4 dagen in Drenthe

4 dagen in Drenthe

Het Paasweekeinde waren wij 4 dagen in Drenthe. We hebben toen een hoop gewandeld. Maar omdat niet iedereen van wandelen houdt, hebben we speciaal voor jou een reisplan samengesteld hoe je 4 dagen in Drenthe kunt doorbrengen.

Drenthe reisplan: dag 1

Arriveer in Drenthe

Voor de meeste mensen is Drenthe een flink stuk rijden. Wij doen er minstens 2 uur over om in Drenthe te komen en dan stonden we nergens in de file. Er zijn heel veel mogelijkheden voor een verblijf in Drenthe, dus kies er een die bij jou past.

Wandel het Melkwegpad

Vanaf Herinneringscentrum Kamp Westerbork loopt een educatief wandelpad van ongeveer 2,5 km. Hier kom je meer te weten over ons zonnestelsel door middel van borden met informatie en activiteiten.

Radio Telescopen bij Westerbork
Radio Telescopen bij Westerbork

Verder loop je langs de radiotelescopen van Westerbork en eindigt de wandeling bij de radiosterrenwacht. Deze radiotelescopen zijn gigantisch met een doorsnede van 25 meter. Het zijn er 14 in totaal. De wandeling eindigt bij Herinneringskamp Westerbork.

Let op dat je Herinneringscentrum Kamp Westerbork niet verwart met het Herinneringskamp Westerbork. Dit zijn twee verschillende plekken. Heb je na het wandelen geen zin in een bezoek aan Kamp Westerbork, dan kun je dezelfde route teruglopen of over de naastgelegen weg (verboden voor auto’s ).

Herinneringskamp Westerbork

Breng een bezoek aan Herinneringskamp Westerbork. Bekijk de geschiedenis van Vluchtelingenkamp tot doorgangskamp tot repatriëringskamp tot woonoord Schattenberg. Indrukwekkend is het hoe dan ook.

Bekijk het Nationaal Monument, Barak 56, de woning van de kampcommandant en de 102.000 stenen. Hierna kun je nog een bezoek brengen aan het museum.

Nationaal Monument Westerbork
Nationaal Monument Westerbork

Het kampterrein is gratis toegankelijk, voor het museum moet je entree betalen. Voor meer informatie en openingstijden, neem een kijkje op hun website.

Drenthe reisplan: Dag 2

De Koloniën van Weldadigheid

De Koloniën van Weldadigheid hebben een grote stempel op de geschiedenis van Drenthe gezet. Een goedbedoeld liefdadigheidsproject vanuit de grote steden om mensen te heropvoeden en een kans te geven in onze samenleving. Eigenlijk de voorloper van de verzorgingsstaat zoals we die nu kennen.

In Nederland zijn er twee grote museums/bezoekerscentra die je hierover kunt bezoeken.

Museum De Proefkolonie

Museum De Proefkolonie vindt je in Frederiksoord. Hier wordt je meegenomen in de geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid en Nederland in de Industriële Revolutie. Vanaf hier lopen ook verschillende wandel- en fietsroutes door de omgeving. Het is echt een aanrader om het museum te bezoeken voor je een wandeling of fietstocht maakt. Je begrijpt zoveel meer van het landschap en de omgeving.

Als je weet waar je op moet letten, zie je in Frederiksoord de oorspronkelijke boerderijtjes nog met hun lapje grond. De rechte wegen waar deze boerderijen aan staan.

Je moet, ook nu nog, van tevoren een tijdslot reserveren. Dat kan via de website.

Gebruik hierna de lunch in het museum café en maak daarna die wandeling of fietstocht in de omgeving.

Wil je meer weten over Museum De Proefkolonie. Lees dan even ons artikel Een bezoek aan De Koloniën van Weldadigheid

Het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen

De andere mogelijkheid om meer te weten te komen over de Koloniën van Weldadigheid is het Nationaal Gevangenismuseum. Dit bevindt zich in de voormalige Strafkolonie en Kinderkolonie in Veenhuizen.

Hier krijg je een reis door de tijd over het strafsysteem in Nederland, de rechtspraak, de evolutie van de gevangenis en de omgang met gevangenen.

Ook dit museum is een aanrader. En ook hier moet je van tevoren een tijdslot reserveren. Dat kan via hun website.

De binnenplaats bij het Gevangenismuseum is gratis toegankelijk
De binnenplaats bij het Gevangenismuseum is gratis toegankelijk

Gebruik hierna de lunch in het museum café en verken dan het dorp Veenhuizen. Een leuke manier hiervoor is de podwalk van Het Verhaal van Nederland “Een beter mens” die je meeneemt naar alle bijzondere plekken van Veenhuizen. De wandeling is ongeveer 5 km. Lees hier meer over de podwalks van het Verhaal van Nederland.

Lees ons artikel Wat kun je doen in Veenhuizen voor meer informatie.

Beide museums zijn leuk voor jong en oud. Trek echt een dag uit om een van beide te bezoeken. In de morgen bekijk je het museum en in de middag trek je er in de omgeving op uit.

Het is mogelijk om beide museums op 1 dag te bezoeken, maar dan heb je weinig tijd om de omgeving te zien en dat zou echt zonde zijn. Een wandeling in de omgeving geeft heel veel meerwaarde.

Drenthe reisplan: Dag 3

Hunebedden

Als er iets is waar Drenthe om bekend staat dan zijn het wel de hunebedden. Hunebedden zijn de oudste (graf)monumenten van Nederland. Ze zijn gebouwd met zwerfkeien die in de IJstijd Drenthe zijn ingevoerd. Hunebedden hebben geen naam, maar een nummer. In Drenthe vindt je D1 t/m 54, waarvan D48 toch geen hunebed bleek te zijn en D33 is afgebroken.

Hunebed Highway

47 hunebedden vindt je aan de Hunebed Highway (beter bekend als de N34), de Route 66 van Nederland. We kunnen ons voorstellen dat je geen zin hebt om 47 hunebedden te gaan bekijken, en daarom heeft de provincie Drenthe een Big Five samengesteld. Deze bestaat uit de volgende hunebedden:

 • Hunebed D10 in Gasteren
 • Hunebedden D17 en D18 in Rolde
 • Hunebed D27 in Borger
 • Hunebed D43 in Rolde
 • Hunebed D49 in Schoonoord

Hunebedcentrum in Borger

Als je meer wilt weten over de historie van de hunebedden en hun bouwers, dan moet je een bezoek brengen aan het Hunebedcentrum in Borger. Je leert hier van alles, maar je kunt hier tevens het grootste hunebed D27 bezoeken.

Hunebed D27 is het grootste hunebed van Nederland en is te vinden bij het Hunebedcentrum in Borger.
Hunebed D27 is het grootste hunebed van Nederland.

Wist je dan hunebed D27 ouder is dan Stonehenge in Groot-Brittannië?

Meer informatie over het Hunebedcentrum in Borger vindt je op deze website.

Drenthe Reisplan: Dag 4

Breng een bezoek aan een Nationaal Park

In Drenthe liggen maar liefst 3 Nationale Parken. Voor dat je naar huis gaat moet je toch minstens 1 van hen bezocht hebben!

NP Drents-Friese Wold

Op de grens met Friesland ligt het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Dit is een van de grootste natuurgebieden van Nederland. Het park is vooral bekend om de zandverstuivingen bij De Kale Duinen (ofwel het Aekingerzand). Neem je camera mee en ga genieten!

Drents Friese Wold Appelscha

Wil je weten wat er hier te beleven valt? Lees dan even Het beste van NP Drents-Friese Wold.

NP Drentsche Aa

Het bestbewaarde beek- en esdorpenlandschap van West-Europa vindt je in NP Drentsche Aa. Hunebedden, grafvelden en Celtic Fields zijn hier te vinden. De Drentsche Aa is een van de weinige beekstelsels in Nederland die nauwelijks zijn aangetast door de mens. Bezoek een van de 20 esdorpen of geniet van de unieke flora en fauna die hier te vinden zijn.

De podwalk Sporen van Jagers loopt door het NP Drentse Aa
De podwalk Sporen van Jagers loopt door het NP Drentse Aa

En hier vind je Het leukste van NP Drentsche Aa

NP Dwingelderveld

NP Dwingelderveld is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Je vindt hier maar liefst 60 vennen en veenmoerasjes. Op het Dwingelderveld vindt je twee schaapskuddes met Drentse heideschapen. De herders van Schaapskudde Ruinen en Schaapskudde Achter ‘t Zaand schrijven op een bord bij de schaapskooi hoe laat ze komen en gaan, zo kun je ze uitzwaaien of zien terugkomen.

Radiotelescoop Dwingeloo

Aan de rand van het park vindt je de radiotelescoop van Dwingeloo. Ooit de grootste ter wereld, nu een schitterend rijksmonument.

Voor een wandeling door NP Dwingelderveld, lees dan even Wandelen in NP Dwingelderveld.

Met meer tijd

Breng je meer dan 4 dagen door in Drenthe? Dan hebben wij nog de volgende tips:

Museumdorp Orvelte

In het monumentendorp Orvelte kun je in een aantal boerderijen even binnen een kijkje nemen. Je vindt er nog een houtzagerij, een klomenmakerij, een smid, het Ottenshoes en een ouderwetse snoepwinkel.

Wildlands Adventure Zoo

In Emmen vindt je Wildlands Adventure Zoo, een dierentuin waar je zelf ook actief bezig kunt zijn. Olifanten, leeuwen, pinguïns, giraffen, nijlpaarden, krokodillen en apen, je kunt het zo gek niet bedenken of ze zijn in Emmen.

Kijk voor meer informatie even hier.

Museum ‘t Veenpark

In Barger-Compascum vindt je het Veenpark. Een openluchtmuseum over het leven in het veen. Bekijk een plaggenhut, vaar met het turfschip mee en leer hoe je turf moet steken en waar het voor gebruikt werd.

Kijk voor tickets en openingstijden even op de website van het museum.

Ga zwemmen in een zwemmeertje

Is het heel mooi weer? Dan ga je niet naar het zwembad, maar lekker zwemmen in de natuur. Drenthe beschikt over diverse zwemmeertjes. Favoriet zijn Het Blauwe Meer in Hoogersmilde, Recreatieplas het Ermerstrand in Erm en Speelvijver het Canadameer in Elsloo.

Reis naar Noord-Nederland: Canadameer/Aekingermeer
Het Canadameer

Met minder tijd

Breng je minder dan 4 dagen door in Drenthe? Dan raden we het volgende aan:

3 dagen in Drenthe: Doe dag 1 t/m 3 en sla dag 4 over. Ja, we zijn enorme fans van onze Nationale Parken, maar de andere 3 dagen laten je meer van Drenthe zien en dan wandel je ook al door de natuur.

2 dagen in Drenthe: Ga op dag 1 naar Herinneringskamp Westerbork en het Hunebedcentrum in Borger. Eventueel kun je een stukje van de Hunebed Highway meenemen als je naar de accommodatie rijdt. Je slaat het Melkwegpad over. Je kunt slechts een kort bezoek brengen aan het Hunebedcentrum en in Herinneringskamp Westerbork heb je dan weinig tijd voor het museum. Bezoek op de dag 2 een van de twee opties voor De Koloniën van Weldadigheid.

Heb je nog meer tips voor Drenthe? Vul dan hieronder het reactie formulier in.

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  error: Content is protected !!