Doen tijdens een bezoekje aan York

Doen tijdens een bezoekje aan York

De stadmuren van York staan grotendeels nog overeind.

Ooit was York, na Londen, de tweede stad van Engeland. Die tijd ligt inmiddels achter ons. Maar York heeft nog niets aan zijn glorie ingeboet. Als je York bezoekt zijn er een aantal dingen die je kunt doen tijdens een bezoekje aan York.

Geschiedenis

De stad York werd al in 71 na Christus gesticht door de Romeinen. Zij noemden de stad Eboracum. Na de val van de Romeinen kwam het gebied in handen van de Angelen. Zij noemden op hun beurt de stad Eoferwic. In 866 werd Eoferwic veroverd door de Vikingen die de naam veranderden in Jórvík. Pas rond het jaar 1000 kreeg York zijn huidige naam.

In 1298 werd York de tijdelijke hoofdstad van Engeland. Dit omdat de toenmalige koning Edward I van mening was dat hij op die manier de leiding kon nemen over de invasie in Schotland.

Doen tijdens een bezoekje aan York

In een stad als York is een hoop te doen en te beleven. We hebben er een paar uitgepikt.

York Minster

Zonder twijfel de grootste blikvanger van York is de gotische kathedraal de York Minster. Na de dom van Keulen de tweede grootste gotische kathedraal van Noord-Europa. Hier zetelt de aartsbisschop van York. De kerk wordt beschouwd als de belangrijkste kerk in het noordelijk aartsbisdom van de Anglicaanse kerk.

De York Minster is de tweede grootste gothische kathedraal van Noord-Europa.
Afbeelding van Adrega via Pixabay.
Detail van de York Minster.
De York Minster is opgebouwd uit zandsteen, de waterspuwers zijn in de loop der tijd wat zwart geworden.
Gotische details van de York Minster.

Adres: Deangate, https://yorkminster.org/

Jorvik Viking Centre

Voor kinderen is het Jorvik Viking Centre erg leuk. Het centrale thema van het museum is de geschiedenis van de Vikingen. Doordat York in 866 door de Vikingen werd veroverd zijn er behoorlijk wat overblijfselen uit die tijd aanwezig. Van prachtige sieraden en pannen tot gefossileerde Vikingpoep! Ook fijn is dat er een audioguide in het Nederlands beschikbaar is.

Adres: Coppergate, https://www.jorvikvikingcentre.co.uk

Clifford’s Tower

Clifford’s Tower werd oorspronkelijk gebouwd door Willem de Veroveraar om de noordelijke rebellen te onderwerpen. Maar daarna al twee keer platgebrand voor Hendrik III hem weer opbouwde. Vanaf de toren heb je een wijds uitzicht over de omgeving. En is het niet moeilijk om je voor te stellen waarom Clifford’s Tower zo’n cruciale rol speelde bij de controle over Noord-Engeland.

Clifford's Tpwer bij York speelde een cruciale rol bij de controle over Noord-Engeland.
Afbeelding van dugaselizabeth via Pixabay.

Adres: Tower Street,https://www.english-heritage.org.uk/visit/places/cliffords-tower-york/

National Railway Museum

In het National Railway Museum vindt je een collectie van de eerste treinen. Maar ook de snelste stoomlocomotief ter wereld. Ontdek hoe een station werkte aan het begin van de vorige eeuw en de Shinkansen “bullet train” uit Japan.

Dit museum is gratis! Hoewel ze wel op een donatie aandringen, is dit niet verplicht. Maar moreel gezien is het wel het minste wat je kunt doen om het museum open te laten blijven en alles piekfijn in orde te houden.

Adres: Leeman Road, https://www.railwaymuseum.org.uk/

The Shambles

Als je door York loopt is het net of je terug gaat in de tijd. Om dit ultieme gevoel te krijgen, moet je zeker even door The Shambles lopen. The Shambles is een nauwe winkelstraat met overhangende vakwerkhuizen en stokoude winkels. Het geeft je het gevoel alsof je midden in een Harry Potter- film bent beland.

Terug in de tijd in the Shambles in York. Zeker een van de hoogtepunten van Noord-Engeland en Zuid-Schotland.

Op de kaart

Hoe kom je in York?

Doordat York een belangrijke toeristische trekpleister is, is het ook heel gemakkelijk om er te komen.

Trein

Alle grote treinmaatschappijen hebben wel een trein naar York rijden. Vanaf Londen rijdt je in 2 uur naar York en vanaf Edinburgh duurt het ongeveer 2,5 uur. Het is dus goed mogelijk om een dagtrip naar York te maken vanuit die steden.

Auto

Met de auto zijn de M1 en de M6 de grootste autowegen naar York toe. Het is in York zelf erg lastig en vooral erg duur om een parkeerplek te vinden. Er zijn net buiten het stadscentrum Park & Ride parkeerplaatsen. Vanaf hier gaan bussen die overal in de stad stoppen. Zelf hebben we hier gebruik van gemaakt en dat beviel goed.

Een bezoekje aan York maakte deel uit van onze reis door Noord-Engeland en Zuid-Schotland. Wil je hier meer over weten, lees dan ook even onze post:

Hoogtepunten Noord-Engeland & Zuid-Schotland

https://www.wijreizengraag.nl/europa/groot-brittannie/hoogtepunten-van-noord-engeland-en-zuid-schotland/

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    error: Content is protected !!