9 Leuke dingen doen in Den Haag

9 Leuke dingen doen in Den Haag

Veel mensen gaan voor een stedentrip naar Amsterdam of Maastricht, maar ook Den Haag is ontzettend veelzijdig. Een moderne stad waar de regering zetelt, maar waar je tevens nog veel oude gebouwen en mooie museums kunt bewonderen. We laten je in dit artikel 9 leuke dingen zien die je kunt doen in Den Haag.

de Passage

De Passage is een oude winkelgalerij die loopt tussen de Gravenstraat, de Spuistraat en de Hofstraat. Het zijn voornamelijk de duurdere winkels die je hier vind, maar vooral de architectuur is prachtig. En vergeet ook niet de vloer van de Passage te bewonderen.

de Passage Den Haag
gedenksteen Passage
vloer Passage
Koepel Passage
Architectuur van de Passage in Den Haag

het Mauritshuis

Mauritshuis Den Haag

Een van de bekendste museums van Den Haag is het Mauritshuis. Het Mauritshuis huisvest het Koninklijk Kabinet van Schilderijen. Hier vind je vele bekende schilderijen uit de Gouden Eeuw. In het Mauritshuis hangt onder andere “het meisje met de parel” van Johannes Vermeer, “het Puttertje” van Carel Fabritius en de “anatomische les van dr. Nicolaes Tulp”.

Winter tafereel van Hendrick Avercamp

Het Mauritshuis is niet zo’n groot museum, maar er hangen wel veel werken. Reken op drukte, veel toeristen zien dit museum als een must om te bezoeken.

Binnen in het Mauritshuis
Zeehelden in het Mauritshuis

We bezochten het Mauritshuis met onze Museumkaart. Persoonlijk vinden we het Mauritshuis erg duur voor wat je ervoor terug krijgt. Dan gaat onze voorkeur uit naar het Rijksmuseum in Amsterdam.

Informatie over ticketprijzen en openingstijden vind je op de website.

de Gevangenpoort

Het leukste museum van Den Haag vinden wij de Gevangenpoort. Vanaf de 13e eeuw was dit de toegangspoort tot het Binnenhof. Er was in de Middeleeuwen nog geen politie en gevangenisstraffen. De Gevangenpoort werd dus niet gebruikt om gevangenen hun straf te laten uitzitten. De Gevangenpoort was een gevangenis waar mensen verbleven in afwachting van hun vonnis.

Museum de Gevangenpoort

Als je geld had, zoals de beroemdste gevangene Cornelis de Wit, was een verblijf in de Gevangenpoort iets gerieflijker. Iets gerieflijker, want een marteling om “de waarheid te achterhalen” was de gewoonste zaak ter wereld.

Achterkant Gevangenpoort

Je kunt de Gevangenpoort bezoeken met een rondleiding. Wij hadden een geweldige gids die met enthousiasme en humor kon vertellen. Er is een uitgebreide collectie folter- en strafwerktuigen, dus als je daar niet zo goed tegen kunt is dit museum minder geschikt.

Informatie over het boeken van tickets en rondleiding vind je op de website.

het Vredespaleis

Een van de bekendste gebouwen van Den Haag is het Vredespaleis. Het is bekend als het Internationaal Gerechtshof, het Permanent Hof van Arbitrage alsook de Academie voor Internationaal Recht. Het paleis kwam tot stand om een vredesconferentie te houden in 1899. De gemeente Den Haag stelde de grond beschikbaar en veel landen uit de wereld hebben materialen en voorwerpen bijgedragen aan de inrichting van het paleis.

het Vredespaleis in Den Haag

Er is een bezoekersruimte die je gratis kunt bezoeken. Maar een paar keer per jaar worden er rondleidingen gegeven. Reserveren is hiervoor verplicht.

Meer informatie staat op de website.

het Binnenhof

Er staan op het Binnenhof meerdere gebouwen, het Binnenhof is namelijk gewoon een straat. De bekendste gebouwen zijn de Grafelijke Zalen van waaruit de Nederlandse politiek wordt gevoerd. In de Ridderzaal wordt jaarlijks op Prinsjesdag de troonrede voorgelezen. In andere gebouwen huizen de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. Samen met de Hofvijver en het Torentje, waar de werkkamer van de minister president is, vormen zij de bekendste gebouwen van Den Haag.

Binnenhof
Lopen op het Binnenhof
Ridderzaal Binnenhof Den Haag
de Ridderzaal
Plaquette bij de Hofkapel
De tekst op de steen luidt: De voormalige Hofkapel in MDCCCLXXIX verbouwd In de kelders dezer kapel zijn de grafsteden van Graven en Gravinnen van Holland en werd het lijk van Johan van Oldenbarneveld den XIV Mei MDCXIX bijgezet.
HET Torentje van de minister president

Wij bezochten het Binnenhof in 2019. Op dit moment (2022) vindt er een grootscheepse verbouwing plaats en is het Binnenhof dus grotendeels niet toegankelijk. Op de website kun je meer informatie vinden over de verbouwing en wat er wel of niet toegankelijk is. De bedoeling is dat de verbouwing in 2026 klaar is.

Chinatown

Je verwacht het niet in Den Haag, maar een deel van Den Haag staat bekend als Chinatown. De Chinese buurt in Den Haag bevat vele winkels en restaurants. Na de Tweede Wereldoorlog verloederde deze wijk langzaam. Vanaf de jaren zeventig werd de buurt opgeknapt en vestigden steeds meer Chinezen zich hier.

Chinatown in Den Haag
Sint Jacobsstraat

het Oude Raadhuis

In de 16e eeuw was er in Den Haag geld ingezameld om rond Den Haag een stadsmuur ter verdediging te bouwen. Maar er volgde een wijziging van de plannen en met het opgehaalde geld werd tussen 1561 en 1565 een nieuw stadshuis gebouwd. Het gebouw is een mix van bouwstijlen: een renaissance trapgevel en een toren met de toegevoegde vleugel in de Lodewijk de XIV stijl.

Oude Stadhuis Den Haag

Paleis Noordeinde

Paleis Noordeinde vind je aan de straat Noordeinde. Vroeger was dit een straat met ambachtsleden, nu is het een drukke winkelstraat. Koning Willem-Alexander gebruikt Paleis Noordeinde als werkpaleis. Helaas is het paleis niet te bezichtigen. Je kunt het paleis alleen van buiten, achter een hek, bewonderen.

Paleis Noordeinde
Detail Paleis Noordeinde

Museum Escher in het paleis

Een van de hoogtepunten is wat ons betreft het Museum Escher in het paleis. Het paleis aan het Lange Voorhout werd ooit bewoond door Koninginmoeder Emma. Koningin Wilhelmina, Juliana en Beatrix hebben het paleis gebruikt als werkpaleis.

Museum Escher in het Paleis

Maar nu vind je hier het volledige werk van graficus Maurits Cornelius Escher. Wij zijn grote fans van zijn werk en het museum stond al lang op onze verlanglijst. Ook Wietse is dol op zijn werk en toen hij weer een uitje mocht kiezen en het werd een dag Den Haag mocht dit museum niet ontbreken.

Behalve het werk van Escher is het museum zelf ook heel erg mooi. Hoogtepunt is natuurlijk het Escher-fotomoment aan het einde van de tentoonstelling!

Meer informatie over dit bijzondere museum vind je hier.

Kaartje

Hoe werkt dit kaartje? Klik op een icoontje voor meer informatie. Als je de kaart hebt geopend in My Maps (dat doe je door rechts bovenin op het vierkantje te klikken) kun je op het sterretje klikken om de kaart toe te voegen aan je eigen account. Om de kaart op je telefoon of computer te bekijken klik je op de menu-knop, ga naar “Mijn plaatsen” en dan naar “Kaarten”.

Parkeren

Den Haag is echt een drama met de auto. Er zijn overal tunnels waardoor je weer heel ergens anders uitkomt dan je wilt. Wil je 9 leuke dingen doen in Den Haag dan is de trein is een betere optie.

Maar ben je dan met de auto kies dan voor een van deze parkeerplaatsen: New Babylon of het Stadhuis (beiden op de kaart hierboven te vinden).

Weet jij nog meer dan deze 9 leuke dingen om te doen in Den Haag? Laat het ons weten in een reactie via het reactie formulier hieronder.

    Misschien ook interessant voor jou:

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    error: Content is protected !!