Kanoën in NP Weerribben-Wieden

Kanoën in NP Weerribben-Wieden

Het Nationale Park Weerribben-Wieden is het grootste laagveenmoerasgebied van Noordwest-Europa. Ook dit park is door de mens gemaakt. Het park is ontstaan door het steken van turf. In dit Nationale Park vind je de bekende plaatsen Muggenbeet en Giethoorn. Wij konden maar een manier bedenken op dit park te zien: wij zijn gaan kanoën in NP Weerribben-Wieden.

Kanoën door NP Weerribben-Wieden

Waar ligt NP Weerribben-Wieden?

Het NP Weerribben-Wieden ligt in de provincie Overijssel. De grootste (of meest toeristische) plaatsen uit dit park zijn Giethoorn, Ossenzijl, Blokzijl, Steenwijk en Sint-Jansklooster. Je kunt naar een van deze plaatsen rijden of met het openbaar vervoer hier naar toe.

Steenwijk heeft een station en tussen Steenwijk en Giethoorn rijdt de Giethoorn Express. Deze bus rijdt elk half uur tussen 10:00 en 18:00 uur van april tot en met oktober. De kaartverkoop is op het station in Steenwijk.

Een leuk slootje door Belt-Schutsloot.

Varen in NP Weerribben-Wieden

NP Weerribben-Wieden biedt alle gelegenheden om hier te varen. Je kunt in verschillende plaatsen een motor- of fluiterboot huren. Ook kun je suppen tussen de waterlelies en de gele plompen. Er zijn diverse mogelijkheden om aan te meren. Vollenhove heeft een leuke oude haven, die in Steenwijk is een stuk moderner of leg je liever aan in de havenkolk van Blokzijl? Maar veruit de leukste, en actiefste, manier om te varen in NP Weerribben-Wieden is kanoën.

Waterlelie
Riet

Kanoën in NP Weerribben-Wieden

NP Weerribben-Wieden is bij uitstek geschikt om te kanoën. Het water is redelijk ondiep en je kunt er niet snel verdwalen. Onderweg zie je allerlei vogels, mooie waterplanten en libellen. Er lopen diverse kanoroutes door dit Nationale Park en het is aan jou om te kiezen welke je neemt. Dat hangt er voor een groot deel van af waar je wilt beginnen. De routes lopen rond, je komt dus weer terug op het punt waar je gestart bent.

Bord van de kanoroute Belt-Schutsloot, NP Weerribben-Wieden

Je kunt kiezen uit de volgende routes:

Kanoroute Belt-Schutsloot

Kano huren

Je kunt een kano huren in Belt-Schutsloot, Ossenzijl en natuurlijk in Giethoorn. Daar kun je vaak kiezen uit twee soorten kano’s: de “gewone” kajak en de Canadese kano. De laatste is open van boven. Hierdoor heb je meer opbergruimte. Je hebt hier vaak twee enkele peddels en er kunnen maximaal twee volwassenen en twee kleine kinderen in.

De kajak is grotendeels dicht. Je wurmt jezelf in een gat en als je niet zo lang bent kun je bij je voeten nog een tas kwijt. Anders is er vaak aan de achterkant wel een afgesloten opbergplek. Maar dan kun je niet zo makkelijk even iets pakken. Je peddelt hier met een dubbele peddel.

Kijk even bij een van deze bedrijven:

Belt-Schutsloot

Vaarregels

Natuurlijk zijn er ook op het water regels waar iedereen zich aan dient te houden. Een van de belangrijkste regels is rechts aan houden. Inderdaad: ook op het water houd je rechts. Beter bekend als Stuurboordswal.

Verder moet een kleine motorboot uitwijken voor een kano of zeilschip. Een kano moet echter uitwijken voor een zeilschip!

En deze is ook wel belangrijk: je mag met je kano niet zodanig het water oversteken dat een een klein schip dat stuurboordswal vaart voor jou moet uitwijken.

En natuurlijk dient iedereen op het water ten allen tijde een een aanvaring te voorkomen.

Wat deden wij?

Omdat wij verbleven op de camping in Belt-Schutsloot huurden wij onze kano’s daar. Marije en Wietse hadden allebei een kinderkano en Arjan en ik allebei een eenpersoonskajak. De kinderen stoven er meteen vandoor. Ikzelf had iets meer moeite. Ik ben niet zo heel groot en achteraf gezien was de kano aan de grote kant voor mij. Maar ja, dat is achteraf altijd makkelijk te zeggen.

Rust en stilte op het water van NP Weerribben-Wieden

Daar wij in Belt-Schutsloot waren hebben we dus ook de kanoroute Belt-Schutsloot gevaren. Dit is een hele mooie route waar je vaak alleen tussen het riet vaart. De route staat uitstekend aangegeven. Verdwalen is er dus niet bij. En als je het echt even niet meer weet dan kijk je gewoon op de kaart.

Onderweg zijn er diverse plaatsen waar je met je kano kunt aanleggen. Motorboten mogen niet aanleggen in het gebied. Het heeft dus zo zijn voordeel om met de kano te varen.

Marije en Wietse kanoën door NP Weerribben-Wieden
Annika kanoot door NP Weerribben-Wieden

EEN BEZOEK AAN NP WEERRIBBEN-WIEDEN MAAKTE DEEL UIT VAN ONZE REIS DOOR NOORD-NEDERLAND

Meer weten over Nationale Parken? Of een activiteit in een ander Nationaal Park doen? Kijk dan even hier:

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    error: Content is protected !!