Gezellig Appingedam

Gezellig Appingedam

In het noorden van ons land, helemaal tegen Delfzijl aan, ligt Appingedam. Normaalgesproken een flink eind rijden, maar omdat we in Bakkeveen verbleven viel dat nu reuze mee. We wilden daar een kijkje nemen omdat we al veel gehoord hadden hoe gezellig Appingedam was. We werden niet teleurgesteld!

Historisch Appingedam

Samen met de stad Groningen is Appingedam de enige plaats met historische stadsrechten in de provincie Groningen. Door zijn gunstige ligging aan het riviertje de Delf kon Appingedam in de Middeleeuwen uitgroeien tot een bloeiend handelscentrum. Sinds de zestiende eeuw gaat het langzaam achteruit in Appingedam. Toch blijft het een ondernemend stadje. Langs het Damsterdiep ontstonden steen- en pannenbakkerijen, kalkovens en scheepswerven. Verder waren er wind- en rosmolens die zorgden voor het malen van graan en boekweit, het persen van olie en het zagen van hout. Tevens had de stad óók nog zes bierbrouwerijen, twee jeneverstokerijen, een paar leerlooierijen, weverijen, garentwijnderijen, een zeepziederij, een lijmziederij, azijnmakerij en een zoutkeet (bron: Wikipedia).

Zuil met de geschiedenis van Appingedam in tegeltjes.
De geschiedenis van Appingedam op één zuil.

Maar met de komst van het Eemskanaal nam het scheepvaartverkeer in het Damsterdiep af. Delfzijl dat hier voordeel van had wist te regelen dat Appingedam geen gebruik mocht maken van dit kanaal. Toen er ook nog een spoorlijn kwam van Groningen naar Delfzijl leek het met Appingedam gedaan.

Tot in het begin van de 20e eeuw de industrialisatie op gang kwam. Appingedam kreeg een zuivelfabriek, een vlasfabriek, een strokartonfabriek, een gasfabriek, een trailerfabriek en twee carrosseriefabrieken. In die fabrieken werkten arbeiders en die hadden woningen nodig. Zo kwamen er nieuwe woonwijken met arbeiderswoningen. En natuurlijk ook herenhuizen voor de eigenaars.

Om al deze geschiedenis te bewaren heeft Appingedam sinds 1972 een beschermd stadsgezicht.

Appingedam nu

Na de Tweede Wereldoorlog werd Delfzijl steeds groter en de derde haven van Nederland. Zij overvleugelde Appingedam wederom. Maar haar aantrekkelijkheid is Appingedam niet verloren. Appingedam is in Groningen een toeristische trekpleister geworden, mede door de leuke straatjes, het historische centrum en natuurlijk de hangende keukens!

Appingedam ligt in het gebied waar aardgaswinning in het nabijgelegen Slochteren heeft gezorgd voor aardschokken en bodemdaling. Onderzoek heeft uitgewezen dat 69 rijksmonumenten in deze stad hierdoor schade hebben geleden.

Pakhuis aan het Damsterdiep, Appingedam.

Hangende Keukens

Nadat de positie van belangrijke zeehaven verloren was, werden de pakhuizen langs het Damsterdiep woonhuizen. Er was echter een probleem: er was geen plek voor de keuken. En zo werden er uitbouwtjes gemaakt waar de keuken in kwam. Het zijn er maar vier, maar het zijn de meest gefotografeerde keukens van Nederland!

De beroemde Hangende Keukens van Appingedam.

Varen in Appingedam

Gezellig Appingedam is bij uitstek geschikt om varend te verkennen. Vaar met het Damsterveer, een sloep of kano rond het Centrum. Je kunt een stop maken bij de Nieuwe Jachthaven. Deze ligt in het centrum van de stad midden in het Overdiep.

Het Damsterveer vaart elke woensdag-, vrijdag- en zaterdagmiddag om 13:30 uur en om 14:45 uur (mei – september). Een rit met het Damsterveer duurt ongeveer een uur. Kaartjes zijn te verkrijgen bij het VVV ( Oude Kerkstraat 1, in de Zilverkamer).

Historisch Centrum

Wandel in het historisch centrum over de twee smalle bruggetjes. Zo heb je een leuk kijkje over het Damsterdiep. Dwaal door de smalle straatjes en waan je even terug in de tijd. Pak niet alleen de hoofdstraat, de zijstraatjes zijn veel leuker en geven je een mooier beeld van Appingedam.

Een van de smalle bruggetjes over het Damsterdiep in Appingedam.

Breng een bezoek aan de Nicolaï kerk. Deze kerk is een romanogotische hallenkerk, de grootste kerk in de Groninger Ommenlanden en hij staat in de Top 100 der Nederlandse UNESCO monumenten (en daar zijn ze trots op). Kijk van te voren even op https://www.nicolaikerk-appingedam.nl/ of de kerk open is.

Nicolaï-kerk te Appingedam

Aan deze kerk zit de Franse School vast. De Franse School is de voorloper van de MULO die met de Mammoetwet in de mavo veranderde.

Het gebouw van de Franse School in Appingedam.
Bordje van de Franse School

Bij de VVV zijn diverse wandelroutes door de stad verkrijgbaar, dus grijp een route en ga Appingedam in!

Bereikbaarheid

Je kunt zowel met de auto als met het Openbaar Vervoer Appingedam goed bereiken.

Parkeren

Als je met de auto gezellig naar Appingedam gaat, wil je deze natuurlijk ook ergens kwijt. Zelf konden we onze auto parkeren op de parkeerplaats bij de Molenstraat, vlakbij de bibliotheek. Van daaruit loop je zo naar het oude centrum. Een andere optie is de parkeerplaats aan het Gedempte Kattendiep bij de Action. Die parkeerplaats is iets groter en ook dichtbij het centrum. Het parkeren in Appingedam is overal gratis. Let alleen op of je in een blauwe zone parkeert, daar moet je je parkeerschijf gebruiken.

Openbaar Vervoer

Appingedam is met het Openbaar Vervoer goed te bereiken. Er is een netwerk van goede bus- en treinverbindingen. Die treinverbindingen lopen meestal via Groningen. Vanaf Groningen ben je in een halfuurtje in Appingedam.

Met je eigen boot?

Ook dat is een optie. Misschien wil je dan de Staande Mastenroute overwegen. Deze loopt van Vlissingen naar Delfzijl via het IJsselmeer. Het laatste deel van deze route is het Eemskanaal. Deze begint in Groningen en eindigt in Delfzijl. Mooier is het om Damsterdiep te varen en Appingedam dan dus mee te pakken. Kijk dan wel even naar de schuttijden van de diverse sluizen en de doorvaarthoogtes van de diverse bruggen. Maar midden in Appingedam kun je jouw boot kwijt in een jachthaven.

EEN DAGJE NAAR GEZELLIG APPINGEDAM MAAKTE DEEL UIT VAN ONZE REIS NAAR NOORD-NEDERLAND.

Meer Nederland?

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    error: Content is protected !!