Opvallende dingen in IJsland

Opvallende dingen in IJsland

IJsland is een prachtig land en onze reis er naar toe was onvergetelijk. Het landschap is fenomenaal en de bevolking heel vriendelijk. Maar het viel ons op dat er wel wat dingen afwijkend waren in IJsland. Wij presenteren jullie: de opvallende dingen in IJsland.

Treinverkeer

Hier kunnen we heel kort over zijn: er is geen trein te vinden in IJsland. Dit is een noodgedwongen keuze. Het land is er ongeschikt voor. Er is te veel vulkanische activiteit en aardbevingen. Elke week zijn er zo’n 500 kleinere en grotere aardschokken. Niet handig met een treinrails dus.

MacDonalds

IJsland heeft geen MacDonalds. In 2009 sloten de enige 2 restaurants hun deuren. Alle spullen moesten naar IJsland worden geïmporteerd en dat werd simpelweg te duur. Dus even naar de gele M zit er niet in tijdens je vakantie in IJsland.

Trollen

Een rots aan het Snaefellsnes schiereiland is gevormd als het gezicht van een trol. Duidelijk is de uitstekende neus, lippen en kin te zien.
Een rots aan het Snaefellsnes schiereiland is gevormd als het gezicht van een trol. Duidelijk is de uitstekende neus, lippen en kin te zien.

In IJsland worden van oudsher mysterieuze gebeurtenissen verklaard met boze trollen. Trollen zijn lelijke en lompe wezens die voornamelijk ‘s nachts leven. Overdag houden ze zich schuil. In het zonlicht veranderen ze namelijk in steen. In heel IJsland zijn eigenaardige stenen vormen te vinden. Hiervan geloofd de bevolking dat het ooit trollen zijn geweest die versteend raakten door het zonlicht. Bekijk de foto’s hieronder maar eens goed. Wij kunnen hen geen ongelijk geven.

Mag ik u voorstellen? Badur, de beroemdste trol van heel IJsland. Niemand weet hoe dit hier gekomen is, het is niet te verklaren. Dus moet het wel een trol zijn. En geef hen eens ongelijk.

Het Verborgen Volk & elfen

In IJsland geloofd ongeveer de helft van de bevolking dat het “mogelijk” of “aannemelijk” is dat zij hun land delen met bovennatuurlijke wezens. 10% is hier zelfs zeker van. Het geloof in elfen en trollen is dus groot, al zullen ze jou dat nooit met zoveel woorden zeggen. IJslanders geloven in elfen, trollen, lovelings, kabouters en het huldufolk (het Verborgen Volk).

Snelwegen worden omgelegd om de vermoedelijke onderkomens van elfen te sparen. Als je een huis wilt bouwen huur je een “elfendetective” in. Zo weet je zeker dat jouw bouwgrond niet behoort aan een elfengemeenschap of feeënvolk. En je kunt ze beter te vriend houden door wat huisjes te bouwen en daar eten achter te laten.

Om het verborgen volk te vriend te houden worden er huisjes gebouwd, waar ook eten voor hen wordt achtergelaten.
Om het verborgen volk te vriend te houden worden er huisjes gebouwd, waar ook eten voor hen wordt achtergelaten

De kwestie van de achternaam

En dan is er nog de kwestie van de achternaam. In IJsland kennen de mensen geen familienaam. De familienaam bestaat uit de bezitsvorm van de vader plus een achtervoegsel. Voor vrouwen is dit “dottir” ( =dochter) en voor mannen is dit “son” (=zoon).

Dus in ons geval is Marije de dochter van Arjan en zou haar achternaam Arjansdottir zijn. Wietse is de zoon van Arjan en zijn achternaam zou dan Arjansson worden.

Getrouwde vrouwen nemen zelden de naam van hun echtgenoot over, zij zouden dan immers iemand anders dochter worden. Er is regelmatig verwarring bij buitenlandse paspoortcontroles. In een gezin kunnen wel vier verschillende achternamen voorkomen…

Oh, en zoek in het telefoonboek niet naar de achternaam. Men wordt doorgaans alfabetisch vermeld op voornaam.

De IJslandse taal

Door de geïsoleerde ligging van IJsland, bleef de taal eeuwenlang onveranderd. IJslanders kunnen daarom Middeleeuwse saga’s moeiteloos lezen. In het Nederlands zou dat een stuk lastiger zijn.

Het IJslands kent 33 letters waarvan wij er een aantal niet in ons alfabet hebben. Om het IJslands zo puur mogelijk te houden, worden er voor buitenlandse woorden nieuwe IJslandse woorden bedacht. Hier is een speciale commissie voor in het leven geroepen. Voor bijvoorbeeld het woord ‘laptop’ wordt dan een eigen IJslandse variant verzonnen.

De linkerletter wordt uitgesproken als th, zoals in Theater. AE wordt uitgesproken als ai, zoals in eye.
De linkerletter wordt uitgesproken als th, zoals in Theater. AE wordt uitgesproken als ai, zoals in eye.
Deze IJslandse letters worden uitgesproken als th. Zoals in This. Wij kennen deze letters niet in ons alfabet.
Deze IJslandse letters worden uitgesproken als th. Zoals in This.

Kijk voor meer informatie over de IJslandse taal even op deze website.

Files

Het klinkt misschien gek maar bij 3 auto’s spreekt men in IJsland van een file. Het land is zo uitgestrekt en dun bevolkt dat er zelden veel auto’s bij elkaar zijn. Zelfs in hoofdstad Reykjavík heb je niet het idee dat je in een hoofdstad bent.

Ben jij nog opvallende dingen in IJsland tegengekomen? En wil je ons dat laten weten? Vul dan je reactie hieronder in. Als je meer wilt weten over IJsland lees dan onze overige posten ook eens.

MEER IJSLAND:

Een onderdeel van deze reis was een roadtrip over het Snaefellsnes schiereiland. De hoofdstad Reykjavík is volgens Nederlandse begrippen erg klein. Maar je kunt vanuit Reykjavík mooie dagtrips maken. IJsland heeft mooie watervallen en deze 7 zijn de mooiste watervallen van IJsland. En hier lees je tenslotte hoe je de Selfoss en Dettifoss watervallen in een dag kunt bezoeken. Ben je wat avontuurlijker ingesteld? Ga dan kamperen in Landmannalaugar.

MEER SCANDINAVIË:

ZWEDEN: Voor een leuke reis door Zuid- en Midden-Zweden kun je het beste even dit artikel lezen. Reis je met kinderen? Ga dan zeker even naar Astrid Lindgrens Värld, bezoek de kopermijn in Falun en beleef Zweden zoals je Zweden altijd in de reisgidsen ziet in de provincie Dalarna. En vergeet de hoofdstad Stockholm niet!

DENEMARKEN: In Denemarken mag een dag Kopenhagen niet ontbreken of maak een stedentrip naar deze stad. Vanaf de hoofdstad maak je gemakkelijk een dagtrip naar Roskilde. Op het vaste land (Jutland) kun je het Lego House of Legoland bezoeken. Of ga lekker surfen of duik in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog met de vele bunkers die je er kunt vinden.

NOORWEGEN: De mooiste wandelingen maak je in het Hemsedal, hier kun je bergen “verzamelen”. Is het toeristische Voss het waard om te bezoeken of kun je beter ergens anders heen gaan? Een ritje met de Flåmsbana is zeker een aanrader, vooral in combinatie met mountainbiken. En in dit artikel kun je lezen waar je op moet letten als je gaat autorijden in Noorwegen.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    error: Content is protected !!