Hoe werkt Interrail?

Hoe werkt Interrail?

Marije en Wietse hebben lol met de tablet en telefoon in de trein. Ze vervelen zich geen moment.

Het lijkt zo leuk om een treinreis door heel Europa te gaan maken. Je stapt in en rijdt naar de volgende stad van jouw keuze en stapt weer uit. Maar hoe zit het met de verschillende kaarten? En is het niet vreselijk ingewikkeld? Hoe werkt Interrail eigenlijk?

Wat is de Interrail Pass?

De Interrail Pass is een papieren treinticket waarmee je met bijna alle treinen door heel Europa kunt reizen. Je hebt toegang tot 40 spoorweg- en veerbootmaatschappijen in 33 landen. Interrail is voor alle Europese burgers en niet-Europeanen die officieel in een Europees land wonen.

Bord op perron met vertrektijd trein naar Boedapest.

Je kunt kiezen uit twee soorten passen: de One Country Pass (geldig in slechts één land) en de Global Pass (geldig in meerdere landen). Er zijn kortingen voor jongeren tot en met 27 jaar en senioren van 60 jaar en ouder. Kinderen tot en met 11 jaar reizen gratis.

Bij de passen kun je vervolgens kiezen hoeveel dagen je reist. Hoe meer, hoe duurder de pas. Voor onze Interrailreis kochten we twee Volwassenen Global passen en twee Kinderpassen voor 7 dagen binnen 1 maand.

Reserveren

In de trein naar Praag hebben we een eigen coupé. Dat is echt een luxe die we tijdens onze reis maar 1x meemaken.

Als je een route maakt zal je erachter komen dat je voor sommige treinen een zitplaats moet reserveren. Dit zit niet bij je pas in en kost dus extra. Via de website van Interrail kun je gemakkelijk zien of dat voor jouw route geldt. Vervolgens kun je daadwerkelijk reserveringen maken op : https://www.interrail.eu/nl/book-reservations

Wij reisden in de zomervakantie en hadden de meeste plaatsen gereserveerd om zeker te zijn van een zitplaats. Anders kun je namelijk een paar uur gaan staan… met je rugzak. Wij waren heel erg blij dat we dat gedaan hadden. De treinen zaten in 2018 bomvol en anders was het echt vechten voor een plekje. Leuk was ook dat we in de trein van Berlijn naar Praag en hele coupé voor ons zelf hadden!

de Nachttrein

De nachttrein.

Een perfecte manier om een reisdag te besparen is reizen met de nachttrein. Als je namelijk met een nachttrein reist die ná middernacht arriveert, hoef je alleen een reisdag te gebruiken op de vertrekdag.

Als je na aankomst van de nachttrein overstapt op een andere trein om verder te reizen, moet je wel een nieuwe reisdag gebruiken.

Wietse ligt in een smal bedje in de nachttrein.

Reserveer op tijd voor een bed. Het is niet goedkoop en je slaapt zeker niet comfortabel, maar je couchette kan op slot. En anders doe je ook geen oog dicht om je eigendommen in de gaten te houden… Het zou bijzonder naïef zijn om te denken dat dieven niet actief zijn in (nacht)treinen. In tegendeel zelfs. Onze purser waarschuwde zelfs om de deur weer op slot te doen als iemand naar ‘s nachts naar de wc ging en pas open te doen als hij of zij zich bekend maakte. Dieven zijn geluidloos en zeer bedreven. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Hoe werkt Interrail?

Voorbeeld van hoe een Interrail Flexi Pass er ingevuld uit ziet.

Nu heb je de kaarten en een route, maar nu? Hoe werkt Interrail nu eigenlijk als je op reis bent? Heel eenvoudig.

Bij de Interrail Pass krijg je een dagboekje (Travel Diary) met datumvelden voor de dagen waarop je het land in- en weer uit reist. Je vult in het reisdagboekje de reisgegevens van je uitgaande en inkomende reis. Hier boven kun je zien dat onze eerste reisdag was op 4 augustus en dat wij om 09:03 uur de trein van Amsterdam naar Berlijn pakten.

Als je een Flexipass hebt moet je dezelfde datums invullen in je reiskalender. Dat is het gedeelte wat boven vastgeniet zit. Bij een Flexipass kun je iedere dag reizen gedurende de periode dat jouw pas geldig is. Het aantal reisdagen hangt af van wat je gekozen hebt. In ons geval konden wij dus 7 dagen reizen binnen 1 maand. Bij een Continuouspass kun je reizen op elke dag dat je pas geldig is.

Een voorbeeld van een ingevuld reisdagboekje dat hoort bij de Interrail Pass. Iedere trein, bus of boot die er genomen wordt en binnen de Interrailpas valt, moet worden genoteerd.

Een reisdag duur van middernacht tot middernacht. Let er op dat je bij de Flexipass de datum van elke reisdag invult bovenaan op het geniete papiertje (de reiskalender) die op je pas staat afgedrukt. Dit doe je vóór je de eerste trein van de desbetreffende dag in stapt. Doe je dit niet, dan kun je een boete krijgen. Je reist dan namelijk zonder geldig ticket. Elke trein of overstap vul je in op je reisdagboek.

Het lijkt ingewikkeld , maar het valt ontzettend mee. Al gauw weet je niet beter dan elke trein en elke overstap te noteren. Hebben we je al kunnen overhalen om ook een Interrailreis te maken?

Kijk ook even hier voor de route van onze Interrailreis en tips:

Routes: Wil je weten welke route wij gevolgd hebben, dan lees je het artikel over de route van onze Interrailreis. Voor meer inspiratie neem dan even een kijkje bij De meest bijzondere reisroutes voor Interrail.

Tips: In dit artikel geven we je tips voor het reizen met Interrail. Leer van onze fouten en ga goed voorbereid op reis.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    error: Content is protected !!