Onze reistips voor Interrail

Onze reistips voor Interrail

Met veel plezier maakten wij in 2018 een treinreis door Europa. Dit is zó goed bevallen dat we vaker met de trein zo’n reis willen maken. Tijdens deze reis hebben we een hoop geleerd en fouten gemaakt. In dit artikel delen wij onze beste reistips voor het reizen met Interrail.

Reserveren

De belangrijkste van de reistips die we geven voor het reizen met Interrail: reserveer! Het kost een paar euro’s extra, maar het bespaart je een hoop ongemak. Bepaalde treinroutes zijn heel populair. En zeker in de zomer is het druk in de trein. Als je kunt kiezen tussen een paar uur staan met al je bagage in een volle trein of zitten op een stoel en genieten van het uitzicht? Ik denk dat ik wel weet wat je kiest! Als er een zitplaats is, moet je noodgedwongen staan of rondhangen bij de wc’s in de corridors. De afstanden zijn vaak langer dan in Nederland. Reken op minstens 4 uur in de trein, maar meestal langer. Je wilt echt die zitplaats hebben.

Reserveren doe je via deze website.

Bagage

Neem niet meer mee dan je nodig hebt. Ik weet dat dit een inkopper is, maar je neemt echt snel te veel mee. Je moet overal sjouwen met je bagage en dat ben je gauw zat. Ik heb me daar ook in vergist. Ik was bang dat de kinderen zich zouden vervelen in de trein, dus nam toch nog een paar puzzelboekjes extra mee en die reisgids voor onderweg. In eerste instantie leek mijn rugzak niet zo zwaar, toch heb ik halverwege de reis een paar dingen achtergelaten.

Doe je spullen in een rugzak. Een rugzak wurm je veel makkelijker in een bagagerek. Hij is vervormbaar en zit niet in de weg. Een handbagagekoffertje lijkt heel makkelijk, maar is dat niet. Ik heb menigeen de fout in zien gaan in de trein. Omwonenden worden niet blij van die ratelende wieltjes en ook op de trappen van het station is een rugzak veel fijner. Denk bijvoorbeeld maar even aan Venetië. Om bij het station te komen zijn er lange trappen, en geen roltrap.

Wees geduldig

In de trein of op het station loopt niet altijd alles zoals je hoopt. Onze nachttrein vertrok een uur (!) te laat, er zaten keer op keer mensen op onze gereserveerde plaatsen die we weg moesten jagen, er zijn mensen met idioot veel bagage die met instappen de hele boel ophouden, er zijn conducteurs die geen woord Engels spreken. Wees geduldig. Wees vriendelijk en probeer je zo min mogelijk te ergeren. Accepteer dat bepaalde dingen gaan zoals ze gaan.

De wc in de trein

De wc’s in de trein zijn over het algemeen schoon. Redelijk vergelijkbaar met in het vliegtuig. Het is er klein, met weinig bewegingsruimte. Neem handgel mee voor na je bezoek, er is niet altijd water om je handen te wassen.

Ga op het station als je de kans hebt. Je hebt meer ruimte en kunt daar goed je handen wassen. Ook zitten er altijd mensen in de corridor bij de wc, waardoor het daar erg vol is. Zij hebben geen reservering en bivakkeren daar met al hun bagage.

Aansluitingen

Zorg voor voldoende tijd tussen je aansluitingen. Soms moet je naar een andere perron en je bent op een onbekend station altijd aan het zoeken. Het kost altijd meer tijd dan jij en de Interrail app denken.

Google Maps

Activeer Google Maps en zoek hier je logeeradres op. Zo loop je nooit te zoeken in een onbekende stad. Vaak kun je ook vinden welke halte je met het openbaar vervoer moet hebben.

Opgeladen telefoon

Zorg voor een opgeladen telefoon. In sommige treinen kun je je telefoon opladen. Neem voor de zekerheid een (volle!) powerbank mee. Soms gebeurt er iets onvoorziens, waardoor je van trein moet wisselen. Je wilt dan toch weten welke volgende trein je moet hebben. In Duitsland kreeg onze trein pech en reed niet verder. Wij moesten toen op zoek naar een alternatief. Het is ook prettig als je je hotel of hostel kunt bellen dat je iets later aankomt en dat ze je kamer niet weggeven.

In de trein naar Praag hebben we een eigen coupé. Dat is echt een luxe die we tijdens onze reis maar 1x meemaken.

Zorg voor voldoende snacks

Niet elke trein heeft een restauratiewagen of een trolley met snacks. Zorg dus zelf altijd voor voldoende snacks voor onderweg. Probeer om een snack mee te pakken als die mogelijkheid er is. Als je je moet haasten naar de volgende aansluiting heb je geen tijd om even iets te halen.

Houdt je Interrail-pas bij de hand

Je Interrailpas is je vervoersbewijs. Je moet deze, samen met je ID-kaart of paspoort, altijd kunnen tonen als het treinpersoneel er om vraagt. Stop ‘m dus niet in je rugzak die in het bagagerek ligt. En in je broekzak is het een prooi voor zakkenrollers. Als je pas gestolen is of je bent ‘m kwijt, doe dan altijd aangifte bij de politie.

Dit waren onze tips voor Interrail. Als enthousiast geworden? Kijk dan ook even op onze andere pagina’s:

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    error: Content is protected !!