stad Ljubljana ligt, verslagen hebben.

Ze zijn een gewild object om te fotograferen.

Detail van de kop en de vleugel van een van de draken van de Drakenbrug in Ljublana.

Roze Franciscanenklooster

Een van de opvallendste gebouwen in de stad is het roze Franciscanenklooster. Zoals veel gebouwen in Ljubljana is het klooster gebouwd in art nouveau stijl. Het klooster ligt aan het Prešerenplein. Hier ligt ook de Triple Bridge.

De Triple Bridge

De Triple Bridge (Tromostovje) is een groep van 3 bruggen vlak naast elkaar over de Ljubljanica rivier. Oorspronkelijk was er slechts 1 brug, maar die werd voor al het verkeer wat smal. En bleek een bottleneck voor het verkeer. Architect Jože Plečnik ontwie+rp in 1929 daarom aan weerszijden van de brug een voetbrug. Inmiddels is dit gedeelte van de stad autovrij en kun je ook over het middelste gedeelte lopen.

Zicht vanaf het water op het roze Franciscanenklooster en de Triple Bridge
De Triple Bridge met op de achtergrond het roze Franciscanenklooster

Tivoli Park

Tivoli Park is het grootste park in Ljubljana. Het ligt aan de rand van het centrum. In de jaren ’20 is het park gerenoveerd door Jože Plečnik. Inderdaad, dezelfde man die de Triple Bridge onder handen nam. Door het park loopt een grote promenade. Het park is prachtig aangelegd en ideaal om te picknicken.

Promenade in het Tivoli Park, Ljubljana.
Spelen bij de fontein in het Tivoli Park in Ljubljana

Op de kaart

Op de kaart ziet dat er zo uit:

Meer dan 1 dag?

Wij hadden slechts 1 dag in Ljubljana. Heb je meer dagen? Breng dan zeker een bezoekje aan het Ljubljana kasteel. Je kunt met een kabeltreintje omhoog.

Ben jij wel eens in Ljubljana geweest? Wat vond jij van deze stad?

Voor meer informatie over het reizen met Interrail, kijk hier:

Voor de volledige route van onze Interrail reis, klik hier:

Voor meer Slovenië:

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    error: Content is protected !!