Reis naar Noord-Nederland: reisroute voor 15 dagen

Reis naar Noord-Nederland: reisroute voor 15 dagen

We hebben al veel van Nederland gezien. Vooral met corona gaan we er meer op uit in eigen land. Ook dit jaar verbleven we in de zomervakantie in ons kikkerlandje. In 14 dagen kun je een hoop zien, als je echt wilt kun je zelfs heel Nederland zien. Zelf kozen we ervoor om een reis naar Noord-Nederland te maken. Voornamelijk omdat we hier nog niet vaak geweest waren.

En wederom kwamen we erachter dan Nederland veel mooier is dan we soms zelf denken. Het is uiteindelijk een van onze favoriete vakanties binnen ons eigen land geworden.

Over deze reisroute

Dit reisplan voor een reis naar Noord-Nederland is gebaseerd op reizen met de auto. Misschien is het ook wel mogelijk met het openbaar vervoer, maar dan heb je minder vrijheid om je reis aan te passen of om spontaan iets te doen. Je zult dan ook stukken met de bus moeten afleggen.

Wij maakten deze reis in de zomer. Op sommige plaatsen was het erg druk of waren we te laat met tickets kopen ( o.a. Gevangenismuseum in Veenhuizen, Planetarium Eise Eisinga in Franeker). Het najaar is dan een betere optie.

Deze route is geschikt voor:

  • Families
  • Natuurliefhebbers
  • Historische plekken
  • UNESCO Werelderfgoed

Reisplan voor een reis naar Noord-Nederland

Hoe werkt dit kaartje? Klik op een icoontje voor meer informatie. Als je de kaart hebt geopend in My Maps (dat doe je door rechts bovenin op het vierkantje te klikken) kun je op het sterretje klikken om de kaart toe te voegen aan je eigen account. Om de kaart op je telefoon of computer te bekijken klik je op de menu-knop, ga naar “Mijn plaatsen” en dan naar “Kaarten”.

DAG 1

Arriveer in Rotterdam

Vandaag begint je reis naar Noord-Nederland in Rotterdam. Neem de tijd om hier te komen en een parkeergarage te vinden. In Rotterdam zal je veelal in een parkeergarage moeten parkeren.

Rotterdam is een van de grootste havensteden ter wereld en de grootste van Europa. Gebruik de middag om de stad in te gaan. Rotterdam heeft leuke winkels en je zult al gauw merken dat het dan wel een grote stad is, maar helemaal niet “stads” aanvoelt. En bekijk ook even de bijzondere architectuur: de Erasmusbrug, de Blaaktoren ( a.k.a. Het Potlood) en natuurlijk de Kubuswoningen.

Kijken naar Kubuswoningen Rotterdam.

Waar te verblijven in Rotterdam?

In Rotterdam is het leuk om in een iconisch hotel/hostel te verblijven. We hebben er twee voor je gevonden.

Hotel: SS Rotterdam Verblijf op het iconische StoomSchip Rotterdam, ooit het boegbeeld van de Holland-Amerikalijn. Nu een hotel waar je kunt kiezen uit verschillende kamers, van luxe tot familiekamers tot gewone single kamers.

Hostel: Stayokay Rotterdam Overnacht in de befaamde kubuswoningen! Altijd al in zo’n kubuswoning willen slapen? Dit is je kans! Hier verbleven we zelf en het is ons goed bevallen. De kubuswoningen liggen in het centrum en dus op loopafstand van veel dingen.

DAG 2

Rotterdam

Breng de tweede dag van dit reisplan door in Rotterdam. Er valt in deze stad een hoop te beleven, maar wat je zeker niet mag missen is een bezoekje aan de Euromast en een Spido Boattour door de havens van Rotterdam. Verder zijn er nog diverse museums (o.a. het Boijmans van Beuningen, het Nederlands Fotomuseum, de Kunsthal en het Maritiem Museum ), Diergaarde Blijdorp of ga met Splashtours met een amfibievoertuig het water in.

Erasmusbrug Rotterdam

Eten doe je bij de Markthal, hier kun je voor weinig heerlijk eten.

Je slaapt vanavond in Rotterdam.

DAG 3

naar NP de Weerribben-Wieden

Na het ontbijt verlaat je Rotterdam. Vandaag rij je naar NP de Weerribben-Wieden toe. De Weerribben-Wieden zijn een waterrijk natuurgebied in Overijssel.

Slot Loevestein

Een mooie stop onderweg is Slot Loevestein. Wie kent er nou niet het verhaal van Hugo de Groot en zijn boekenkist? Trek zeker een uur uit voor een bezoek aan dit legendarische kasteel. Gebruik hier ook de lunch. In en om het kasteel is van alles te zien en te doen en uiteraard hoor je het complete verhaal van de ontsnapping in de boekenkist.

Slot Loevestein
400 jaar Hugo de Groot: Marije en Wietse ontsnappen in een boekenkist Slot Loevestein
Het is nog best comfortabel in een boekenkist.

Lees hier meer over ons bezoek aan Slot Loevestein.

Piramide van Austerlitz

Oorspronkelijk hadden we een stop gepland bij de Piramide van Austerlitz, maar Wietse was niet van plan om zijn tijd te besteden aan “een hoop grond met een trap”. De Piramide van Austerlitz ligt op het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug en is gebouwd als eerbetoon aan Napoleon. Niet enorm bijzonder, maar wij zijn er nog nooit geweest. Het leek een leuk uitje. Er is ook een speeltuin bij.

Dus je kunt kiezen uit deze twee, ze liggen beiden ongeveer halverwege de route.

Overnachten

Hotel: Hotel Giethoorn heeft kamers in alle soorten en maten inclusief ontbijt. Het hotel ligt direct aan het water met een schilderachtig uitzicht.

B&B : d’Olde Smidse in Giethoorn krijgt goede recensies. Je kunt hier kiezen uit een 1-persoons-, 2-persoons-, 3-persoons- of 4-persoonskamer. Uiteraard inclusief ontbijt. Ook hebben zij nog twee vakantiewoningen ter beschikking staan. Voordeel van een vakantiewoning is, dat je zelf kunt koken en niet uit eten hoeft.

Camping: Camping Kleine Belterwijde in Belt-Schutsloot. Hier verbleven wij zelf in een trekkershut. De trekkershut was oud, maar wel schoon en alles wat er in een trekkershut hoort te zitten zit er in. Toilet en douche is op loopafstand, net als de parkeerplaats. Supermarkt is op 150 meter lopen van de camping. Wij vonden het ideaal.

DAG 4

NP de Weerribben-Wieden

Vandaag ga je kennismaken met NP de Weerribben-Wieden. De leukste, en actiefste manier, is met de kano. Je kunt kano’s huren op verschillende plekken. Zelf konden we die op de camping huren en we maakten een tocht door het prachtige natuurgebied.

Er zijn ook fietsroutes en wandelroutes, maar wil je echt een goed beeld van dit Nationale Park krijgen, dan is varen de beste optie.

Wietse kanoot door NP Weerribben-Wieden.

Voor meer informatie: Kanoën in NP Weerribben-Wieden

Je overnacht in de Weerribben-Wieden.

DAG 5

Giethoorn, Meppel of Belt-Schutsloot

Na gisteren hard gekanood te hebben, ga je vandaag het wat rustiger aandoen. In deze omgeving zijn vele dorpen en kleine stadjes te bezichtigen. We hebben er drie voor je uitgepikt, maar er zijn er natuurlijk veel meer.

Giethoorn

Het Venetië van het Noorden, Giethoorn, is bijzonder populair bij toeristen. En wat is er nu leuker dan toerist te zijn in eigen land? Ga een rondje fietsen of huur een fluisterboot en geniet van alle kleine slootjes.

Meppel

Meppel heeft een Drukkerij museum, een gave Escaperoom en ligt aan de rand van NP Dwingelerveld. Voor ieder wat wils dus.

Belt-Schutsloot

Belt-Schutsloot is eigenlijk Giethoorn in het klein. Maar waar Giethoorn overspoelt wordt door toeristen, valt dat in Belt-Schutsloot heel erg mee. Daarom kozen wij ervoor om een dag in Belt-Schutsloot te blijven en hier wat rond te wandelen.

Een leuk slootje door Belt-Schutsloot.

Je overnacht in de Weerribben-Wieden.

DAG 6

Via de Koloniën van Weldadigheid naar Appelscha

De Koloniën van Weldadigheid behoren sinds kort tot het UNESCO Werelderfgoed. Ze liggen op de route naar Appelscha en zijn echt een aanrader. Dit stukje Nederlandse geschiedenis is onderbelicht, maar oh zo belangrijk. Het was de voorloper van ons sociale stelsel zoals we dat nu kennen. We raden aan om museum De Proefkolonie te bezoeken en zo het landschap te begrijpen.

Het voormalige Post en Telegraafkantoor in Frederiksoord. Het maakt onderdeel uit van de Koloniën van Weldadigheid.

Wil je meer weten over de Koloniën van Weldadigheid? Lees dan verder bij Een bezoek aan de Koloniën van Weldadigheid.

Na de Koloniën van Weldadigheid bezocht te hebben vervolgen wij onze reis naar Noord-Nederland. We komen nu langzaam hoger op de kaart en brengen de komende dagen door in Appelscha.

Overnachten

B&B: de Selatuinen gasten zijn lyrisch over de gastvrijheid, de ligging en natuurlijk de tuin. Het is ook mogelijk in deze B&B om te dineren tegen een vergoeding.

Camping: Camping Alkenhaer hier verbleven wij zelf in een trekkershut zonder toilet. Er staat er nog een, maar dan met sanitair. Wij raden aan om met sanitair te huren. De trekkershutten liggen namelijk erg ver van het sanitair af. De auto kan wel bij de trekkershut geparkeerd worden. Rustige camping met in de zomervakantie een leuk entertainmentteam, ook voor de oudere kinderen. De camping gaat over in andere handen, dus wij kunnen niet zeggen hoe het komend jaar is.

DAG 6

Appelscha

Wat nou reis naar Noord-Nederland, voor je het weet zit je al in Canada! Appelscha ligt aan de rand van het NP Drents Friese Wold. Voor een kleine plaats kun je hier een hoop beleven. Ga met jonge kinderen naar Attractiepark Duine Zathe, maak bij de VVV in Appelscha die iconische foto in de appel, ga wandelen in het bos of beklim De Bosbergtoren.

Een bezoek aan de Bosbergtoren in Appelscha

Wil je meer weten over De Bosbergtoren, kijk dan even hier.

In de zomer is Appelscha een populaire bestemming, helemaal alleen zal je dus nergens zijn. Dan is het najaar een betere optie.

Je overnacht in Appelscha.

DAG 7

Rustdag

Je kunt met mooi weer lekker een middag naar het Canadameer ( officieel het Aekingermeer ) gaan. Het Canadameer is een zwemmeer in een bosrijke omgeving. Er is wel een kiosk op loopafstand, maar er zijn geen toiletten of douches aanwezig. In het midden is het water vier meter diep, maar kleine kinderen kunnen zich prima vermaken bij de kant van het water. Er zijn geen drijflijnen aanwezig.

Reis naar Noord-Nederland: Canadameer/Aekingermeer

Liever naar water met toiletten? Bij Hoogersmilde ligt Zwemplas Het Blauwe Meer. Hier betaal je echter wel toegang ( 3 euro voor volwassenen en 1,50 euro voor kinderen). Ook deze plas is behoorlijk diep. Bij Het Blauwe Meer is ook een kiosk aanwezig voor snacks.

Met minder mooi weer kun je gaan wandelen bij De Kale Duinen, gelegen in het Drents Friese Wold.

Drents Friese Wold Appelscha
Kale Duinen in Appelscha

Overnachten doe je in Appelscha.

DAG 8

Via Frankrijk, Egypte en Moskou naar Harlingen

Onze reis naar Noord-Nederland gaat nog weer een stukje noordelijker. Maar voor we naar Harlingen gaan brengen we even een bezoek aan Frankrijk, Egypte en Moskou. Deze buurtschappen met hun eigen bordjes zijn te leuke fotomomentjes om even te laten schieten. Want wie kan er nou zeggen dat hij al deze landen op 1 dag heeft bezocht?!

Egypte in Friesland
Walk like an Egyptian in Friesland

Op wereldreis in eigen land? Dan moet je hier even verder lezen.

Daarna rij je door naar de stad Harlingen. Harlingen is een stad waar je heerlijk kunt winkelen en op een terrasje kunt zitten en lekker kunt lunchen, borrelen of dineren. Als je van de boeken van Simon Vestdijk houdt, kun je in Harlingen een literaire wandeling maken. De schrijver is in deze stad geboren. Of breng een bezoek aan de Harlinger Aardewerk en Tegelfabriek.

Zicht op Harlingen

Hierna ga je door naar de Haven waar je vanavond op de boot stapt. Je kunt natuurlijk altijd “gewoon” de overtocht naar Terschelling maken. Maar hoe leuk is dat om dat te doen met een zeilschip? Deze schepen liggen voornamelijk aan de Willemshaven. Er zijn verschillende boten die varen met groepen mensen. Je geeft je op en ziet op de boot wie je medepassagiers zijn. Je stapt op vrijdag (vandaag dus) ‘s avonds aan boord en de volgende dag zeil je naar Vlieland of Terschelling (meestal Terschelling) en de zondag vaar je weer terug naar Harlingen.

Zeilschip Mars

Overnachten

Overnachten doe je aan boord van het door jou gekozen zeilschip. Wij hebben ervoor gekozen om met de Mars mee te zeilen. Aan boord van de Mars kom je niets tekort dankzij de uitstekende kookkunsten van Riny en Maartje.

DAG 9

Zeilen naar Terschelling

Op zaterdag wordt er door de schipper besloten of er naar Vlieland of Terschelling gezeild gaat worden. Dit heeft grotendeels te maken met het weer, en de haven van Vlieland heeft een beperkte capaciteit. De schipper moet het dan dus al op tijd doorgeven of zij kunnen komen.

Zeilen op de Waddenzee tijdens onze reis naar Noord-Nederland.

Als deelnemer aan zo’n zeiltocht hoef je helemaal geen kennis van het zeilen te hebben. Er wordt wel van jou verwacht dat jij je steentje bijdraagt. En dat wil helemaal niet zeggen dat je dan de hele dag bezig bent. Er is volop tijd om te genieten van de mooie Waddenzee, de zon (als die schijnt) en andere boten. Marije is net als Arjan een fervente zeiler en die hadden het weekend van hun leven. Wietse lag vaak buiten met een boek of zat binnen (ook met een boek) als hij het te schuin vond gaan en liet zich lekker verwennen door Riny en Maartje.

Zicht op Terschelling

Aan het eind van de middag arriveer je op Terschelling. Als de boot is aangemeerd heb je tijd om het dorpje West-Terschelling in te gaan. Je kunt dan de Brandaris van dichtbij zien. Voor een echt strand zal je fietsen moeten huren, maar dat is dan eigenlijk de moeite weer niet. Aan het Groene Strand zit een leuk tentje en daar kun je ook mooi de zon onder zien gaan.

Je overnacht aan boord.

DAG 10

Van Terschelling naar Harlingen naar Bakkeveen

Vandaag zeil je terug. Nou ja, zeilen, we hadden tegenwind en regen, dus het was meer in colonne varen op de motor. Toch genoten we ook van deze dag op het water. Weer een heel ander beeld dan gisteren, toen de zon fel scheen en er een harde windkracht 4/5 stond. Marije mocht van de schipper even aan het roer staan, hoewel ze dat heel spannend vond (het is toch een schip van 30 meter) bracht ze het er goed van af.

Marije de Nooij aan het roer op zeilschip Mars op de Waddenzee

Je arriveert rond 16:00 uur in Harlingen. Daar pak je de auto weer en rijdt naar Bakkeveen. Bakkeveen ligt iets boven Appelscha. Maar dan dichter tegen de provincie Groningen aan. Dat is makkelijker met uitstapjes maken in Groningen. Je bent tenslotte niet voor niet op reis naar Noord-Nederland! De afstand Harlingen-Bakkeveen rij je in ongeveer drie kwartier.

Overnachten

B&B/appartement: De Winkeljuffer Verblijf in een oude bakkerswinkel uit 1908. Je hebt een heel appartement tot je beschikking en tegen een vergoeding hoef je niet zelf voor je ontbijt te zorgen. De Winkeljuffer ligt op 100 meter van het bos, dus je kunt direct de natuur in.

Camping: Recreatiecentrum De Wâldsang Hier verbleven we zelf in een luxueuze trekkershut. Met stromend water en eigen toilet. Douchen kan in het Sanitairgebouw op loopafstand. Prachtige camping, leuk met kinderen en een paradijs voor hondenbezitters. Bij het kamperen op deze camping krijg je een abonnement op de zwembaden in de buurt waar je onbeperkt gratis een duik kunt gaan nemen.

DAG 11

Bakkeveen en omgeving

Na het drukke weekend kun je de omgeving van Bakkeveen ontdekken. Je kunt gaan fietsen of wandelen in de bossen in de omgeving. Of misschien wil je graag een kijkje nemen bij het natuurgebied Het Fochteloërveen? Het kan allemaal.

Zelf waren we toe aan zwemmen. Met onze abonnementen beproefden wij ons geluk bij Zwembad Dûndelle. Een openluchtzwembad dat leuk is voor echt alle leeftijden. Jonge kinderen kun je hier bijzonder goed in de gaten houden en voor de oudere kinderen is er een apart bad met twee duikplanken. Je kunt zitten bij het zwembad zelf of iets verder van het zwembad af op het gras. Er staan speeltoestellen en je kunt er iets eten en drinken. Bij het zwembad is toezicht. Wij hebben ons hier met gemak een middag vermaakt.

Je overnacht in Bakkeveen.

DAG 12

Groningen

Een reis naar Noord-Nederland stelt natuurlijk niets voor zonder de provincie hoofdstad van Groningen: Groningen. We hadden al veel gehoord over deze stad en hij stond al een poos op onze verlanglijst. Vanaf Bakkeveen ben je in een uurtje in Groningen, dus dit was onze kans!

De oude binnenstad van de stad Groningen

Groningen heeft veel bijzondere architectuur. Oud wordt afgewisseld met nieuw/modern. Het Groninger Museum is hier een goed voorbeeld van. Dit gebouw is echt een kwestie van smaak of je het mooi vind. Omdat er een speciale tentoonstelling voor kinderen was, de Kinderbiënnale, namen we een kijkje in dit museum.

Het Groninger Museum, je vind het mooi of je vind het afschuwelijk

Ook een bijzonder gebouw is het Forum. Je kunt het bijna niet missen. Ook dit gebouw is een kwestie van smaak of je het mooi vind. Vanaf het dak van het Forum heb je een prachtig zicht op de stad Groningen en in het bijzonder de Martinitoren. Deze kun je overigens ook beklimmen, maar dan zie je de toren zelf niet.

Meer weten over Groningen? Lees dan hier verder.

Overnacht in Bakkeveen

DAG 13

Appingedam

Een stad die bij Arjan hoog op het lijstje stond was Appingedam. Appingedam ligt helemaal tegen Delfzijl aan, dus was tijdens deze reis naar Noord-Nederland ook zo’n “Nu of Nooit”-plaats. Het werd nu en we hebben er geen spijt van.

Gezellig straatje in de historische binnenstad van Appingedam.

Appingedam is natuurlijk het bekendst vanwege zijn Hangende Keukens, maar je kunt er meer zien en doen. Zie: Gezellig Appingedam.

Op de heen- of terugweg kun je nog, voor de fun, even door de plaatsen Doodstil en Bethlehem rijden.

Overnachten doe je in Bakkeveen.

DAG 14

Franeker: Planetarium Eise Eisinga

Een plek die wij ook al heel lang willen bezoeken is het Planetarium van Eise Eisinga. Eerst waren onze kinderen te klein om goed te begrijpen wat een planetarium überhaupt voorstelt en toen was het wel ver rijden. En nu grepen we ook al bijna mis! Door corona moet je van tevoren reserveren en de kaarten waren al dagen ervoor uitverkocht. Oorspronkelijk was het plan op onze route naar Harlingen even naar Franeker te gaan. Dat is nog steeds mogelijk, maar dan moet je je tijd verdelen tussen Harlingen en Franeker. En je moet ruim van tevoren je tickets boeken (in het hoogseizoen).

Buitenkant van het Planetarium in Franeker.
Planetarium van Eise Eisinga

Verder kun je in Franeker ook nog naar het, voor de Friezen bijna heilige, Sjûkelân. Hier wordt de belangrijkste kaatswedstrijd van het jaar gespeeld: de PC.

Torens van Sjûkelân in Franeker.

Let wel even goed op met parkeren. Er is vrijwel overal betaalt parkeren en dat staat erg slecht aangegeven. Wij waren een boete van 66,50 euro rijker na ons bezoek aan Franeker.

Overnachten doe je in Bakkeveen.

DAG 15

Naar huis

Je reis naar Noord-Nederland zit erop. Vandaag keer je weer terug naar huis. Je zou, eventueel, nog langs het ir. Woudagemaal in Lemmer kunnen gaan. Ook een iconisch gebouw met en rijke geschiedenis. Zelf hebben we dat bewaard voor een volgende keer, we wilden ‘s middags niet te laat komen bij de GGD voor de eerste Covid-19 vaccinaties van Marije en Wietse.

Meer vakantie in Nederland:

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    error: Content is protected !!