Wandelen in Soesterberg

Wandelen in Soesterberg

Hij stond al een poosje op de verlanglijst: wandelen over de voormalige vliegbasis Soesterberg. Maar het kwam er maar niet van. Maar het eerste weekend van de Herfstvakantie trokken wij onze wandelschoenen aan en reden naar Soesterberg.

Vliegbasis Soesterberg

Vliegbasis Soesterberg was een militair vliegveld dat je kunt vinden tussen Amersfoort en Utrecht. Wegens bezuinigingen is deze basis in 2008 gesloten. Een aantal squadrons zijn verhuist naar de vliegbasis in Gilze-Rijen en ondersteunende squadrons zijn opgeheven.

Nu is het voor een deel onderdeel van Het Utrechts Landschap onder de naam Park Vliegbasis Soesterberg. Het voormalige Camp New Amsterdam is nog steeds in eigendom van Defensie.

Wat wel gebleven is, is de lokale zweefvliegclub. Zij maken al gebruik van dit terrein sinds 1946 en mogen dat ook blijven doen. Net als de landingsbaan. Die mag ook blijven. Mede doordat het te duur is om de 3,3 kilometer lange baan die ligt op een betonlaag van een meter dik te verwijderen.

Let op!!! De zuidelijke landingsbaan is gesloten van 15 maart tot en met 15 augustus vanwege het broedseizoen. Als je dus speciaal hierheen komt om hier leuke foto’s te maken, zul je dit buiten deze periode moeten doen.

Wandelen in Soesterberg

Er zijn een drietal wandelingen hier in de buurt. Belangrijk is wel het volgende:

  • Het natuurgebied is alleen open van zonsopgang tot zonsondergang.
  • Begeef je niet op de landingsbaan van de zweefvliegers (de landingsbaan van de basis zelf is wél toegankelijk ).
  • Je mag geen drones of modelvliegtuigjes gebruiken.
  • Je mag niet graven of detecteren.
  • Blijf op de paden! In het gebied zijn niet gesprongen explosieven aanwezig. De wandelpaden zijn gecontroleerd en veilig bevonden.

Wandeling door het munitiepark

Deze wandeling is 5 kilometer en loopt langs de munitiebunkers van gewapend beton. Onderweg kom je borden met uitleg tegen. De wandeling wordt aangeven met rode paaltjes en is goed te doen. Hij gaat in zijn geheel over het terrein van de vliegbasis.

Munitiebunker Soesterberg
Bord met uitleg over het munitiepark

Let op: hier is het verboden voor honden.

Parkeren kan bij het Nationaal Militair Museum, aan de Verlengde Paltzerweg 1 in Soest.

Wandelroute De Paltz

Deze wandeling is iets korter, 3,4 kilometer. Hier wandel over landgoed De Paltz langs hoge beukenlanen, hoge douglassparren en vele tamme kastanjes. De route wordt aangegeven met gele paaltjes en is een makkie. Hij loopt langs de vliegbasis, maar gaat niet echt over het terrein zelf zoals de wandeling hiervoor.

Tamme kastanjes
Beukenlaan van Wandelroute De Paltz

Ook hier: geen honden.

Parkeren kan bij het Nationaal Militair Museum aan de Verlengde Paltzerweg 1 in Soest. Of net voorbij de ingang van het Park Vliegbasis Soesterberg. Aan de rechterkant zit een kleine parkeerplaats. Hier start ook de wandeling.

Kaartje wandelroutes Soesterberg
Kaartje met de wandelroute Munitiepark en wandelroute De Paltz.

Het Kabouterpad

Niet bij de vliegbasis maar wel in Soesterberg: Het Kabouterpad. Deze wandeling is speciaal voor jonge kinderen. Je kunt ‘m natuurlijk gratis lopen: je volgt gewoon de kabouterpaaltjes door het bos van Restaurant ‘t Hoogt.

Maar leuker is om de wandeling met opdrachten te doen. Via de website van het restaurant moet je van tevoren reserveren. Er is voor ieder kind dan een kaboutermuts en een rode knapzak. Kosten zijn 5 euro per kind. Bij elke kabouter voer je dan een opdracht uit.

Parkeren doe je bij het restaurant: Van Weerden Poelmanweg 220 in Soest.

Nationaal Militair Museum

De wandelroute De Paltz en de wandeling door het munitiepark zijn gratis. Niet gratis, maar wel ontzettend leuk en interessant: het Nationaal Militair Museum.

Sinds 2014 bevindt zich op de voormalige vliegbasis het Nationaal Militair Museum. Hier vind je de topstukken van niet alleen de Nederlandse militaire luchtvaartgeschiedenis, maar ook is de landmacht goed vertegenwoordigd. Voor de marine zal je naar het Marinemuseum in Den Helder moeten.

Nationaal Militair Museum

Een mooie tentoonstelling is ook de Oorlog door de ogen van een Kind. Je stapt binnen in de Klas van 1945 en beleeft de waargebeurde verhalen van Cor, Jack, Ad, Corrie en Frits.

Maar de topper was voor ons de tentoonstelling F-16: 50 jaar fast forward. Deze tentoonstelling draait helemaal om het icoon van de Nederlandse luchtmacht: de F-16. Na 50 jaar moet de luchtmacht afscheid nemen van dit toestel en stappen zij over op een ander type. F-16: 50 jaar fast forward is te zien tot en met 30 september 2023.

Binnenkant Nationaal Militair Museum

Meer informatie vind je op de website van het Nationaal Militair Museum.

Wandelen in Soesterberg is gratis. Ook op het terrein van het Nationaal Militair Museum. Wil je echter het museum zelf in, dan moet je een toegangsbewijs aan de kassa kopen.

Uitzicht over het terrein van vliegbasis Soesterberg vanuit de uitkijktoren.
Uitzicht over het terrein van vliegbasis Soesterberg vanuit de uitkijktoren. Deze bevindt zich in het museum.

Meer wandelen?

Als je van wandelen houdt heeft Nederland erg veel mogelijkheden.

UTRECHT: Maak een wandeling over de heide in NP Utrechtse Heuvelrug.

ZUID-HOLLAND: Maak in NP Zuid-Kennemerland het rondje Kemperberg. Dit is niet zo’n lange wandeling. Iets meer uitdaging, maar dan vanwege het terrein, is De Groene Jonker bij Nieuwveen.

FRIESLAND: Op Ameland kun je een wandeling over Het Oerd maken. Een aanrader!

NOORD-BRABANT: Niet echt een lange wandeling, maar bezoek het Land van Ooit (een pretpark in verval) nu het nog kan. Een mooie wandeling kun je maken in de Loonse en Drunense Duinen.

DRENTHE: Een van onze favoriete provincies is Drenthe. Hier liepen wij twee podwalks van Het Verhaal van Nederland. En je kunt heerlijk lopen in NP Dwingelderveld.

Heb je nog vragen over deze wandeling of over het Nationaal Militair Museum? Stel ze gerust hieronder!

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!