Bosch en Duinroute wandelen in het NP Loonse en Drunense Duinen

Bosch en Duinroute wandelen in het NP Loonse en Drunense Duinen

Een paar weken geleden was het niet zo warm en besloten wij een Nationaal Park te bezoeken waar we nog nooit geweest waren: het NP Loonse en Drunense Duinen. Wij wilden hier graag een wandeling maken die niet te lang was en waar we veel van de diverse landschappen zouden zien. We kozen ervoor om de Bosch en Duinroute te wandelen.

NP Loonse en Drunense Duinen

Je vindt het NP Loonse en Drunense Duinen in Noord-Brabant. Dit park bevindt zich tussen de steden Tilburg, Waalwijk en ‘s-Hertogenbosch. Dit park is vooral bekend om zijn grote stuifzandgebied. Je kent het misschien ook wel onder zijn bijnaam: “De Nederlandse Sahara”.

de Nederlandse Sahara a.k.a. Loonse en Drunense Duinen

Bosch en Duinroute wandelen

Wij besloten om de Bosch en Duinroute te wandelen, hoewel er meer mooie wandelingen door dit Nationale Park lopen. De Bosch en Duinroute is 4,5 kilometer lang en dat was net mooi voor ons.

Bord Bosch en Duinroute

De route staat aangegeven met groene pijltjes. Het begin was even lastig omdat het een rondje is en je dus, als je even niet oplet, de verkeerde kant op gaat. Wij hadden er niet zo veel problemen mee om de route tegengesteld te lopen, maar daar wilde Wietse niets van horen.

de Bosch en Duinroute wordt aangegeven met groene pijltjes

Je begint met lopen door de bossen. Dit loopt best mooi en je vraagt je serieus af als je de bossen ziet hoe het mogelijk is dat hierachter ergens een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa ligt.

Bosch en Duinroute wandelen

De Nederlandse Sahara

Na de bossen volgt een heidegebied en vrij snel daarna ben je er: de Nederlandse Sahara. Hier zijn we voor gekomen. Het is bewolkt vandaag en niet heel warm, maar we kunnen ons levendig voorstellen dat als het zonnetje gaat schijnen het ook voelt als de Sahara.

NP Loonse en Drunense Duinen is een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa

Er zijn enkele andere wandelaars, maar het is nog voor de middag dus we komen weinig mensen tegen. We steken het stuifzand open en lopen weer terug naar de bossen waar we begonnen zijn. Na het stuifzand ben je vrij snel weer bij de parkeerplaats.

Het is echter nu rond het middaguur en we hebben trek gekregen. Er zit een restaurant en we bestellen een paar uitsmijters waar we geen spijt van hebben gekregen!

Gegevens van de wandeling

  • Begin- en eindpunt van de wandeling: Café Bos en Duin, Schoorstraat 50 in Udenhout
  • Afstand: 4,5 km
  • Niveau: gemakkelijk
  • Terrein: stuifzand, bospaden
  • Met de hond: Nee, de route gaat over een stuk stuifzand waar de hond niet mag komen (er staat duidelijk aangegeven waar je hond mag komen en waar niet). Met de hond is de Loslooproute bij de Roestelberg leuk.
  • Je kunt de wandeling hier downloaden.

Voor we hier naar toe reden zijn we eerst een kijkje gaan nemen bij het terrein van het voormalige pretpark Het Land van Ooit. Dit is goed te combineren met elkaar omdat het niet zo ver uit elkaar ligt.

Meer wandelen:

Als je van wandelen houdt heeft Nederland erg veel mogelijkheden.

UTRECHT: Ga wandelen in Soesterberg over de voormalige luchtmachtbasis. Of geniet van de prachtige heide op de Utrechtse Heuvelrug.

ZUID-HOLLAND: Maak in NP Zuid-Kennemerland het rondje Kemperberg. Dit is niet zo’n lange wandeling. Iets meer uitdaging, maar dan vanwege het terrein, is De Groene Jonker bij Nieuwveen.

DRENTHE: Een van onze favoriete provincies is Drenthe. Hier liepen wij twee podwalks van Het Verhaal van Nederland. En je kunt heerlijk lopen in NP Dwingelderveld.

FLEVOLAND: In NP Nieuw Land kun je de mooie wandeling Boswachterspad ‘t Lange Pad wandelen. Hier kom je langs de konikpaarden en de prachtige natuur van de Oostvaardersplassen.

Weet jij een wandeling die we de volgende keer moeten maken in NP Loonse en Drunense Duinen? Laat het even weten in een reactie hieronder.

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!