De route van onze Interrailreis

De route van onze Interrailreis

Het was een droom van ons om met de trein door Europa te trekken. Maar toen onze kinderen klein waren, zagen we dat niet zitten. Ineens waren 9 en 11 en hakten we de knoop door: Als we het nú niet zouden doen, wanneer dan wel? Kinderen tussen de 4 en 11 jaar rijden gratis met een Kinderpas (ze moeten vergezeld worden van minstens 1 persoon met een Volwassenen pas). Hier vertellen we de route die we op onze Interrailreis gereden hebben.

Hoe maak je een route?

Je hebt je kaarten bestelt. Nu moet je je hoofd breken over de route. De keuze is reuze, maar niet alles is even praktisch. Wij wilden bijvoorbeeld niet altijd hele lange dagen in de trein zitten. We hadden geen idee hoe onze kinderen op een treinreis zouden reageren. Je wilt niet met klierende kinderen nog 7 uur in een trein moeten zitten.

Marije en Wietse doen spelletjes op de telefoon en tablet, zo vliegt de tijd in de trein.
De tijd vliegt met onze digitale eenheid.

Wij vonden zelf https://www.interrail.eu/content/dam/pdfs/interrail/resources/Interrail%20Map-%202020.pdf een handig hulpmiddel. Op deze kaart staan niet alleen alle treinverbindingen, maar als je naar beneden scrolt zie je tevens van een groot aantal routes hoe lang je onderweg bent. Zo kun je meteen kijken of de route die je in je hoofd hebt ook realistisch is. Het is best lastig om een “ideale” route te vinden. Je wilt eigenlijk meer doen dan je kunt.

De route van onze Interrailreis

Onze uiteindelijke route van onze Interrailreis zag er als volgt uit:

Onze Interrailroute op de kaart ingetekend.
De route die wij gevolgd hebben met de trein, bus en boot door Europa.

 1. Amsterdam – Berlijn hbf (6,5 uur)
 2. Berlijn
 3. Berlijn
 4. Berlijn – Praag (4,5 uur)
 5. Praag
 6. Praag
 7. Praag – Wenen (4,5 uur)
 8. Wenen
 9. Wenen – Boedapest (3 uur)
 10. Boedapest
 11. Boedapest – Ljubljana (9 uur)
 12. Ljubljana
 13. Bled, dagtrip met de bus vanuit Ljubljana
 14. Ljubljana – Piran (paar uur met de bus, niet in de pas)
 15. Piran – Venetië (met de boot, niet in de pas)
 16. Venetië – München (nachttrein)
 17. München – Amsterdam ( 7 uur)

De reis van Ljubljana naar Piran was met de bus en telde dus niet als een reisdag op onze pas, kaarten hebben we in Ljubljana gekocht een dag van tevoren bij het busstation. De overtocht van Piran naar Venetië zat ook niet in de pas. In de zomer vaart er 1 x per week een boot voor een dagtocht naar Venetië vanuit Piran. De meeste mensen kopen een retourtje, maar wij een enkeltje. Wij wilden graag met de kinderen naar Venetië en vanuit Slovenië was dit de meest ideale optie.

Vanuit Venetië namen we de nachttrein naar München, zo bespaarden we een overnachting in deze stad en hadden we nog wel een hele dag om daar door te brengen.

Wat zouden we anders doen?

Het reizen met de trein valt ontzettend mee. Wij vonden het heel ontspannen op niet op de weg hoeven te letten en toch op de bestemming aan te komen. Toch liepen we tegen een paar dingen aan.

Van tevoren hadden we onze route bedacht. Een aantal plaatsen waren een must (Praag, Slovenië, Venetië). Andere plaatsen waren leuk omdat we daar toch in de buurt waren. Als we deze reis opnieuw zouden maken, zouden we hier Boedapest uithalen en die dag er in Wenen of Slovenië bij doen. Boedapest viel ons erg tegen en in Wenen waren we eigenlijk te kort. Bovendien is de reistijd van Wenen naar Ljubljana korter dan van Boedapest naar Ljubljana.

Niemand vertelt je dat als je een nachttrein neemt en de grens overgaat, dat er dan ‘s nachts luid op elke deur gebonsd wordt door de douane met de vraag of alles in orde is. De eerste keer schrokken wij ons een ongeluk en leek het of we in een foute B-film terecht waren gekomen. De tweede keer draaiden we ons nog heel even om voor we er weer uit moesten (vanuit Italië steek je twee keer een grens over naar Duitsland).

Op de terugweg hadden wij de pech dat wij richting Amsterdam wilden op het moment dat er de grote landelijke treinstoring was bij Amsterdam en Schiphol. Niets reed meer in die richting. ( https://www.parool.nl/nieuws/treinstoring-amsterdam-verholpen-wel-extra-drukte~bcd543a6/). Maar de rest hebben we eigenlijk nergens problemen ondervonden met het treinverkeer.

Tips

De weg op de verschillende stations vindt je gemakkelijk en ook in de stad gaat het allemaal redelijk eenvoudig. Hierbij is Google Maps een handig hulpmiddel.

Wees niet bang dat jouw kinderen zich zullen vervelen. Elk nieuw land en stad is weer een feestje. Bovendien is er ander eten, andere slaapplek, andere mensen. Wij maakten er een sport van foto’s te maken bij iconische gebouwen. Marije en Wietse hebben genoten! Het was op het station voor hen al een sport om de juiste trein en perron te vinden. Ze zouden zó weer zo’n reis willen onder nemen. Wie weet komt het er nog eens van.

Wietse staat op een brug in Venetië. Op de achtergrond de gondels.
Venetië

Foto's maken bij de Brandenburger Tor. Een iconisch gebouw waar we tijdens onze Interrailroute langs kwamen.
Berlijn

Marije en Wietse doen gek in Praag.
Praag

Wietse fotografeert zijn knuffel voor het iconische gebouw Schloss Schönbrunn in Wenen.
Wenen

Een handig hulpmiddel voor de treintijden is http://www.interrail.eu/nl/plan-your-trip/interrail-timetable . Zo kun je de tijd pikken die jou het beste uitkomt voor de route van jouw Interrailreis.

Verder is het handig als je van tevoren even het openbaar vervoer van de diverse steden en landen uitzoekt. Dat verschilt namelijk nogal. Zo heb je in Duitsland de S-Bahn, echter Slovenië werkt juist weer veel meer met bussen.

Wil je graag weten hoe Interrail werkt? Lees dan even onze andere post:

En voor de landen die we bezochten:

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  error: Content is protected !!