Waarom de Hondsbossche Duinen het bezoeken waard zijn

Waarom de Hondsbossche Duinen het bezoeken waard zijn

Op de voorgrond het asfalt van de Hondsbossche Zeewering, daarachter de Hondsbossche Duinen met daarachter weer het strand.

Bij de duinen en het strand denk je al gauw aan Zandvoort, Bloemendaal en Scheveningen. Maar er zijn zoveel meer stranden. Wij willen je graag vertellen waarom de Hondsbossche Duinen het bezoeken waard zijn.

De Hondsbossche Zeewering

Aan de kust bij Petten ligt sinds de Middeleeuwen al een dijk om het land te beschermen tegen het water. In 1981 is de dijk verhoogd tot “deltahoogte” (11,5 m boven NAP). Wij kenden de Hondsbossche Zeewering als een dijk. We hebben ‘m vroeger allemaal moeten leren voor topo. Toen was daar geen strand. Sinds een aantal jaar is daar echter verandering in gekomen.

Je kunt over de zeewering naar de duinen en het strand lopen.
Vanaf de parkeerplaats Petten loop je over de zeewering naar de Hondsbossche Duinen en het strand.
De Hondsbossche Duinen liggen bij Petten.

In 2004 werden de Hondsbossche Zeewering en de Pettemeer Zeewering aangewezen als een van de acht zwakke schakels van onze kust. Als snelle oplossing is toen het talud van de Hondsbossche Zeewering opgeruwd met blokken beton in een ruitpatroon. In 2012 is gekozen voor de langetermijnoplossing: zand opspuiten. Over een afstand van 8km is er 35 miljoen kuub zand opgespoten. Er is een duingebied gemaakt en hierdoor is de randstad veilig. En ligt er nu een prachtig strand! Alleen vanwege deze geschiedenis zijn de Hondsbossche Duinen al een bezoekje waard.

Binnenste Buiten vertelt hier meer over: https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/buitenleven/video/hondsbossche-duinen-petten

Waarom de Hondsbossche Duinen het bezoeken waard zijn

Natuurlijk is niet alleen de geschiedenis een reden om naar de Hondsbossche Duinen te gaan. Wat denken van de bloemen en planten die er groeien, het parkeren en de rust?

Flora

Dit duingebied is dus door de mens gemaakt en niet door de natuur. De nieuwe duinen liggen vóór de zeewering. Je loopt dus eerst over de zeewering om bij het strand en de duinen te komen. Het duingebied bij de Hondsbossche Duinen is nog relatief jong, maar toch groeien en bloeien hier prachtige planten. We hebben onze ogen uitgekeken! Planten die hier onder andere groeien zijn biestarwegras, zeemelkdistel, strandkweek, zeeraket, loogkruid en zeeposteleien. Doordat de westzijde van de oude dijk gedeeltelijk met zand wordt bestoven groeien hier kamille, zeekool en schijnspurrie.

Zeekool is een plant die te vinden is in de Hondsbossche Duinen.
Zeekool is een plant die te vinden is in de Hondsbossche Duinen. Zelf dachten we eerst aan boerenkool waar het wel wat op lijkt.
We kwamen onderweg in de Hondsbossche Duinen kamperfoelie tegen.
We kwamen ook nog kamperfoelie tegen.
Geen strand zonder meeuwen. In dit geval de zilvermeeuw.

Rust

De Hondsbossche Duinen zijn een van de rustigste duinen en stranden die we bezocht hebben. Geen ellenlange files zoals richting de bekende kustplaatsen. Wij waren hier op een mooie zondagmorgen en keken onze ogen uit. Wat een ruimte en totaal niet druk. Helaas hadden wij wel de pech dat de wind verkeerd stond en er veel kwallen op het strand aanspoelden, dus nodigde het niet echt uit om te gaan zwemmen. Maar we hebben heerlijk door de duinen gelopen.

Wil je een rustig strand, dan zit je bij de Hondsbossche Duinen goed!
De Hondsbossche Duinen zijn door de mens aangelegd en tot 2015 was hier gewoon nog de zee.

Honden

Honden zijn hier welkom. Vanaf 1 mei tot 1 oktober dienen zij van 9 uur ‘s morgens tot 7 uur ‘s avonds aangelijnd te zijn. Na 19:00 uur mogen ze dus loslopen op het strand.

Eten

Geen zin om zelf te zeulen met een koelbox met eten? Aan het strand zit Strandpaviljoen Zee & Zo.

Parkeren

Er is veelal gratis parkeren! Zelf parkeerden wij op “Parkeerplaats Petten”. Daar was nog plaats genoeg, zelfs toen wij ‘s middags vertrokken. Verder is er gratis parkeren op de Korfwaterweg en de Strandweg.

Hoe kom je er?

Genoeg redenen waarom de Hondsbossche Duinen het bezoeken waard zijn, maar hoe kom je er? Met de auto is het het makkelijkste is om Petten aan te houden. Als je vanaf de A9 de N9 neemt en bij Burgervlotbrug de N502 neemt rijdt je er zo naar toe.

Met het openbaar vervoer kun je het makkelijkste de trein naar Alkmaar nemen. En in Alkmaar bus 151. Je stapt uit bij de halte Eriksstraat. Vanaf hier is het nog een stukje lopen naar de duinen en het strand.

Van de duinen loop je in alle rust naar het strand.

Nog niet genoeg gekregen van de duinen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!