Boswachterspad ‘t Lange Pad wandelen

Boswachterspad ‘t Lange Pad wandelen

Winter in het NP Nieuw Land.

Een van onze nieuwste Nationale Parken is het Nationaal Park Nieuw Land. Dit park ligt in de provincie Flevoland en bevat onder andere de Marker Wadden en de Oostvaardersplassen. Door de Oostvaardersplassen lopen diverse wandelpaden. Wij kozen ervoor om Boswachterspad ‘t Lange Pad te wandelen. Naar onze mening (gebaseerd op even googelen) zou deze ons een goed beeld van de omgeving geven.

de Oostvaardersplassen

De Oostvaardersplassen zijn 50 jaar geleden ontstaan in het zuiden van Flevoland. Het is een groot moerasgebied met rietvlaktes, ruige graslanden, waterplassen en hier en daar wat bos. Als vogelaar kom je hier zeker aan je trekken, want ganzen, lepelaars en aalscholvers zijn hier te vinden. En sinds 2006 is het ook het broedgebied van de zeearend.

Dreigende, donkere lucht boven NP Nieuw Land. Boswachterspad 't Lange Pad.

Boswachterspad ‘t Lange Pad wandelen

Het startpunt van deze wandelroute is het Buitencentrum Oostvaardersplassen. Er is hier een ruime parkeerplaats om je auto kwijt te kunnen. De route wordt aangegeven met paarse paaltjes. Onderweg kom je diverse bankjes tegen om uit te rusten en te genieten van het uitzicht.

Zilverreiger bij de Oostvaardersplassen, NP Nieuw Land
Bewolkt weer geeft een mooie weerspiegeling in het water. NP Nieuw Land, Oostvaarders Plassen.
Vos steekt over bij de parkeerplaats van buitencentrum Oostvaardersplassen.
Vos.
Soepel glijdt de vos onder een hek door. Dat heeft 'ie vaker gedaan.

Het pad gaat deels over onverharde paden. In de winter en bij nat weer heb je echt laarzen of goede bergschoenen nodig. Wij waren hier niet goed van op de hoogte en kwamen onder de modder terug.

In de winter en bij nat weer heb je echt laarzen of goede wandelschoenen nodig bij Boswachterspad 't Lange Pad.

Tip

Het eerste stuk loopt langs de weg en gaat onder het spoor door. Vervolgens kom je uit op een pad wat heel slecht begaanbaar kan zijn. Je kunt de route iets aanpassen. Hierdoor loop je een stukje van de kabouterroute tegen de stroom in. Om dit stuk anders te lopen loop je vanaf de parkeerplaats langs het Buitencentrum Oostvaardersplassen en over diverse bruggetjes. Je komt dan vanzelf op de paarse route terecht om deze dan in een rondje te lopen. Qua afstand maakt het bijna niets uit, terwijl je een stuk prettiger loopt. Wij hebben dit stuk op de terugweg gelopen naar de parkeerplaats.

De totale route is ongeveer 7 kilometer en loopt rond. Het stuk vanaf de parkeerplaats loop je heen en terug. Of je moet, zoals wij, terug een stukje kabouterroute meepakken en naar het Buitencentrum Oostvaardersplassen lopen. Hoe je het ook wendt of keert, je komt uiteindelijk weer op de parkeerplaats uit.

Onder het spoor door naar het Buitencentrum Oostvaardersplassen liggen balken vanwege de wateroverlast.

Konikpaarden

Het gebied wordt begraasd door heckrunderen, edelherten en konikpaarden. Zij houden de graslanden op een natuurlijke manier open. Een paar jaar geleden was er veel ophef over de leefomstandigheden van deze paarden. Er zouden, volgens de actievoerders, een ontoelaatbare grote sterfte onder deze dieren zijn. In oktober 2017 waren er 5230 dieren. In maart 2018 is meer dan de helft overleden. Ofwel door fysieke problemen, ofwel afgeschoten door Staatsbosbeheer vanwege hun slechte lichamelijke toestand. We kennen allemaal de beelden nog wel van actievoerders die de dieren illegaal gingen bijvoeren. Het aantal konikpaarden is inmiddels teruggebracht tot 450.

Waarschuwingsbord over het gedrag van de konikpaarden in het Oostvaardersveld.

Zelf hebben we geen konikpaard gezien, maar houdt wel met een aantal dingen rekening. Een konikpaard is geen wild paard, maar gedraagt zich wel degelijk zo! Het zijn paarden die in het wild zijn opgegroeid. Voer ze dus niet! En aai ze ook niet! Ze zijn gewend aan groepsregels van wilde paarden. Er heerst in zo’n groep een strenge rangorde. Als jij als mens een paard gaat aaien, geef jij eigenlijk aan dat je het paard als dominant ziet. Hij kan zich daardoor agressief gaan gedragen naar jou toe. Er staan bordjes om je hiervoor te waarschuwen.

Alles op een rijtje

We zetten nog even alles op een rijtje over wat je moet weten als je Boswachterspad ‘t Lange Pad gaat wandelen.

  • Begin- en eindpunt: Buitencentrum Oostvaardersplassen, Kitsweg 1 in Lelystad.
  • Afstand: 7 km (ongeveer anderhalf uur)
  • Niveau: makkelijk
  • Terrein: deels onverhard, in de winter en bij nat weer laarzen aan.

Misschien ook interessant voor jou

Voor meer informatie over deze wandeling: http://www.staatsbosbeheer.nl/routes/oostvaardersplassen/boswachterspad-lange-pad

Voor meer informatie over de Nationale Parken van Nederland:

Nationale Parken in Nederland

https://www.wijreizengraag.nl/europa/nederland/nationale-parken-in-nederland/

Over Nationaal Park Oosterschelde:

Nationaal Park De Oosterschelde

https://www.wijreizengraag.nl/europa/nederland/nationaal-park-oosterschelde/

NP Zuid-Kennemerland

https://www.wijreizengraag.nl/europa/nederland/np-zuid-kennemerland-rondje-kemperberg/

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    error: Content is protected !!