Wat te doen in de Achterhoek?

Wat te doen in de Achterhoek?

De Achterhoek ligt misschien tegen Duitsland aan, maar ligt toch heel centraal om diverse dingen te ondernemen. In landelijk gebied waar het haastige leven van het westen van het land nog niet lijkt doorgedrongen. De Achterhoek is natuurlijk bekend van de Zwarte Cross, de band Normaal, maar er zijn ook kastelen en mooie natuur. De Achterhoek heeft het allemaal! Wij vertellen je wat te doen in de Achterhoek.

Waar ligt de Achterhoek?

De Achterhoek is een mooi gelegen streek in het oosten van Gelderland. In het westen is de IJssel de grens. In het zuiden en oosten de grens met Duitsland. En in het noorden de Overijsselse streken Twente en het Salland.

Hoge bomen langs de rustige wegen in de Achterhoek.

Wat te doen in de Achterhoek?

De Achterhoek is een heel afwisselende streek: wil je een museum bezoeken of naar een kasteel? Een stedentrip? Of liever iets ondernemen met de kinderen?

Steden

De bekendste zijn natuurlijk de Hanzesteden Zutphen en Doesburg gelegen aan de IJssel. Elk is leuk op zijn eigen manier. Ga je liever naar een wat kleinere stad? Ga dan naar Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland. Bredevoort staat bekend als de boekenstad en Winterswijk heeft Mondriaan. Er is voor ieder wat wils.

Het autovrije straatje de Houtmarkt. Hier zitten de meeste terrassen aan.
Zutphen

Museums

Op dit moment zijn de museums nog gesloten (alleen openluchtmuseums zijn open), maar als ze weer open zijn kun je je hart ophalen in de Achterhoek. Winterswijk heeft Villa Mondriaan ( Villa Mondriaan | Het museum over de jonge jaren van Piet Mondriaanhttps://villamondriaan.nl/ ). Het huis waar schilder Piet Mondriaan is opgegroeid.

Museum MORE ( https://www.museummore.nl/ ) in Gorssel heeft een uitgebreide collectie van het werk van Carel Willink. Dit is een museum met schilderijen in het modern realisme.

Het Nationaal Onderduikmuseum in Aalten ( https://nationaalonderduikmuseum.nl/ ) laat zien hoe de gewone mens leefde tijdens de bezetting. Je kunt zien hoe mensen in Nederland en Duitsland de oorlogsjaren meemaakten.

Hou je meer van mooie dingen? Bezoek dan eens het Lalique museum in Doesburg ( https://www.laliquemuseum.nl/). René Lalique was een juwelenontwerper en glaswerk kunstenaar. Hij wordt gezien als dé ontwerper van het moderne sieraad.

Kastelen

Ook over kastelen heeft de Achterhoek niet te klagen. Kasteel Huis Bergh ( https://www.huisbergh.nl/ ) is een middeleeuws kasteel in ‘s-Heerenbergh. Het kasteel was een stamslot van de Heeren en Graven van den Bergh.

Wil je een nachtje in een vakantiewoning bij een kasteel of in het kasteel zelf slapen? Dan moet je naar Kasteel Slangenburg in Doetinchem ( https://www.kasteelslangenburg.nl/ ).

Kasteel Vorden ( https://www.kasteelvorden.nl/ ) wordt nog steeds bewoond. Nadat het jarenlang in 1 familie is gebleven via overerving, was het van 1956 tot 2004 eigendom van de N.V. Landbouw-, Bos- en Bouwexplotatiemij. Sinds 2004 is het in eigendom van een echtpaar dat het kasteel herstelt en probeert te behouden voor de toekomst.

Met kinderen

Met kinderen is er ook een hoop te beleven. Sommige activiteiten zijn ook zonder kinderen erg leuk. Varen met een kano of een zomp over de Berkel is leuk voor jong en oud. Dit kunt je doen in Lochem of Borculo.

Bij Erve Brooks in Gelselo is een binnenspeeltuin, buitenspeeltuin, Avonturenpad (2 km) en een Blotevoetenland. Je kunt hier het boerenleven ervaren en pannenkoeken eten. Kijk voor meer informatie even op hun website: https://www.erve-brooks.nl/ .

In Ruurlo vindt je het grootste heggendoolhof van Europa. Ook onze pubers vonden het nog wel geinig om hier rond te lopen. Het is geen activiteit waar je de hele middag zoet mee bent, maar wel erg leuk om te doen. En het doolhof is helemaal corona-proof gemaakt ( https://doolhofruurlo.nl/ ).

Het doolhof in Ruurlo is het grootste heggendoolhof van Europa .

In Ruurlo vindt je ook het Klimbos Achterhoek ( https://klimbos.nl/locaties/klimbosachterhoek/ ), hier zijn diverse klimroutes voor kinderen vanaf 6 jaar. Afhankelijk van je lengte wordt bepaald welke parcoursen voor jou geschikt zijn. Je kunt hier ook tokkelen. De hoogste routes zijn wel 17 tot 20 meter hoog!

Met slecht weer naar binnen? Dan is een Escape Room een uitkomst! In Winterswijk zit een Escape Room waar je het Mysterie van Mondriaan kunt oplossen ( https://www.escaperoomwinterswijk.nl/mysterie-van-mondriaan-escape-room/ ). Hoe leuk is dat? De meeste escaperooms zijn leuk voor kinderen vanaf 7 jaar.

Kaartje

Hoe werkt dit kaartje? Klik op een icoontje voor meer informatie. Als je de kaart hebt geopend in My Maps (dat doe je door rechts bovenin op het vierkantje te klikken) kun je op het sterretje klikken om de kaart toe te voegen aan je eigen account. Om de kaart op je telefoon of computer te bekijken klik je op de menu-knop, ga naar “Mijn plaatsen” en dan naar “Kaarten”.

Heb jij nog tips?

Heb jij nog leuke tips? Weet jij nog wat te doen in de Achterhoek? Laat het ons weten en maak er een ander blij mee!

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    error: Content is protected !!