Dit wil je doen in Delft!

Dit wil je doen in Delft!

Parkeergarage Zuidpoort in Delft. De muren zijn met Delfts Blauwe graffiti beschilderd met Hollandse taferelen. Zeilboten, Willem van Oranje, Kievietseieren, fietsers.

We zouden een dagje uitgaan met Wietse en hij mocht kiezen waar heen. Tot onze verbazing koos hij voor een dagje Delft. Benieuwd wat je kunt doen in Delft? Lees dan lekker door!

PAAUW, de Delfts Blauw Fabriek

Zelfs de Delfts aardwerkfabriek De PAAUW is in het Delfts Blauw beschilderd.

Als je Delft zegt, dan zeg je Delfts Blauw. Maar hoe wordt dat dan gemaakt? Dat kun je zien tijdens de rondleiding in de Delftse PAAUW. Een gids neemt je mee in de wereld van Delfts aardewerk. Hij vertelt je onder andere over het verschil tussen porselein en aardewerk. Dat is dus niet hetzelfde. Op de website https://dedelftsblauwfabriek.nl kun je een tijdslot reserveren voor de rondleiding. Wij namen het vroegste tijdstip, zo hielden we nog tijd over om Delft zelf in te gaan. De aardewerkfabriek staat namelijk in Rijswijk, Delft Noord.

Sinds een aantal jaar is PAAUW een onderdeel van Heinen Delfts Blauw.

Adres: Delftweg 133, Rijswijk/ Delft Noord

De rondleiding is gratis voor kinderen tot 12 jaar, voor kinderen van 12 tot 18 jaar kost de rondleiding 2,50 euro en volwassenen betalen 4,50 euro per persoon. Parkeren is gratis en voor de deur.

Schilders aan het werk bij De PAAUW Delfts Blauw aardewerk fabriek.
Met een zeer fijn penseeltje wordt er geschilderd op een tegeltje bij de PAAUW Delfts Aardewerk fabriek.

Wij vinden de rondleiding echt een aanrader. Wietse tekent en schildert zelf ook en kon al zijn vragen stellen. We konden de schilders van dichtbij aan het werk zien. Eén ding kwamen we echter niet aan de weet: de geheime samenstelling van hun Delfts Blauwe verf. Na de rondleiding is er nog een souvenirwinkel waar je, als je dat wilt, helemaal los kunt gaan.

Delfts Blauw aardewerk, moderne stijl. Katten, parkieten, olifanten en een schildpadje.
Delfts Blauw aardewerk wat de toerist graag wil kopen. Klompen, beschilderde bordjes met molens en zeilboten.

Lunch

Na de rondleiding reden we naar Delft zelf en parkeerden de auto in de Zuidpoortgarage. Deze garage ligt redelijk centraal in Delft en op loopafstand van Museum Prinsenhof.

Wij hadden van tevoren geen kaarten gereserveerd bij Museum Prinsenhof omdat we niet wisten hoe lang de rondleiding bij de PAAUW ging duren. We liepen eerst naar de Prinsenhof om kaarten te reserveren. Wij hadden geluk en konden er al over een uur terecht. Wil je zeker zijn van een kaartje, bestel ze vooruit: https://prinsenhof-delft.nl/plan-je-bezoek/toegangstickets

Dit kwam goed uit, dan konden we mooi nog even lunchen. Delft barst van de leuke restaurantjes, cafeetjes en terrasjes. Wij kozen voor De Oude Jan (vlak naast de Oude Kerk). Het terras is gezellig, de bediening goed en het eten heerlijk.

Museum Prinsenhof

De voorkant van Museum Prinsenhof in Delft. Je gaat onder het poortje door en komt dan op een binnenplaats, daar zit de ingang van het Museum.

Na een korte wandeling om de Oude Kerk goed op de foto te krijgen, gingen we dan eindelijk naar Museum Prinsenhof. Dit stond hoog op Wietses lijstje. Het is dé plaats delict van één van Nederlands bekendste politieke moorden: de moord op prins Willem van Oranje. De kogelgaten zitten nog steeds in de muur. Wel achter het plexiglas, maar dat maakt het niet minder indrukwekkend.

Wietse op de plaats delict. Hier is honderden jaren geleden prins Willem van Oranje neergeschoten. De kogelgaten zitten nog steeds in de muur.
Bord dat hangt bij de kogelgaten van de kogels waar de prins van Oranje mee is vermoord. De tekst luidt als volgt: "Hier onder staen de teykenen der Koogelendaer meede Prins Willem van Orange Is Doorschoten op 10 Iuliy Anno Domini 1584.
De kogelgaten zitten nog steeds in de muur op de plek waar Willem van Oranje, de vader des vaderlands, is neergeschoten. Er is een lijstje en plexiglas overheen geplaatst om te voorkomen dat iedereen ze even wil aanraken.

Op het moment dat wij Museum Prinsenhof bezochten was er ook de tijdelijke tentoonstelling “Zilver. Meesterstukken van Delftse zilversmeden 1590 – 1800”. Wietse houdt wel van een beetje bling-bling. Wij vonden Museum Prinsenhof zeer indrukwekkend. Dit wil je zeker doen in Delft.

Adres: Sint Agatha plein, Delft

Een kaartje voor een volwassene kost 12,50 euro, voor kinderen tot 18 jaar 4 euro en kinderen onder de vier jaar hebben gratis toegang.

Wat wil je verder nog zeker doen in Delft?

Na Museum Prinsenhof namen wij een ijsje en gingen weer naar huis. Maar er zijn zeker nog meer dingen die je wilt doen in Delft. Bezoek het praalgraf van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk ( https://oudeennieuwekerkdelft.nl ) en beklim de toren. Of breng een bezoekje aan de Oude Kerk. En wat dacht je ervan om zelf aan de slag te gaan als wetenschapper in het Science Centre Delft?

Zicht op de Oude Kerk in Delft vanaf een bruggetje over de gracht heen.
De Oude Kerk in Delft.

Kaartje

Hoe werkt dit kaartje? Klik op een icoontje voor meer informatie. Als je de kaart hebt geopend in My Maps (dat doe je door rechts bovenin op het vierkantje te klikken) kun je op het sterretje klikken om de kaart toe te voegen aan je eigen account. Om de kaart op je telefoon of computer te bekijken klik je op de menu-knop, ga naar “Mijn plaatsen” en dan naar “Kaarten”.

Covid-19 maatregelen

Natuurlijk is het met het coronavirus wel iets anders dan dat het normaalgesproken in Delft zou zijn. Wij waren op een doordeweekse dag in juli in Delft en verbaasden ons over de drukte. Hoe druk zal het hier zijn als de touringcars met toeristen Delft weer weten te vinden?

Anderhalve meter afstand-kunst in het centrum van Delft. Twee houten stoelen met een meetlat van anderhalve meter ertussen.

Er worden duidelijke looprichtingen aangegeven. Op drukke plekken worden mensen die hun eigen plan trekken vriendelijk aangesproken. Het blijft ook een beetje je eigen gezonde verstand gebruiken. Is het nodig om over die drukke Markt bij het stadhuis te lopen als je daar niet hoeft te zijn?

In Delft wordt met deze beschilderingen op de straat aangegeven hoe je moet lopen. Dit is nodig om met de Coronapandemie niet te veel mensen op 1 plek te hebben.

Moe maar voldaan reden we weer naar huis. Ben jij wel eens in Delft geweest? Wat wil jij zeker doen in Delft?

Zoek je nog meer leuke toeristische plekken in Nederland? Kijk dan ook even op:

Een dag toerist zijn in Marken

https://www.wijreizengraag.nl/europa/nederland/nederland-een-dag-toerist-zijn-in-marken/

Een week naar Zeeland

https://www.wijreizengraag.nl/europa/nederland/nederland-een-week-naar-zeeland/

Nationale Parken in Nederland

https://www.wijreizengraag.nl/europa/nederland/nationale-parken-in-nederland/

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    error: Content is protected !!