Alles over de Tulpenroute in Flevoland

Alles over de Tulpenroute in Flevoland

Bij de bollenvelden denk je als eerste aan Hillegom en Lisse. Maar er zijn op veel meer plekken in Nederland ook bollenvelden en daar is het vaak een stuk minder druk. In Flevoland wordt sinds 2014 de Tulpenroute georganiseerd. Door in het voorjaar wandel-, fiets- en autoroutes uit te zetten langs de tulpenvelden en activiteiten aan te bieden willen zij de mensen kennis laten maken met dit stukje Nederland. Wij hebben deze week de Tulpenroute in Flevoland gereden en zullen je daar alles over vertellen.

Veld vol tulpen

Waar vindt je de Tulpenroute in Flevoland?

In 2014 was er nog slechts 1 route in Flevoland. Deze liep in de omgeving van Dronten, Zeewolde en Swifterband. In 2018 is Lelystad toegevoegd en in in 2019 kwam ook Almere erbij. Elk jaar worden er routes uitgezet, dit jaar zijn dat er 3. Wij zelf hebben de groene route bij Dronten en Swifterband gereden, ongeveer 107 kilometer. De oranje route loopt bij Lelystad en Biddinghuizen en is 78 kilometer lang. En de rode route tenslotte loopt bij Zeewolde en is ongeveer 100 kilometer lang.

Bij het startpunt krijg je de routekaart voor de autoroute van de Tulpenroute.

Is de Tulpenroute in Flevoland Corona-proof?

Vorig jaar, in 2020, ging de Tulpenroute niet door. Dit jaar is de Tulpenroute in Flevoland Corona-proof gemaakt. De routes zijn dit jaar niet zo maar op internet te vinden. Op de website https://tulpenrouteflevoland.nl/#koop-tickets boek je een ticket met een tijdslot waarin je de autoroute mag starten. Je kiest een van de drie routes die ik hierboven genoemd heb. Daarna kies je een startpunt (elke route heeft er 3), een datum en een tijdslot waarin je mag starten. Op deze manier heb je niet te veel bezoekers op hetzelfde tijdstip. Je meldt je aan op het startpunt en krijgt dan een tulpensticker die je op de voorruit van je auto plakt en de routekaart. Hierna kun je beginnen met het rijden van de route. Wij reden de route op Koningsdag en de drukte viel ons erg mee.

Bollenvelden in de omgeving van Swifterband en Dronten in Flevoland.
Bollenvelden in Flevoland.

De app

Behalve de kaart kun je de route rijden met de Izi. Travel app ( https://izi.travel/nl ). Deze app download je van tevoren op je telefoon of tablet. Bij het startpunt scan je de QR-code en download je de route. Wij raden je echt aan om de route te downloaden en niet zonder download de route te rijden. Als je wifi even wegvalt ben je de klos… De route loopt dan via een GPS. Zet je geluid aan, er worden route aanwijzingen gegeven en leuke wetenswaardigheden vermeld over de omgeving.

Spelregels

Er gelden natuurlijk, behalve de Corona-maatregelen nog wat meer regels. Hoewel niet iedereen zich daar aan houdt, willen wij iedereen op het hart drukken dat wel te doen.

 • Staat er een tulpenvlag, dan is het bedrijf open. Hier is iets te doen: een activiteit, iets te zien, iets te doen of iets te krijgen.
 • Het is niet toegestaan om een tulpenveld te betreden. Ja, er lopen altijd mensen tussen om foto’s te maken, de boer is hier echter niet blij mee. Vaak worden er tulpen vernield (zonder dat de mensen het zelf doorhebben) of worden er ziektes overgebracht.
 • Op de routes zijn er diverse ondernemers die bezocht kunnen worden (bijv. een pluktuin). Er staat een tulpenvlag als ze open zijn. Is de parkeerplaats vol? Dan is het maximale aantal bezoekers bereikt.
 • Een boerderij is privé-terrein. Zonder toestemming is het niet toegestaan om zomaar een erf te betreden.
 • Het is niet de tijd van het jaar om tulpenbollen te kopen, die kun je in het najaar kopen.

Openingstijden

Dit jaar is de Tulpenroute door het koude weer wat verlaat. Hij is open van 16 april tot en met 9 mei. Dagelijks van 09:00 tot 18:00 uur. Na 9 mei zijn de meeste velden gekopt en dan zit er dus geen bloem meer op de tulp.

Niemand kan voorspellen wanneer en waar de meeste tulpen bloeien. Dit is afhankelijk van verschillende omstandigheden waaronder het weer en het soort.

Verwacht niet alleen maar velden met tulpen te zien. Soms rijdt je een paar kilometer zonder een bollenveld te zien. Tulpenvelden bevinden zich niet altijd naast de weg, en soms zijn velden nog ingezaaid of hebben ze een jaartje rust.

Wandel-, fiets- en autoroutes

Er zijn 3 autoroutes beschikbaar. Die heb ik hierboven genoemd en kun je zelf boeken. Er zijn vier fietsroutes beschikbaar: bij Dronten, Lelystad, Swifterband en Zeewolde. Deze kun je downloaden op: https://tulpenrouteflevoland.nl/routekaarten/ . En er is een wandelroute beschikbaar https://tulpenrouteflevoland.nl/routekaarten/ bij Swifterband. Je kunt hier kiezen uit 5 kilometer of 7,5 kilometer. Op het moment dat wij liepen zag je bij de langere route meer bollenvelden, maar Marije vond 5 kilometer al weer lang genoeg… De wandelroute is goed aangegeven met bordjes en het loopt best leuk tussen de velden en boerderijen.

Er zijn twee wandelroutes uitgezet bij de Tulpenroute in Flevoland.

De kosten

De kosten van de Tulpenroute verschillen. De wandel- en fietsroutes zijn gratis. Voor de autoroute wordt een vergoeding van 5 euro gevraagd. Je betaalt met Ideal en krijgt dan een betalingsbewijs met barcode gemaild.

De wandelroute het Laarzenpad loopt langs de bollenvelden bij Swifterband.

Onze ervaringen met de Tulpenroute

Wij vonden dit een hele leuke route. De app werkte goed, maar de verkeersaanwijzingen kwamen vaak wat laat. Als je al zo ongeveer op de rotonde rijdt en je krijgt dan te horen welke afslag je moet nemen… Het werkt het beste met zijn tweeën als er één rijdt en de ander houdt de route in de gaten en kijkt wanneer er een afslag genomen moet worden. Het gebied is prachtig en veel rustiger qua bezoekers dan Hillegom of Lisse. Wij konden op ons gemak, zonder drukte foto’s maken van en bij de bollenvelden. Wij hebben een heerlijke dag gehad. Wel denken wij dat het fijner is nu de horeca weer in de middag open is. Die was nog dicht toen wij de route reden en dan is het lastig om een wc- gelegenheid te vinden. Uiteindelijk konden wij plassen bij ons startpunt: de Golfbaan in Swifterband. Als er wat meer kan en er meer activiteiten georganiseerd worden is deze route vast nóg leuker om te rijden.

Meer Nederland:

Een dag toerist zijn in Marken

https://www.wijreizengraag.nl/europa/nederland/nederland-een-dag-toerist-zijn-in-marken/

Dit wil je doen in Delft!

https://www.wijreizengraag.nl/europa/nederland/nederland-dit-wil-je-doen-in-delft/

Een week in Zeeland

https://www.wijreizengraag.nl/europa/nederland/nederland-een-week-naar-zeeland/

In corona-tijd naar Ameland

https://www.wijreizengraag.nl/europa/nederland/in-corona-tijd-naar-ameland/

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  error: Content is protected !!