Railbiken: per fiets over het spoor

Railbiken: per fiets over het spoor

Er zijn diverse plekken ter wereld waar ongebruikte spoorlijnen liggen. Op een aantal plaatsen heeft men daar wat op gevonden: railbiken. Je gaat dan in een fietskar over het spoor. Dat wilden wij wel eens uitproberen!

De railbike

De railbike wordt ook wel een draisine genoemd. Het is een soort kar waar je met 4 personen op kunt zitten. Twee mensen fietsen en je kunt elkaar afwisselen, want je maakt dan gewoon halverwege een stop. Fout rijden kan niet, want je volgt gewoon het spoor!

Je gaat één kant uit, op het eindpunt moet je wachten. Er zijn vaak twee tijden: een voor de mensen die heenrijden en een voor de mensen die weer terugfietsen. Je kunt elkaar immers niet passeren en anders sta je halverwege stil tegenover elkaar en kun je beiden geen kant op.

De Railbike of draisine, een fietskar over het spoor

Waar kun je railbiken?

We hebben zelf gerailbiked in België, maar ik zag ook dat je dit in de Verenigde Staten kunt doen. In België kun je het op diverse plaatsen doen. Ik kwam de volgende tegen:

Wijzelf hebben alleen ervaring met de laatste. Wij zullen dus verder ingaan op onze ervaringen daar.

Railbikes van de Molignée

Railbikes van de Molignée biedt twee trajecten aan: Van Warnant naar Falaën en weer terug ( 8 km) en van Falaën naar Maredsous en weer terug ( 6 km) tevens kun je het hele traject heen en weer fietsen, dan ben je dus 14 km bezig. Bij Falaën heb je dan een stop. Op de website vind je de vertrektijden.

Je hebt een bepaalde tijd om een traject te fietsen. Bij het stoppunt/station van Falaën wissel je van fiets of, als je weer terug wilt, wordt je railbike omgedraaid op een draaiplateau. Je fietst, zoals eerder gemeld, slechts 1 kant tegelijk uit.

Geniet van de natuur tijdens het railbiken

De fietstocht is prima te doen. Vooral door het tunneltje vonden we heel erg leuk. Je fietst door een prachtige omgeving. Wij zaten achter een stel met jongere kinderen, dus wij hebben ergens in het midden een kleine pauze genomen om hen een voorsprong te geven. Heb je daar nou geen zin in, dan zou je kunnen voorstellen om van fiets te ruilen.

Naar Maredsous

In Maredsous kun je de abdij bezoeken of even wandelen. De abdij is te bezoeken met een rondleiding die zowel in het Nederlands als in het Frans wordt gegeven. Deze zijn er alleen in het weekend of de schoolvakanties om 14:00 uur en 16:00 uur. Of je drinkt even wat voor je weer aan de terugtocht mag beginnen. De terugweg fietst makkelijker, want het spoor loopt naar beneden. Onze twee wielrenners gingen even helemaal los op dit stuk. We vlogen van Maredsous weer terug naar Falaën!

Abdij van Maredsous

En weer terug

Omdat er zo asociaal hard gefietst was door Arjan en Marije moesten we bij Falaën best wel even wachten voor we naar het beginpunt konden railbiken. Maar we doden de tijd door bij het station een ijsje te eten.

Daarna kregen we weer een railbike en konden we aan het laatste stuk terug beginnen.

Wat vonden wij ervan?

Wij hebben genoten van dit avontuur op de fiets in de prachtige natuur. We zochten iets wat je niet thuis kunt doen en toch een leuk avontuur is. Railbiken is dat zéker. Deze tocht hadden we in 2007 al eens gemaakt met Marije in de maxi cosi, daarom was het heel erg leuk om dit nu met de kinderen te doen.

Deze tocht is prima te doen voor elke leeftijd. 14 kilometer lijkt heel ver, maar door de verplichte stops valt dat heel erg mee. De zadels zijn in hoogte verstelbaar. Kijk even goed met jonge kinderen, dat het zadel van jouw railbike ook flink laag kan, anders kan hij of zij niet met de voeten bij de trappers!

Wil je zeker zijn van een railbike op het door jou uitgekozen tijdslot? Reserveer dan van tevoren. Vaak kan dat ook via de website.

Jammer vinden wij dat de rondleidingen in de abdij en de tijden van de railbike slecht op elkaar afgestemd zijn. Je moet dan na een rondleiding altijd een flinke poos wachten voor je weer kunt gaan fietsen.

Wil je meer weten België, kijk dan even hier:

Onze volledige reisroute: Wij reisden twee weken door de Benelux. In dit artikel vind je onze volledige reisroute en kun je ideeën op doen.

Brussel: De hoofdstad van België, Brussel, is mooier dan we dachten. Behalve het Atomium kun je ook de stripfigurenroute lopen.

Het Hallerbos: Het Hallerbos, vlakbij Brussel, verandert elk voorjaar in een sprookjesbos. Dan bloeien er duizenden boshyacinten en lijkt dit bos zo uit een sprookje van Grimm te komen.

Brugge: Een andere prachtige, oude stad in België is Brugge. Deze stad is uitermate geschikt om een weekend door te brengen. Lees ons artikel met onze tips om een weekend in Brugge door te brengen.

Heb jij ervaring met een ander railbike bedrijf? Graag willen we weten hoe jij dit ervaren hebt! Laat het ons weten in een reactie hieronder.

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!