Het Land van Ooit, een verlaten pretpark

Het Land van Ooit, een verlaten pretpark

In 1989 kwam in Nederland een nieuw revolutionair pretpark waar geen grote, spectaculaire attracties waren maar de nadruk lag op theater. Als kind ging je bij de ingang de grens over en kwam je in een andere wereld terecht. Eentje waar kinderen de baas waren en hun ouders hun lakeien. In 2007 was het over en uit voor het Land van Ooit en sindsdien is het pretpark verlaten.

Blauw hek, Land van Ooit

Hoe Het Land van Ooit een verlaten pretpark geworden is

In 1989 wilde Marc Taminiau, voormalig directeur van de Efteling, een eigen pretpark beginnen. Hij borrelde over van ideeën. Het zou anders worden dan andere pretparken. Het hele pretpark draaide om een verhaal met daarin allemaal kleine verhaaltjes: Het Land van Ooit. Geen snelle en spectaculaire attracties maar vooral theater en speeltoestellen.

Marcherende soldaten op Het Land van Ooit

Hij kocht het voormalige landgoed d’Outremont bij Drunen. Het Land van Ooit was al snel een succes in Nederland, mede door Herman van Veen en zijn Alfred Jodocus Kwak. Maar al snel bleek de formule uitgewerkt en moesten er ook wat snelle attracties bijkomen.

Ook bedacht hij dat het handig was om de media erbij te betrekken en bedacht zijn eigen tv-series met de belangrijkste karakters van Ooit in de hoofdrol: Kloontje het Reuzenkind, Sap de Aardwortel, de Luie Lakei en Rak de Reiger. Uiteraard speelde deze series zich af in het Land van Ooit. Gratis reclame, dacht Marc Taminiau. Het Commissariaat voor de Media vond dat ook en legde de series aan banden.

Land van Ooit Tongeren

In 2002 kwam hij met een nieuw plan om het park verder uit te breiden met een kinderdagverblijf, een hotel en twee nieuwe theaters. De gemeente Heusden was echter minder enthousiast en werkte traag, de plannen verdwenen langzaam maar zeker naar de achtergrond.

In België, in Tongeren, kreeg hij wel alle medewerking en daar moest een tweede Land van Ooit gaan verrijzen. Razendenthousiast verhuisde Marc en zijn vrouw naar België. De banden met het Nederlandse Land van Ooit werden doorgesneden en het verlaten pretpark maakte een doorstart onder leiding van dochter Mascha van Till.

Het sprookje duurde echter maar heel kort op 16 juni 2007 ging Het Land van Ooit Tongeren open voor buitenlanders, op 28 augustus was het sprookje uit en werd het park definitief gesloten. Er waren allerlei financiële perikelen met overhevelen van overheidssubsidies wat veel negatieve publiciteit tot gevolg had. En hoewel Tongeren en Drunen volkomen los van elkaar stonden, drukte dit ook zijn stempel op de Nederlandse vestiging. Een natte zomer deed het park uiteindelijk de das om. Het Land van Ooit waar kinderen de baas waren sloot voorgoed zijn deuren in oktober 2007.

Wil je meer weten over Ooit en zijn attracties? Dit filmpje vond ik op Youtube en geeft weer dat het een park was dat anders was dan de meeste pretparken.

Poort van Heusden

Sinds 2015 staat het landgoed Steenenburg open voor publiek. Het park eromheen heet tegenwoordig Poort van Heusden (de naam Het Land van Ooit is een beschermde naam, dus de gemeente Heusden wilde hier graag van af). Je kunt er een kijkje nemen en zien hoe Het Land van Ooit vervallen is tot een verlaten pretpark.

Het Land van Ooit, een verlaten pretpark

Enthousiast zijn wij er heen gereden. Zelf hebben we als kind Het Land van Ooit nooit bezocht, wij waren er al te oud voor toen het kwam. Vonden het te kinderachtig met al die idiote mensen. Maar we waren toch nieuwsgierig geworden. Er zijn maar weinig plekken in Nederland die je kunt zien aftakelen door de tand des tijds.

Wat vonden wij ervan?

Kasteel Steenenburg, het vormalige Roze Kasteel van Het Land van Ooit

Er is niet zo heel veel meer over van het originele Land van Ooit. Het “Roze Kasteel” is niet roze meer, de serres erachter zijn afgebroken en het kasteel is weer in de originele staat teruggebracht. Overal staan grote bouwhekken, er zijn plannen voor hofjeswoningen, watervilla’s en zorgwoningen.

Troepsnoeper a.k.a. ondergrondse container bij Het Land van Ooit
Troepsnoeper a.k.a. ondergrondse container bij Het Land van Ooit
Station Luie Lakei, Het Land van Ooit

De enige restanten die wij nog konden ontdekken waren het station van de Luie Lakei, de mooie laan met de troepsnoepers (a.k.a. ondergrondse containers, die verwijder je niet zomaar) bij het bos van Stor de Bostor en natuurlijk het Leger van Napoleon. Deze wilde men wel verwijderen samen met de vijver waar ze in staan, maar er huist een bijzonder kikkertje of padje. Dus daarvoor kregen ze geen toestemming.

Laan bij Het Land van Ooit met het bos van Stor de Bostor

Je bent niet zo heel veel tijd kwijt om hier een kijkje te nemen. Met een half uur heb je het wel gezien. Wij combineerden het met een bezoek aan NP Loonse en Drunense Duinen.

Hoe kom je er?

Het Land van Ooit ligt tussen Vlijmen en Drunen en behoort tot de gemeente Heusden. Je kunt voor parkeren het beste Parkeerplaats Poort van Heusden aanhouden in je navigatie. Je parkeert dan op het voormalige Reuzenland van het Land van Ooit. Je loopt er vanaf daar zó naar toe.

Parkeerplaats Poort van Heusden
Parkeerplaats Poort van Heusden

De Poort van Heusden is gratis toegankelijk voor iedereen. Het kasteel zelf is niet toegankelijk, je kunt het alleen van buiten bekijken.

Bouwhekken Poort van Heusden
Bouwhekken Poort van Heusden, door het gele bord te volgen kom je op de plaats van bestemming: Het Land van Ooit.

Ben je zelf ooit in Het Land van Ooit geweest en heb je er mooie herinneringen aan? Laat het ons weten door het reactie formulier hieronder in te vullen.

    Misschien ook interessant voor jou:

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    error: Content is protected !!