6 dingen om te doen in Berlijn

6 dingen om te doen in Berlijn

Toen wij onze Interrail trip planden, was onze eerste stop Berlijn. Wij besloten om 3 dagen in Berlijn te blijven. Maar er is zoveel te doen. En Berlijn heeft zoveel te bieden. Wat mag je niet missen? Deze post vertelt je 6 dingen die je zeker moet doen in Berlijn.

1. Fernsehturm

Vanaf een brug over de Spree kijk je zo naar de Fernsehturm op de Alexanderplatz. De Fernsehturm is een soort naald met een bol halverwege en derhalve een iconisch gebouw voor de skyline van Berlijn.
Een belangrijk onderdeel van de skyline van Berlijn: de Fernsehturm.

De Fernsehturm maakt deel uit van de skyline van Berlijn. Het is een televisietoren (wat het woord ook al zegt). Je kunt ‘m vinden bij de Alexanderplatz. De toren is 368 meter hoog. Op 203 meter hoogte bevindt zich een uitzichtplatform. Daar boven is een restaurant dat langzaam ronddraait. In een uur draait het restaurant geheel rond. Als je naar boven wilt, bestel dan van te voren je kaarten. Dat kan hier. Er staan namelijk lange rijen. Je krijgt dan een tijdslot. Deze tickets zijn wel duurder, maar je hebt er ook weer veel profijt van. Je houdt immers tijd over om andere leuke dingen in Berlijn te doen!

2. De Brandenburger Tor

De Brandenburger Tor bij avond. Marije en Wietse poseren gewillig voor de verplichte foto.

De Brandenburger Tor is ooit gebouwd als stadspoort. Na de val van De Muur wordt hij gezien als het symbool van de Duitse eenwording. Tijdens de Koude Oorlog was het namelijk niet mogelijk de Tor te passeren.

Overigens is de Brandenburger Tor zoals wij die nu kennen een kopie. Het origineel is in de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest. Zowel Oost- als West-Duitsland hebben samengewerkt om de poort in 1956 en 1957 weer op te bouwen.

Bovenop de Brandenburger Tor staat de Quadriga. Een strijdkar met vier strijdrossen in brons. De Veldheer houdt een vaandel vast wat heel erg doet denken aan het Nationaal Socialisme in Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze foto is een close up van de Quadriga.
Het quadriga bovenop de Brandenburger Tor.

De Brandenburger Tor staat op de Pariser Platz, tussen Unter den Linden en Tiergarten. De Pariser Platz is een autovrij gebied. Hier liggen diverse ambassades aan. Deze beroemde poort is de meest toeristische plek van de stad. Daarom mag hij niet ontbreken bij 6 dingen om te doen in Berlijn. Als je een foto wilt maken zonder veel toeristen, moet je vroeg opstaan. Onze foto’s zijn ‘s avonds genomen.

De Brandenburger Tor vanaf de Pariser Platz. Het is avond en niet superdruk. Verschillende toeristen staan voor de Tor en maken selfies of nemen foto's. Voor veel toeristen een hoogtepunt van hun bezoek aan  Berlijn en in onze lijst op nummer 2.
Toeristen maken selfies of poseren bij de Brandenburger Tor.

3. Checkpoint Charlie

Een replica van Checkpoint Charlie. Nu een punt waar vooral veel toeristen als een soort kermisattractie de beste foto willen maken.

Checkpoint Charlie is een van de 3 voormalige grensovergangen ten tijde van de Berlijnse Muur. Als buitenlander kon je alleen via Checkpoint Charlie met de auto of bus in Oost-Berlijn komen. Na de Duitse hereniging werd Checkpoint Charlie opgeheven en verwijderd. Men probeerde om de geschiedenis uit te wissen. In 2000 is er op de oorspronkelijke plek een replica neergezet.

Het bord bij Checkpoint Charlie. "You are leaving the American sector" Daarna deze zelfde tekst in het Russisch. "Vous sortez du secteur Américain." "Sie verlassen den Amerikanischen sektor." US Army.
Zelfs het bekende of beruchte bord is teruggekomen. Of een kopie ervan.

Naar onze mening is het een soort circusattractie geworden. Overdag staan er zelfs “grenswachters” bij. Het barst er van de toeristen die niets lijken te beseffen van de geschiedenis van deze plek. Je kunt je dan afvragen waarom wij vinden dat Checkpoint Charlie in deze lijst thuishoort.

Arjan, Marije en Wietse staan voor een kaart van Duitsland waarop de scheiding tussen Oost en West wordt uitgelegd. Tevens staan hier de verschillende zones met Checkpoint, Alpha, Bravo en Charlie.
Als je de Koude Oorlog niet hebt meegemaakt, kun je het je niet voorstellen hoe Duitsland toen was verdeeld.

Het antwoord op deze vraag is simpel. Wij vonden het voor Marije en Wietse een verrijking. Zij hebben de val van De Muur niet meegemaakt. En dit helpt je dan wel voor te stellen hoe het geweest moet zijn. Het is tastbaarder dan een foto ervan.

4. Eastside Gallery

Hoewel er een hoop gesloopt is, staan er nog wat stukken overeind van de Berlijnse Muur. Het bekendste stuk hiervan is de Eastside Gallery. Tussen het Ostbahnhof en de Oberbaumbrücke staat 1,3 km Muur. In 1990 zijn diverse kunstenaars gevraagd om een stuk Muur te beschilderen. Het thema was hun visie op vrijheid. Het is een kleurrijk geheel geworden.

Een beschildering op de Berlijnse Muur. Een Trabantje met het kenteken November 9, 89 ( de dag waarop de Muur viel) rijdt dwars door de Berlijnse Muur heen.
Wietse staat bij een gedeelte van de De Muur in Berlijn die nog in tact is. Hier is een wereldbol op geschilderd. Hij houdt zijn hand net onder de wereld, zodat het lijkt of hij de wereld in zijn hand heeft.
Wietse houdt de wereld in zijn hand.
Lopen langs de Eastside Gallery. Een stuk Berlijnse Muur dat onder hande is genomen door diverse kunstenaars.

Hier stoppen de touringcars met toeristen, maar als je vroeg gaat kun je De Muur goed fotograferen. Het gaf ons en onze kinderen een goed beeld hoe hoog De Muur was. En maakte ons weer duidelijker hoe het geweest moet zijn tijdens de Koude Oorlog.

5. Holocaustmonument

Betonblokken met schaduw van het Holocaust monument in Berlijn.

Een van de plekken in Berlijn die de meeste indruk op ons heeft gemaakt is het Holocaustmonument. Ofwel de Denkmal für die ermordeten Juden Europas. Dit is een monument ter herdenking aan de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog. Peter Eisenman heeft het monument ontworpen.

Arjan en Wietse lopen door het holocaust monument. De paden zijn 95 cm breed. Aan weerszijden van hen staan hoge betonblokken. Als je daar tussendoor loopt geeft dat een beklemmend, claustrofobisch en gedesoriënteerd gevoel.
Lopen door het holocaust monument. Het geeft je een beklemmend, claustrofobisch en gedesoriënteerd gevoel.

Het monument is een veld van betonblokken die variëren in hoogte van 20 centimeter tot 4,5 meter. Tussen de blokken onderling zit 95 centimeter. De grond onder de blokken loopt golvend omhoog en omlaag.

Als je tussen de blokken door loopt, zou je een gevoel van desoriëntatie en isolement moeten krijgen. Net als de joden in de concentratiekampen hadden.

Zicht op het Holocaust Monument in Berlijn.

Er zijn een aantal huisregels bij dit monument. Bezoekers dienen zich passend te gedragen en niet op de blokken te gaan staan of van blok naar blok te springen. Er staan beveiligers bij dit monument om ervoor te zorgen dat bezoekers deze regels in acht nemen.

Denk even na waar dit monument voor staat voor je een “leuke” selfie maakt.

Wij vonden dat het monument rust uitstraalde en dat er een bijzondere sfeer hing die we niet goed kunnen omschrijven. Je kunt dit monument vinden tussen de Brandenburger Tor en de Potsdamer Platz aan de Cora-Berlinger Strasse 1.

6. De Reichstag

Sinds 1999 zetelt de Duitse regering in het Reichstaggebouw. Het gebouw zelf is al veel ouder. Het oorspronkelijke gebouw werd in 1894 gebouwd. Tot 1918 zetelde hier de Reichstag van het Duitse Keizerrijk. Na de Eerste Wereldoorlog was dat het parlement van de Weimar Republiek.

De Reichstag in Berlijn. De plaats waar de Duitse Regering zetelt.

In 1933 brak er een hevige brand uit die het gebouw behoorlijk beschadigde. Tijdens de Koude Oorlog werd het gebouw hersteld en zoveel mogelijk in de oude staat herbouwd. Het kreeg de functie van Duits Historisch Instituut. Eind jaren ’90 kreeg de Reichstag een nieuwe, glazen, koepel. Na de brand in 1933 had de Reichstag eindelijk weer een koepel.

Je kunt deze koepel bezoeken! Het uitzicht is adembenemend. Een bezoek aan de Reichstag koepel is gratis en elke dag open. Je mag blijven zolang als je wilt. Bij de ingang kun je een audioguide krijgen. Je moet je alleen van tevoren aanmelden en registreren vóór je bezoek.

Binnenin de Reichstagkoepel. De koepel is volledig gemaakt van glas en loopt rond. In het midden loopt een pilaar van smal beneden naar breed omhoog. Deze pilaar is bedekt met spiegels. Hierdoor heeft dat een mooi beeldeffect.

Wietse staat op het dak van de Reichstag met op de achtergrond de Duitse vlag.
Wietse staat op het dak van de Reichstag.

Wij vonden dit een van de allerleukste dingen om te doen in Berlijn. De architectuur van de koepel is heel bijzonder en het uitzicht adembenemend. Als je wilt weten hoe je de Rijksdag het beste kunt bezoeken, lees dan even onze post daarover.

Het adres van de Reichstag is Platz der Republik 1.

Vanaf de zijkant van de Brandenburger Tor kijk je zo de straat in naar de Reichstag. Drie dingen om te doen in Berlijn dicht bij elkaar. Plan ze samen.
Het Holocaustmonument, de Brandenburger Tor en de Reichstag liggen dicht bij elkaar. Het is ideaal om deze drie te combineren.

Kaartje

En daarna?

Dit waren 6 dingen om te doen in Berlijn. Natuurlijk heeft Berlijn veel meer te bieden dan deze 6 dingen. En we raden je dan ook zeker aan om nog meer van Berlijn te gaan ontdekken. Wat vindt je zelf het leukste van Berlijn? Of wat hoort volgens jou ook in deze lijst thuis?

De Rijksdag bezoeken? Hier vindt je meer informatie:

Wil je meer informatie over het reizen met Interrail, kijk dan even hier:

Voor de volledige route van onze reis, klik hier:

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!