Op de witte fiets door NP De Hoge Veluwe

Op de witte fiets door NP De Hoge Veluwe

Op de witte fiets fietsen door NP De Hoge Veluwe.

Het bekendste Nationale Park van Nederland is De Hoge Veluwe. Dit Nationale Park bevindt zich in de provincie Gelderland. In het park vindt je het bekende Kröller-Müller museum. Je kunt het park lopend of met de auto verkennen, maar voor de ultieme ervaring ga je op de witte fiets door NP De Hoge Veluwe.

Ontstaan NP De Hoge Veluwe

Om te ontsnappen aan het drukke leven koopt Anton Kröller, eigenaar van de multinational Müller & Co stukken grond op de Veluwe. Hij noemt zijn landgoed De Hoge Veluwe. In 1917 bezitten hij en zijn vrouw Helene Müller 6800 hectare. Zij laten het landgoed omrasteren en laten er, voor de jacht, edelherten, wilde zwijnen en moeflons uitzetten. In 1922 raakt het bedrijf door een economische crisis in zwaar weer. In 1935 zijn ze genoodzaakt om hun gebied aan een nieuwe stichting Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe te verkopen. En zo is het nog steeds.

De fietspaden worden onderhouden onder andere uit het entreegeld.

Flora en Fauna

Het huidige park is 5400 hectare en een natuurgebied dat ontzettend gevarieerd is. Het landschap van NP De Hoge Veluwe bestaat uit loof-, naald-, en gemengde bossen, heidevelden, grasvlakten en stuiflandschappen. De flora en fauna is hierdoor ook heel divers. Behalve de grote zoogdieren edelhert, wild zwijn en moeflon leven er ook vossen, dassen, reeën en boommarters. In het park groeit de zeldzame klokjesgentiaan en de beenbreek.

Een gedeelte van De Hoge Veluwe bestaat uit een stuifzandlandschap.

Het natuurbeheer van het park is voornamelijk gericht op het in stand houden van de karakteristieke Veluwse landschappen. Door de verscheidenheid aan landschappen is er ook een verscheidenheid aan planten en dieren, voor sommigen is de De Hoge Veluwe de enige plek waar ze kunnen overleven. Om de vegetatie te beheren worden er op kleine schaal runderen ingezet, de herten, reeën, moeflons en wilde zwijnen kunnen het niet alleen. Sinds de jaren zeventig verwijderen de zogenaamde “dennenscheerders” actief dennen om het dichtgroeien van open ruimtes te voorkomen. Als dit niet gebeurd nemen de dennen de heide over en verdwijnt dat landschap. Sinds 1980 wordt de heide geplagd om vergrassing tegen te gaan.

Wild spotten

Wie wil er nu niet een edelhert in zijn natuurlijke leefomgeving zien? In De Hoge Veluwe kan het. Er leven ongeveer 50 wilde zwijnen, 150 reeën, 180 edelherten en 220 moeflons. Deze dieren zijn echter schuw en laten zich niet zo gemakkelijk zien. Je hebt de beste kans als het schemert, aan het begin of het einde van de dag. September is de bronstijd van de edelherten, dan zijn zij extra zichtbaar. Je kunt dan het beste naar de wildobservatieplekken gaan voor die ene foto.

Het Witte Fietsen Plan

In de jaren zestig kwam Luud Schimmelpennick van de Provobeweging op het idee om in Amsterdam 2000 gratis witte fietsen te plaatsen. Deze fietsen zouden wit geschilderd worden en zonder slot in de stad als collectief bezit geplaatst worden. Iedereen zou deze fietsen mogen gebruiken en na gebruik zette je de fiets neer. Dit plan is nooit van de grond gekomen in Amsterdam.

Op de witte fiets door NP De Hoge Veluwe

Maar in 1974 kwamen er wel 50 witte fietsen in het NP De Hoge Veluwe. Inmiddels zijn dat er 1800 en ze staan verdeeld over de fietsenstallingen op het Marchantplein, het Kröller-Müller museum , het Jachthuis Sint-Hubertus en bij de drie ingangen van het park. Er zijn ook kinderfietsen (zonder zijwieltjes!). De meeste fietsen hebben een kinderzitje achterop en een aantal hebben ook een zitje voorop.

De witte fietsen zijn te verkrijgen bij de 3 ingangen Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen.

De fietsen kunnen niet op slot, mogen het park niet verlaten en zijn voor iedereen. Zodra je een fiets ergens neerzet, mag een ander jouw fiets meepakken. Het kan dus zijn dat na je museumbezoek je fiets verdwenen is, dan pak je gewoon een ander en vervolg je je weg. In de praktijk zagen wij wel dat mensen hun fietsen tegen een boom tegen elkaar aan gingen zetten en zo wilden aangeven: blijf van mijn fiets af. Maar dat is dus niet het idee. Als je je eigen fiets wilt houden kun je er beter eentje in het park huren. Op de witte fiets door NP De Hoge Veluwe is gewoon de beste manier om zoveel mogelijk van het park te zien. Zijn ze mooi? Nee, het zijn lompe fietsen, maar het fietst best aardig.

De weg vinden

De fietspaden lopen kriskras door NP De Hoge Veluwe heen. Bij de Entree, de Parkwinkel en het Museonder is een uitgebreide Parkplattegrond verkrijgbaar met de mooiste fiets- en wandelroutes. Mocht je gewoon zelf willen fietsen, er staan ook allerlei ANWB paddenstoelen die de diverse richtingen aangeven. Zo kom je altijd weer bij de ingang van jouw keuze uit.

De meeste witte fietsen hebben een kinderzitje. Door het park staan ANWB paddenstoelen met de route.

Hoe kom je er?

Op de snelwegen A1, A50 en A12 wordt het park met borden aangegeven. Die volg je gewoon. Het park heeft 3 ingangen: bij Hoenderloo, Schaarsbergen en Otterlo. Wij namen ingang Hoenderloo omdat die het beste op onze route lag. Maar met de witte fiets ben je in een mum van tijd aan de andere kant van het park. Het is mogelijk om de auto mee het park in te nemen, maar wij vinden dat zonde van het geld. Het park is veel te mooi om in de auto te zitten. Parkeren buiten de ingangen kost 3,95 euro als je je auto mee het park in wilt nemen kost het 7,85 euro.

  • Otterlo ingang: Houtkampweg 9
  • Hoenderloo ingang: Houtkampweg 13
  • Schaarsbergen ingang: Koningsweg 17

Entreeprijzen

In tegenstelling tot de meeste Nationale Parken betaal je in De Hoge Veluwe entree. Kijk voor de actuele entreeprijzen even op https://hogeveluwe.nl/nl/bezoek-het-park/entreeprijzen.

Waarom entreegeld? Heel simpel: het beheren van een natuurgebied kost geld. Dit park heeft een zelfstandige stichting en voor 90% subsidieonafhankelijk. Hierdoor is het afhankelijk van entreegelden om het onderhoud te bekostigen.

In NP De Hoge Veluwe betaal je entree.

Overigens heb je aan de meeste natuurgebieden van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten meebetaald: zij worden aangeschaft met belastinggeld.

Je krijgt hier echter goed onderhouden paden, de witte fietsen, een Theekoepel, parkrestaurant, natuurmuseum en een informatiebalie voor terug.

Voor meer Nationale Parken:

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    error: Content is protected !!