13 gave dingen om te doen in Rotterdam

13 gave dingen om te doen in Rotterdam

Rotterdam is na Amsterdam de tweede stad van Nederland met de grootste haven van Europa. Het is een stad maar voelt niet zo druk aan door de vele open ruimtes. Ook is de architectuur heel divers. Dat komt mede door het bombardement in de Tweede Wereldoorlog waarbij een groot deel van de historische binnenstad werd verwoest. Wij brachten twee dagen door in Rotterdam en hier is onze lijst met 13 gave dingen om te doen in Rotterdam.

Korte geschiedenis

Rotterdam dankt zijn naam aan een dam in de rivier de Rotte. De stad ligt aan de Nieuwe Maas en de haven was lange tijd de grootste ter wereld.

De Tweede Wereldoorlog drukte een groot stempel op Rotterdam. Hoewel het bombardement op 14 mei 1940 maar een kwartier duurde, was het effect vernietigend. Vrijwel het gehele centrum was een brandende puinhoop. De Schie, de Blaak en de Kolk werd gedempt met het puin hiervan.

De Hef met de oude koopmanshuizen aan de Nieuwe Maas

Na de oorlog begon de wederopbouw langs de lijnen van het Basisplan voor de Wederopbouw van Rotterdam. Er werd voor gekozen om de vernielde gebouwen niet opnieuw op te bouwen of te restaureren. Er kwamen moderne gebouwen voor terug.

Met het herstel van de havens werd besloten om dit gebied los te koppelen van de stad. Zo ontstond het Botlekgebied, de Maashavens en de Maasvlakte.

In de jaren negentig ontstond de skyline zoals we die nu nog kennen: wolkenkrabbers, de Delftse Poort, de Maastoren en de Erasmusbrug (ook wel bekend als “De Zwaan”).

Moderne hoogbouw in Rotterdam.

13 gave dingen om te doen in Rotterdam

Kubuswoningen

Als je naar Rotterdam gaat kun je niet om de Kubuswoningen heen. Ook bekend als “Het Blaakse Bos” zijn ze sinds 1984 een begrip in Rotterdam. Architect Piet Blom wilde een soort dorp in de grote stad ontwerpen, waarbij hij de huizen zag als bomen en het complex als een bos.

Kubuswoningen Rotterdam
Kijken naar Kubuswoningen Rotterdam.
Lopen tussen de Kubuswoningen in Rotterdam.

Je kunt er van vinden wat je wilt, maar de woningen zijn heel populair bij fotografen en toeristen. Als je zo’n woning van binnen wilt zien kun je een bezoekje brengen aan de Kijkkubus.

Als je toch naar de Kubuswoningen gaat, vlakbij staat ook de Blaaktoren a.k.a. “Het Potlood”.

de Blaaktoren, a.k.a. Het Potlood

Prijzen Kijkkubus: Volwassenen 3 euro, studenten en 65+ 2 euro, kinderen onder de 11 jaar 1,50 euro.

Openingstijden: dagelijks van 11:00 tot 17:00 uur

Uitspraak Piet Blom

de Martkhal

In 2014 werd de Markthal geopend, een groot woon- en winkelcomplex. Binnen zijn er allemaal eetstalletjes en winkels met verse producten. Een grote marktkraam is het idee. Wij weten natuurlijk niet hoe het voor Corona was, maar het was in de zomervakantie van 2021 rond etenstijd helemaal niet druk.

Markthal Rotterdam verlicht
Hoorn des Overvloeds, kunstwerk Markthal Rotterdam

De buitenkant is hoefijzervormig en strak. Maar de binnenkant is ook het bekijken waard. Het is een groot kunstwerk van Arno Coenen en Iris Roskam genaamd “De Hoorn des Overvloeds”.

Wil je weten wat je daar kunt eten? Kijk dan even hier.

Stalletjes in de Markthal Rotterdam

de Erasmusbrug

De Erasmusbrug is na de Willemsbrug de tweede brug over de Nieuwe Maas in het centrum van Rotterdam. Deze brug verbindt De Kop van Zuid met het Centrum aan de noordzijde van de rivier.

De brug werd in 1996 geopend door Koningin Beatrix en kreeg al snel de bijnaam “De Zwaan”. Door zijn bijzondere vorm is het een icoon van Rotterdam geworden.

Je kunt over de brug heenlopen, maar eigenlijk is hij van een afstand het mooist om te zien.

Erasmusbrug Rotterdam
Close-up tuigage Erasmusbrug Rotterdam

de Euromast

Het hoogste gebouw van Rotterdam en ook een belangrijk onderdeel van de skyline van Rotterdam is de Euromast. De Euromast werd in 1960 gebouwd als onderdeel van de Floriade. In 1970 werd de toren uitgebreid met de Space Tower en groeide van 100 naar 185 meter. Vanaf de Euromast heb je een schitterend uitzicht over de stad.

Euromast Rotterdam.

Het beste uitzicht heb je natuurlijk met helder weer. Je kunt uitstappen op 100 meter hoogte. Hier kun je buiten rondlopen. Daarna kun je nog naar de Space Tower. Deze draait 360 graden rond. Helaas was deze in onderhoud op de dag dat wij de Euromast bezochten.

Uitzicht vanaf de Euromast
Zicht op het havengebied vanaf de Euromast

Prijzen Euromast: Volwassenen 10,50 euro, 65+ 9,50 euro en kinderen 4 t/m 11 jaar 7 euro. Je kunt je tickets bestellen op deze website, dan weet je zeker dat je op de tijd van jouw keuze terecht kunt.

Openingstijden: maandag t/m zondag 10:00 – 22:00 uur

de Oude Haven

In de Oude Haven vindt je behalve historische boten ook Het Witte Huis. Het Witte Huis heeft als een van de weinige gebouwen de Tweede Wereldoorlog overleefd. Het werd in 1898 gebouwd in Art Nouveau stijl. Het was een van de eerste wolkenkrabbers van Nederland.

de Oude Haven van Rotterdam met het Witte Huis.

Ook vind je een in de Oude Haven het Mariniersmuseum.

Verder is het een leuke locatie om doorheen te wandelen, wat foto’s te maken en bij een van de restaurants en cafés wat te drinken.

Maak een Spido Boattour

De beste manier om de havens vanaf het water te zien is een Spido boattour maken. Tijdens deze tocht wordt er uitleg gegeven over het ontstaan van de verschillende havens. De rondvaart duurt 75 minuten. Wij vonden het heel indrukwekkend om door een van de grootste havens ter wereld rond te varen. Als je op de boot stapt vind je de boot heel groot, maar als je door de havens vaart dan voel je je erg nietig.

Spido rondvaart door de Rotterdamse Haven
Containerschip

Je ziet alles van de dokken tot containerschepen, tot opslagplaatsen. Op de terugweg vaar je langs SS Rotterdam, voormalig vlaggenschip van de Holland Amerikalijn. Een Spido boattour mag zeker niet ontbreken bij 13 gave dingen om te doen in Rotterdam.

Bestel van tevoren je tickets via de website.

Prijzen: Volwassenen 15,25 euro, kinderen 8,95 euro.

Afvaarttijden: maandag t/m zondag: 10:15, 11:00, 11:45, 12:30, 13:15, 14:00, 14:45, 15:30 en 17:00 uur.

Kaart van het havengebied Rotterdam

Laurenskerk

De Grote of Laurenskerk wordt beschouwd als het enige Middeleeuwse gebouw in Rotterdam. Het is na het vernietigende bombardement fier overeind blijven staan. Er waren wel wat restauraties nodig, maar de kerk is er nog steeds en je kunt ‘m bezoeken. In de zomer kun je ook de toren beklimmen.

Stadhuis aan de Coolsingel

Ook het Stadhuis aan de Coolsingel heeft de Tweede Wereldoorlog overleefd. Het imposante gebouw aan de drukke Coolsingel is het bekijken waard. Normaal gesproken kun je het stadhuis bezoeken, maar door corona kan dat nu even niet. Wel is er een virtuele rondleiding beschikbaar. Als het gebouw je bekend voorkomt, het gebouw staat op de hartenaas van het standaard Nederlandse kaartspel.

Stadhuis Rotterdam aan de Coolsingel

Didi’s Stroopwafels

Heb je even lekkere trek of zin in iets lekkers bij je koffie of thee? Ga dan naar Didi’s Stroopwafels! De stroopwafels worden vers gemaakt. En hier kun je kiezen uit diverse maten. Daarna maak je de keuze voor de topping: puur, melk of witte chocolade? Mini marshmellows, caramel, smarties, discodip, amandelen, speculoos of oreo cookies? De keuze is reuze en je eet je vingers er bij op.

Adres: Oude Binnenweg 95c

Openingstijden: maandag tot en met vrijdag 12:00 – 17:00 uur, zaterdag 11:00 – 17:00 uur, zondag 12:00 – 17:00 uur.

Didi's Stroopwafels

Hotel New York

Hotel New York is gelegen in wat vroeger het hoofdgebouw van de Holland-Amerikalijn was. Duizenden mensen vertrokken vanaf hier per boot naar New York. Inmiddels is het een hotel waar je kunt overnachten, vergaderen of eten met zicht op de skyline van Rotterdam.

Hotel New York

de Vlaggenparade

Op de Boompjes vind je 229 vlaggen uit alle landen van de wereld die aangesloten zijn bij de Verenigde Naties. Er zijn wat plekken over die ingenomen worden door gesponsorde vlaggen van bedrijven of organisaties. De vlaggen worden ‘s nachts verlicht zodat ze ook dan goed zichtbaar zijn.

Vlaggenparade

Maak een ritje in een watertaxi

Met de geel-zwarte watertaxi kom je razendsnel op allerlei plekken in de stad. Het is in Rotterdam een alledaags vervoermiddel. Als je eens iets anders wilt dan met het gewone openbaar vervoer is dit een leuke optie.

Watertaxi op de Nieuwe Maas Rotterdam.

Ga shoppen bij de Beurstraverse

Rotterdam heeft diverse grote winkelcentrums. De meeste winkels vind je rond de Coolsingel, maar ook Alexandrium is uitgegroeid tot een meubelmekka. Bijzonder winkelen doe je bij de Beurstraverse, bijgenaamd “De Koopgoot”. Hier vind je winkels van alle grote merken, maar ook leuke souvenirwinkels. En het ziet er heel bijzonder uit.

13 gave dingen om te doen in Rotterdam op de kaart

Hoe werkt dit kaartje? Klik op een icoontje voor meer informatie. Als je de kaart hebt geopend in My Maps (dat doe je door rechts bovenin op het vierkantje te klikken) kun je op het sterretje klikken om de kaart toe te voegen aan je eigen account. Om de kaart op je telefoon of computer te bekijken klik je op de menu-knop, ga naar “Mijn plaatsen” en dan naar “Kaarten”.

Waar we verbleven

Als je dan naar Rotterdam gaat wil je slapen op een unieke locatie. Voor ons was dat het Stayokay Hostel. Deze is gesitueerd in de Kubuswoningen. Wij hadden met zijn vieren een familiekamer voor 4 personen met een eigen badkamer en wc. We kunnen alleen maar positief zijn. We hebben een geweldige ervaring gehad.

Iets luxer en duurder maar ook een unieke ervaring is overnachten op de SS Rotterdam. Dit voormalig vlaggenschip van de Holland-Amerikalijn is omgebouwd tot hotel en restaurant.

Over ons bezoek

We brachten twee dagen in juli in Rotterdam door en kwamen daar tot deze lijst met 13 gave dingen om te doen in Rotterdam. We vinden Rotterdam een geweldige stad met fantastische mensen. Je kunt er heerlijk eten en er is genoeg te zien en te doen. Hoewel Rotterdam een grote stad is, komt het helemaal niet druk en groot over. Dat gevoel hadden we eigenlijk alleen op de Coolsingel. Het enige negatieve dingetje dat we kunnen bedenken is parkeren. Parkeren is in Rotterdam, net als in elke andere Nederlands stad, peperduur. Twee dagen parkeren kostte ons 42 euro… wij gingen vanuit Rotterdam door met onze vakantie, maar anders raden we echt aan om de trein naar Rotterdam te pakken.

ONZE STEDENTRIP NAAR ROTTERDAM MAAKTE DEEL UIT VAN ONZE REIS NAAR NOORD-NEDERLAND

Meer doen in Nederland?

Meer stedentrips?

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    error: Content is protected !!