Openbaar Vervoer in Boedapest

Openbaar Vervoer in Boedapest

Het openbaar vervoer in Boedapest is uitstekend. Wij kunnen iedereen dan ook aanraden om daar gebruik van te maken. Maar hoe werkt het openbaar vervoer in Boedapest? En waar koop je tickets? Of toch een Budapest Card nemen?

Soorten vervoer

In Boedapest kun je reizen met de tram, metro en bus. Dat laatste hebben wij niet gedaan en kunnen daar dus geen oordeel over vellen. Kaartjes voor het openbaar vervoer kunnen op meerdere plekken gekocht worden. Op de luchthaven, het postkantoor, kiosken, BKK-klantenservice en op het station (daar kochten wij ze). Er zijn verschillende soorten kaartjes, maar ze zijn niet allemaal voor hetzelfde geldig.

Geel bord Metro Földalatti met een paar taxi's wachtend op klanten.

Tickets

Kijk dus goed welk ticket je gaat kopen. Je kunt kiezen uit de volgende tickets:

 • enkel ticket: Geldig in al het openbaar vervoer. Geldig voor één rit.
 • metro sectie ticket: Geldig voor 30 minuten op alle metrolijnen en voor een ononderbroken reis voor 3 stations. Je mag van lijn wisselen, maar binnen de 30 minuten.
 • 24-uur tickets: Geldig voor alle soorten openbaar vervoer van 00:00 tot 24:00 uur. Op de dag van je ticket. Onbeperkt overstappen.
 • 24-uurs ticket voor een groep: Geldig voor maximaal 5 personen met dezelfde regels als het ticket hierboven. Wij hebben deze als gezin gebruikt. Dat scheelt namelijk een hoop.
 • 10 rittenkaart: Goedkoper dan 10 enkele tickets.
 • Nachtkaartje: Voor de nachtlijnen.

Je ticket is pas geldig als je ticket bij de ingang in een machine wordt gestoken en gestempeld wordt! De controles zijn zeer streng!

Tram

De tramlijn vlak langs de Donau met zicht op de Kettingbrug.

Boedapest heeft een zeer uitgebreid tramnetwerk. Reizen met de tram is ideaal, je komt overal waar je moet zijn. De tram is goedkoop. Tram 2 rijdt langs de oever van de Donau langs het Hongaarse Parlementsgebouw. Deze tramlijn werd door de Nationaal Geographic Magazine uitgeroepen tot ‘de mooiste van Europa’. Het is wel even opletten: de deuren in de tram gaan niet automatisch open. Druk even op het knopje om naar buiten te gaan.

Metro

Wachten op de metro in Boedapest.
Wachten op de metro

Er zijn 4 metrolijnen in Boedapest: de M1 (geel), de M2 (rood), de M3 (blauw) en de M4 (groen). Boedapest heeft een van de oudste metronetwerken van Europa. En dat resulteert in hele mooie metrostations. Waar Marije en Wietse vooral weg van waren: de hele lange roltrappen op de stations. Onze kinderen zijn gek op roltrappen en eentje van 80 meter is dan wel heel erg leuk.

80 meter is wel een hele lange roltrap! Boedapest heeft ze, als je maar gebruik maakt van de metro.

De metro’s rijden ongeveer om de 5 minuten. Je staat dus nooit lang te wachten.

Budapest Card

En dan is er nog de Budapest Card. De Budapest Card is een pasje speciaal voor toeristen. Deze kaart heeft een aantal voordeeltjes: onbeperkt gratis openbaar vervoer tijdens de geldigheidsduur van de pas, gratis rondleidingen, één keer gratis naar het Lukács Badhuis tijdens de geldigheidsduur van de kaart, gratis toegang tot 7 musea en korting op bijna 70 verschillende diensten.

De pas kost 22 euro voor 24 uur, 33 euro voor 48 uur en 44 euro voor 72 uur (prijspijl 2021). Voor iedere persoon moet een eigen kaart gekocht worden. De kaarten kunnen op 4 plekken gekocht worden.

Deze kaart is alleen voordelig als je ook gebruik maakt van de andere activiteiten. Reken dus even uit wat voor jou het voordeligst is. Maar het is bijna zeker dat je met een Budapest Card duurder uit bent. Het openbaar vervoer is namelijk helemaal niet duur in Hongarije. De Budapest Card alleen kopen om gratis openbaar vervoer te hebben is zonde van je geld. Je bent dan met openbaar vervoer tickets veel goedkoper uit.

Op de roltrap naar de metro in Boedapest.

Wij hebben met veel plezier en enthousiasme gebruik gemaakt van het openbaar vervoer in Boedapest. We kunnen het jou dan ook zeker aanraden tijdens je verblijf in Boedapest.

Wil je weten wat je allemaal in Boedapest kunt doen? Lees dan ook even onze post

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  error: Content is protected !!