Neeltje Jans of Het Watersnoodmuseum?

Neeltje Jans of Het Watersnoodmuseum?

Op 31 januari 2023 is het 70 jaar geleden dat de Watersnoodramp van 1953 heeft plaatsgevonden. Dit is de grootste natuurramp die ons land heeft meegemaakt. Tot op de dag van vandaag zijn de gevolgen merkbaar, met name in Zeeland. Er zijn twee museums gewijd aan deze ramp: Neeltje Jans en Het Watersnoodmuseum. Welke van deze twee moet je kiezen?

De Watersnoodramp van 1953

In de nacht van 31 januari op 1 februari vertrok zich de grootste natuurramp uit de Nederlandse geschiedenis. De ramp was het gevolg van een combinatie van een zware noordwesterstorm, vloed en springtij. Hierdoor steeg het water tot ongekende hoogte. Gevolg hiervan was dat de dijken overspoelden en doorbraken, eilanden overspoeld werden wat leidde tot ongekend veel slachtoffers. Een groot deel van Zeeland, de Zuid-Hollandse eilanden en West-Brabant kwam onderwater te staan.

Kaartje overstroomd gebied ramp 1953
Kaartje van: Door Lencer – “own work”, used Diercke Schulatlas, Verlag Westermann, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12912257

Nederland nu

Dankzij de deltawerken langs onze kust, is de kans op nog zo’n ramp enorm klein geworden. Stormvloedkeringen zorgen ervoor dat een beweegbare kustconstructie sluit bij extreem hoogwater. Zo stromen er geen enorme hoeveelheden water de mondingen van rivieren of zeearmen ons land in. In de afgelopen jaren is (tot ons bezoek in mei 2022) de Oosterschelde Stormvloedkering 29 maal gesloten.

Sluitingsdata van de Oosterschelde stormvloedkering
Waterstanden in de Oosterschelde stormvloedkering

Zoals je kunt zien sluit deze stormvloedkering voordat het water een dermate hoge stand krijgt dat het gevaarlijk wordt voor onze kust.

Bij de storm van 3 januari 2018 werden 5 stormvloedkeringen (de Algerakering, de Oosterscheldekering, de Hartelkering, de Maeslandkering en de Ramspolkering) voor het eerst tegelijkertijd gesloten. Er was wel stormschade door de harde wind, maar het water kwam er niet in. Je kunt dus zeggen dat we veilig zijn.

Neeltje Jans of het Watersnoodmuseum

Er zijn twee museums in Zeeland gewijd aan de Watersnoodramp van 1953. Om te bepalen wat voor jou de beste keuze is, zullen we ze beiden bespreken. Want deze twee museums zijn heel erg verschillend.

Neeltje Jans

Neeltje Jans is het voormalige werkeiland dat gebruikt werd om de stormvloedkering te bouwen. In 1986 was het werk klaar en is het werkeiland opgekocht door Natuurmonumenten en het Zeeuwse landschap. Zij hebben hier het Deltapark Neeltje Jans van gemaakt zoals wij dat nu nog kennen.

Deltapark Neeltje Jans

Dit park staat volledig in het teken van onze deltawerken. Je kunt hier de stormvloedkering in de Oosterschelde bezoeken, met of zonder rondleiding. Ook leer je hier alles over de bouw van de deltawerken.

Oosterscheldekering dichtbij

Er zijn mensen die denken dat dit een attractiepark is. Die komen er bedrogen uit. Wij zouden het meer educatief willen noemen.

Voor informatie over tickets en openingstijden kijk je even op de website van Neeltje Jans.

Kijk voor meer informatie over Neeltje Jans even bij ons artikel hier. Dan weet je of het voor jou de moeite waard is.

Het Watersnoodmuseum

Het Watersnoodmuseum bevindt zich in Ouwerkerk, Schouwen-Duiveland, in de caissons die zijn gebruikt voor het dichten van de dijken. Zoals je op de kaart kunt zien was Schouwen-Duiveland een van de eilanden die het grootst werd getroffen door de ramp.

Dit museum richt zich op verschillende thema’s: de ramp, de hulp, de gevolgen, de slachtoffers, het deltaplan, het herstel, de zoutschade en herdenken. In het museum zijn verschillende voorwerpen verzamelt die de ramp hebben doorstaan of kleding die gedragen is toen. Je leert hier wat een enorme in pact de ramp heeft gehad. Het water heeft veel mensen verrast in hun slaap, doordat het ‘s nachts zonder waarschuwing kwam.

Voor meer informatie over tickets en openingstijden neem je even een kijkje op de website van het Watersnoodmuseum.

Het valt je misschien op dat we geen foto’s hebben van Het Watersnoodmuseum. Het voelde daar voor ons niet goed om foto’s te gaan maken van andermans ellende. Als je wilt weten hoe het eruit ziet zal je er heen moeten gaan of even op de website kijken.

Museumjaarkaart

Ben je in het bezit van een Museumjaarkaart? Dan is het voor jou handig om te weten dat in Neeltje Jans je geen gebruik kunt maken van de Museumjaarkaart en bij Het Watersnoodmuseum wel.

Dus, welke wordt het?

Windwijzer

Beide museums zijn ongeschikt voor jonge kinderen. Heb je nog jonge kinderen, wacht dan een paar jaar. Neeltje Jans is te ingewikkeld voor jonge kinderen en zij mogen niet overal in. Daar komt ook nog een hoge entreeprijs bij.

Het Watersnoodmuseum is voor jonge kinderen ongeschikt omdat er toch een zware sfeer hangt. Het is niet een museum waar je even een gezellig uitje hebt. Net als dat het Anne Frankhuis dat niet is. Veel mensen die de ramp hebben meegemaakt hebben hier weinig over gepraat. Nederland zat nog midden in de wederopbouw van de Tweede Wereldoorlog en bovendien had iedereen hetzelfde meegemaakt. Iedereen had wel een vriend of familielid (of zelfs meerdere) verloren, dus viel je een ander niet lastig met jouw ellende. Deze mensen hebben in dit museum een plek om te praten. Velen verwerken hier het verdriet. Vooral de muur met de namen een leeftijden van alle slachtoffers maakte op ons diepe indruk.

Wil je meer te weten te komen over de deltawerken? Dan kun je het beste Neeltje Jans bezoeken. Voor informatie over de Watersnoodramp en alles wat daarmee samenhangt kun je het beste een bezoek brengen aan Het Watersnoodmuseum.

Wij denken dat je beide museums een keer bezocht moet hebben om een goed beeld te krijgen van wat er zich heeft voorgevallen en hoe herhaling hiervan nu wordt voorkomen. Met jonge kinderen zouden we gewoon nog even wachten tot ze wat ouder zijn.

Meer weten?

Wil je meer weten over de Watersnoodramp in Zeeland, bekijk dan op Uitzending Gemist de serie Het Water Komt. De presentatie is in handen van Winfried Baijens. Of kijk op de website die bij de serie hoort.

MEER ZEELAND

Wil je tijdens je bezoek aan een van deze museums (of beide!) meer van Zeeland zien? Dan kun je het beste lezen over een week in Zeeland of 8 x doen in Zeeland. Voor meer informatie over het NP Oosterschelde kijk je even hier. En tijdens een bezoek aan Zeeland mag je Middelburg niet vergeten.

Heb je nog vragen over een van deze museums of tips? Laat het ons weten in een reactie hieronder!

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    error: Content is protected !!