Openbaar vervoer op Venetië

Openbaar vervoer op Venetië

Hier is de halte voor de vaporetto , de waterbus, bij de Rialto Brug in Venetië.

Er zijn maar weinig steden die zo tot de verbeelding spreken als Venetië. Met zijn kanalen en gondels lijkt het stadje zó uit een sprookjesboek te zijn weggelopen. Voor menigeen een droom om naar toe te gaan. Het staat dan ook bij velen op hun Bucketlist. Maar, hoe zit het eigenlijk met het openbaar vervoer op Venetië?

Hoe kom je in Venetië?

Er zijn verschillende manieren om in Venetië te komen: met de auto, de trein of het vliegtuig. Met het vliegtuig kom je aan op vliegveld Marco Polo net buiten de stad. Als je met de auto komt, parkeer je je auto op grote parkeerplaatsen. Ook buiten de stad. Venetië is namelijk autovrij. Ga je met de trein naar Venetië, let dan even goed op! Er zijn twee stations: Venezia Mestre en Venezia Santa Lucia. Je hebt de laatste nodig. Mestre is namelijk op het vaste land van Venetië.

Soorten openbaar vervoer op Venetië

Er rijden dus geen auto’s op Venetië. Je kunt dan twee dingen doen: alles lopend afgaan of gebruik maken van het openbaar vervoer. We zullen de verschillende soorten openbaar vervoer in dit artikel bespreken.

De gondel

Een eenzame gondel door het azuurblauwe water van Venetië zet zich met zijn been af tegen de huizen om wat vaart te maken voor het naderende bruggetje.

Het bekendste is natuurlijk de gondel. Dit is ook meteen de duurste. Overdag kost een ritje van 40 minuten 80 euro. Er kunnen maximaal 6 passagiers in een gondel , je zou de kosten dus kunnen delen. ‘s Avonds ben je 100 euro kwijt. Deze prijzen zijn exclusief een serenade en fooi. De prijzen staan vast en zijn afgesproken, je betaalt dus bij elke gondelier hetzelfde. Dit is prijzig, maar als je echt vindt dat dit hoort bij het hoogtepunt van je reis moet je het zeker niet laten.

De traghetto

Wil je toch de ervaring van een gondel, maar niet de hoofdprijs betalen? Dan is de traghetto misschien iets voor jou! De traghetto is een publieke gondel die over het Canal Grande vaart. Je moet het zien als een pontje dat je naar de overkant brengt. De kosten zijn ongeveer 2 euro. Er zijn er zeven te vinden langs het Canal Grande.

De watertaxi

de watertaxi in Venetië.

Een watertaxi kost tussen de 3 en de 9 euro + 1,80 euro per minuut. Daar komt nog 6 euro bovenop als je opgehaald wordt voor je hotel, in de nacht en voor je bagage. Onderhandel van te voren over de prijs. Toch kan dit grapje aardig in de papieren lopen.

De vaporetto

De vaporetto is het meest gebruikte openbaar vervoer op Venetië.

Verreweg het meest gebruikte openbaar vervoer op Venetië is de vaporetto. Dit zijn lijndiensten die als waterbussen van en naar hun bestemming varen. Er zijn 20 lijnen die ook naar de omliggende eilanden (het Lido, Murano en Burano) varen. Een kaartje voor de vaporetto kost 7,50 euro incl. bagage tot 1,5 meter. Het ticket is 75 minuten geldig. Je kunt binnen die tijd wel meerdere keren van lijn wisselen.

Hop-on-hop-off

Voor een gezin was voor ons de goedkoopste optie de hop-on-hop-off boot. zij hebben een gezinskaart. De plekken zijn ruimer dan die van de vaporetto, maar hij vaart veel minder frequent. Er zijn twee routes en een van die routes vaart ook naar de eilanden in de lagune: Murano, Burano en Torcello.

Tourist Travel Card

Als toerist is een goedkope oplossing de Tourist Travel Card. Een dagkaart voor het openbaar vervoer. 1 dag kost 20 euro, 2 dagen 30 euro, 3 dagen 40 euro en 7 dagen 60 euro. Je kunt deze kaart niet gebruiken voor de busdiensten vanaf de luchthaven. De kaartjes zijn te koop bij Hello Venezia ticket bureaus en de self-service kaart automaten.

Let op dat je het kaartje voor gebruik eerst geldig maakt in de ticketmachine. Daarna haal je het kaartje langs de witte kaartlezer op het drijvende vaporetto platform.

Wat hebben wij gedaan?

Wij waren zelf twee dagen in Venetië. Een dag hebben we lopend en dwalend door het stadje doorgebracht. De andere dag wilden we graag de eilanden Murano en Burano bezoeken. Voor ons, als een gezin met twee kinderen, was de goedkoopste optie de Hop-on-hop-off boot omdat zij een gezinsticket hadden.

Bedenk even voor jezelf hoeveel gebruik je van het openbaar vervoer gaat maken. Als je 3 x of meer de vaporetto moet nemen, is een Tourist Travel Card goedkoper dan losse tickets. Ga je met het hele gezin, dan kan de Hop-on-hop-off boot goedkoper zijn. Het duurste is de watertaxi en de gondel. De eerste raden wij je af. Staat het op je Bucketlist of wil je een unieke ervaring hebben? Dan neem je de gondel.

Hopelijk hebben wij in dit artikel al je vragen kunnen beantwoorden over het openbaar vervoer op Venetië. Heb je nog vragen? Stel ze gerust!

Misschien heb je ook interesse in:

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    error: Content is protected !!