Wandelen over de heide

Wandelen over de heide

De heide staat overal in Nederland in volle bloei en is prachtig. En wat is dan leuker om te gaan wandelen over de heide? NP De Utrechtse Heuvelrug is hier uitermate geschikt voor.

Wandelen op de heide van NP Utrechtse Heuvelrug

Over NP De Utrechtse Heuvelrug

NP De Utrechtse Heuvelrug ligt tussen Leusden en Rhenen. Het Nationaal Park bestaat sinds 2003, met in 2013 een uitbreiding.

Het is een grotendeels heuvelachtig gebied. Het bestaat uit bos, heide, zandverstuivingen en grasland. Aan de zuidzijde, rond Amerongen, bevinden zich de uiterwaarden van de Nederrijn.

Door een groot ecoduct behoren sinds 2013 ook de Leusderheide, de bossen van Zeist en Austerlitz en de landgoederen Bornia, Noordhout en Den Treek-Henschoten tot het NP De Utrechtse Heuvelrug. En hier gaan we wandelen over de heide.

NP Utrechtse Heuvelrug

Heidestein

Verscholen in de bossen bij Zeist liggen Heidestein en het landgoed Bornia. De wandelroutes Heidestein (rood 4,5 km) en Bornia (blauw 5,5 km) kun je combineren tot 1 route. Wij hebben echter alleen de rode route gewandeld omdat het al langzaam steeds drukker werd met mensen die ook wilden wandelen over de heide.

Heidestein en Bornia vormen samen met Noordhout een natuurgebied van 637 ha. Het is het grootste aaneengesloten natuurgebied van het Utrechts Landschap. In dit natuurgebied vind je allerlei overblijfselen van historische landgoederen zoals een theehuis, vijver en huizen ( o.a. een koetshuis ).

In dit gebied lopen schapen om ervoor te zorgen dat het heidegebied open blijft en niet overwoekerd.

Wandelen over de heide

Wandelroute Heidestein

Afstand: 4,5 km

Markering: Rode paaltjes

Vertrekpunt: Parkeerterrein Groot Heidestein

Niveau: makkelijk

Honden: Honden zijn op een deel van de wandelroute (het begrazingsgebied) niet toegestaan. Ook niet aangelijnd. Dat maakt deze wandeling ongeschikt om met de hond te lopen.

Wandelen van de Wandelroute Heidestein

Wij kozen ervoor om de rode route te lopen, maar je kunt ook halverwege de route nog besluiten om de blauwe erbij te pakken. De route staat goed aangegeven. Alleen aan het begin van de wandeling vanaf de parkeerplaats is het even zoeken, maar al gauw vind je de weg vanzelf.

Rode Route Heidestein
Bossen bij Heidestein, Zeist

Het eerste deel loop je door het bos dat erg sprookjesachtig aan doet door de vijvers, de bruggetjes en het wandeltunneltje. Wij waren ‘s morgensvroeg en dan met het opkomende zonnetje ziet elke foto er eigenlijk uit als een plaatje. Je komt als eerste langs de schaapskooi, hier is ook een infocentrum.

Meertje in Zeist, Utrechtse Heuvelrug
Meertje bij Heidestein Zeis, rode route

Na langs een vijver gelopen te zijn, het wandeltunneltje door zijn te gaan en over de brug gelopen te hebben kom je dan uit op de heide. En als je het een beetje goed plant, dan heb je die grotendeels voor jou alleen.

Tunneltje wandeling Heidestein, Zeist
Sprookjesachtig bruggetje wandeling Heidestein

We hebben hier vreselijk veel foto’s gemaakt. De heide stond prachtig in bloei. Maar na een poos begon de zon te branden. En op de heide is eigenlijk weinig schaduw te vinden. We liepen dus het laatste deel van de wandeling weer door het bos naar de parkeerplaats. Maar ook dat deel was interessant. In het bos stonden allerlei borden met dieren en vragen daarover. Ook wij moesten even nadenken.

wijreizengraag op de heide van NP Utrechtse Heuvelrug
Heide in NP Utrechtse Heuvelrug
Hommel op de paarse heide

Beste periode

Het kan wat verschillen, maar in het algemeen begint de heide half augustus te bloeien. Tot half september zie je nog een mooie paarse kleur. De heide is op zijn allermooist eind augustus / begin september. Daarna zwakt de paarse kleur af.

Meer heide

Woon je niet in de buurt van NP De Utrechtse Heuvelrug? Of heb je de heide daar wel gezien? Hier zijn nog een paar mooie gebieden in Nederland waar je kunt wandelen over de heide:

 • NP Dwingelerveld (Drenthe)
 • NP Veluwezoom met de Posbank (Gelderland)
 • NP Sallandse Heuvelrug ( Overijssel)
 • De Mokerheide (Limburg)
 • NP Loonse en Drunense Duinen ( Noord-Brabant)

Tips

Het gebied grenst aan een woonwijk, veel mensen laten hier hun hond uit of gaan zelf naar de heide toe. Het kan dus best druk zijn.

Om drukte te vermijden: ga ‘s morgensvroeg of ga aan het einde van de dag. Dan heb je de heide grotendeels voor jezelf. Wij waren rond kwart over negen/ half tien ‘s morgens op een zaterdag bij Heidestein en kwamen maar een paar mensen tegen. Rond een uur of half elf was het er al best wel druk bij de fietsenstalling en op de parkeerplaats.

De parkeerplaats is lastig te vinden. De bordjes Schaapskooi volgen helpt enorm. De wandeling loopt langs deze schaapskooi.

Neem drinken mee, als de zon gaat schijnen wordt het al gauw heel warm op de heide.

Meer wandelen?

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  error: Content is protected !!