Hoe bezoek je de Rijksdag?

Hoe bezoek je de Rijksdag?

De Reichstag in Berlijn. De plaats waar de Duitse Regering zetelt.

Als je aan Berlijn denkt, dan denk je aan de Kurfürstendamm, de Brandenburger Tor, de Berlijnse Muur en natuurlijk ook aan de Rijksdag. De Rijksdag heeft in de loop der jaren een hoop doorstaan: het Duitse Keizerrijk, de Weimar Republiek en het “Derde Rijk”. Met als dieptepunt toch wel de brand in 1933. Het gebouw is te bezoeken. Maar hoe bezoek je de Rijksdag?

Geschiedenis

De Reichstag, oftewel de Rijksdag, werd ontworpen door Paul Wallot. De bouw begon in 1884 en werd in 1894 voltooid. In eerste instantie werd het gebouw gebruikt om met vertegenwoordigers in het parlement te vergaderen. Dit alles onder leiding van de Duitse keizer. De Weimar Republiek had van 1918 tot 1933 een parlement dat ook de Rijksdag werd genoemd. Dit was al een stuk democratischer: de Rijksdag koos de rijkskanselier en stelde wetten vast. In plaats van dat de keizer deze beslissingen nam.

De Duitse vlag wappert trots bovenop het Rijksdaggebouw.

De Rijksdagbrand

In 1933 kwam Adolf Hitler aan de macht met zijn NSDAP. Zij waren fel tegen het communisme. Op 27 februari 1933 worden er diverse branden gesticht in de Rijksdag. Het gebouw raakt zwaar beschadigd. De communisten kregen de schuld in hun schoenen geschoven, maar tot op de dag van vandaag wordt betwijfeld of de nazi’s het niet zelf hebben gedaan.

Na de Tweede Wereldoorlog

Tijdens de slag om Berlijn werd de Rijksdag zwaar beschadigd. Na de herverdeling kwam het gebouw in West-Berlijn terecht. Omdat het zó dichtbij De Muur ligt wordt het een symbool van de tweedeling van Berlijn. Vanaf 1971 komt het Duits Historisch Instituut in het gebouw en wordt het gebouw langzaam maar zeker gerestaureerd.

Na de val van De Muur is Berlijn weer de hoofdstand van Duitsland. Na veel gedoe wordt er met een minieme voorsprong gestemd om de regering weer in Berlijn (in plaats van Bonn) te laten zetelen. En zo is tot op de dag van vandaag het Duitse parlement weer actief in de Rijksdag.

De Koepel

De meningen verschillen over het uiterlijk van de Rijksdagkoepel.

Nadat het gebouw gemoderniseerd en vernieuwd was, werd besloten om een nieuwe koepel te plaatsen. Het origineel was tijdens de brand zwaar beschadigd geraakt. Na de Tweede Wereldoorlog werd de oude koepel in 1945 opgeblazen wegens instortingsgevaar. In 1999 is de nieuwe koepel klaar. De koepel is grotendeels van glas met binnenin een traploze, spiralende weg naar boven. De meningen over deze koepel verschillen nogal. De een vindt het prachtig, de ander noemt het “een gehaakte eierwarmer”.

Hoe breng je een bezoek aan de Rijksdag?

Wietse staat op het dak van de Reichstag met op de achtergrond de Duitse vlag.
Wietse staat op het dak van de Reichstag.

En nu komt het leukste van alles: deze Rijksdagkoepel is voor iedereen gratis te bezoeken! De architectuur van de koepel is echt heel bijzonder en het uitzicht adembenemend. De koepel is bijna iedere dag open. Je mag blijven zolang als je wilt. Je bezoekt niet alleen de koepel, maar je hebt tevens toegang tot het dakterras van de Rijksdag.

Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is jezelf van te voren aanmelden en registreren voor een bezoek. Dit kan zowel online als ter plaatse. Bij de ingang is een gratis audioguide verkrijgbaar. Als je je online aanmeldt en registreert ben je verzekerd van een ticket voor een tijdslot van jouw keuze. Als je ter plekke je registreert en aanmeldt heb je waarschijnlijk een minder ruime keuze of zelfs geen keuze. In de zomer kan het erg druk zijn, dus dan is online reserveren het beste wat je kunt doen.

Let op: Meld je aan met de naam die in je paspoort staat! Die moet je namelijk meenemen ter identificatie.

En dan?

Je meldt je aan bij de balie en zij zoeken jou op in de lijst. Daarna mag je onder begeleiding naar binnen. Je wordt (met nog meer mensen) naar een lift begeleid en boven stap je uit en loop je zo de koepel in. Echt veel van het parlement binnen zie je dus niet. Als je weer weg wilt loop je weer naar de lift en mag je weer naar beneden. Het wijst zich vanzelf.

In de Reichstagkoepel. Door het tegenlicht is de koepel en zijn bezoekers volledig in silhouetten.

Tip! Omdat de koepel grotendeels van glas is, kan het er ‘s zomers erg warm worden. De temperaturen kunnen oplopen tot 50 graden Celsius! Men kan tijdens deze hitte de koepel sluiten en je bezoek wordt dan gecanceld. Doe net als ons en reserveer een tijdslot in de avond. Dan is het minder warm en een stuk rustiger. Je kunt zelfs genieten van een ondergaande zon.

Voor meer activiteiten in Berlijn:

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    error: Content is protected !!