Is Neeltje Jans het geld waard?

Is Neeltje Jans het geld waard?

Als je vertelt dat je een paar dagen naar Zeeland gaat, wordt er bijna van je verwacht dat je ook een bezoek brengt aan Neeltje Jans. Toen we een week naar Zeeland gingen, was dat voor ons een reden om niet te gaan, maar totaal andere dingen te gaan doen. Bovendien was het duur en zaten we aan het begin van de Corona-pandemie. We hadden helemaal geen zin in veel mensen om ons heen. Maar nu we voor de tweede keer naar Zeeland gingen, besloten we een kijkje te gaan nemen. We kunnen nu een antwoord geven op de vraag: Is Neeltje Jans zijn geld waard?

Een korte geschiedenis van Neeltje Jans

In 1953 raakte een groot deel van Zeeland en de Zuid-Hollandse eilanden overstroomd. Dit mocht ons land nooit meer overkomen en daarom kwam het Deltaplan op tafel. Er waren twee keuzes: óf het verhogen en versterken van ruim duizend kilometer dijklengte, óf het afsluiten van enkele zeegaten waardoor de door stormvloeden bedreigde kustlijn zou worden verkort (hiervoor waren de eilanden alleen bereikbaar met een veerpont, ze waren onderling niet verbonden) (bron: wikipedia). Voorwaarde was dat de Westerschelde en de Rotterdamse Waterweg open moesten blijven zodat de havens van Rotterdam en Antwerpen goed bereikbaar bleven.

Kaartje overstroomd gebied ramp 1953
Kaartje van: Door Lencer – “own work”, used Diercke Schulatlas, Verlag Westermann, CC BY-SA 2.5, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=12912257

In 1971 kwam de vraag of de Oosterschelde wel of niet open moest blijven. Met 8 km zou de Oosterscheldedam de grootste zijn van alle deltawerken. Tevens was de Oosterschelde breder en verwoestender dan welke andere zeearm in Nederland dan ook. Na protesten vanwege de gevolgen die de afsluiting zou hebben voor de natuur en visserij, werd er besloten tot een stormvloedkering. Deze zou alleen gesloten worden als het water een bepaalde hoogte zou krijgen. Zo bleef de werking van eb en vloed in de Oosterschelde en zijn unieke natuur behouden.

Kaartje met de Deltawerken
Kaartje met de Deltawerken. Bron: https://blog.structuralia.com/5-obras-hidraulicas-muy-singulares

In de monding van de Oosterschelde lag de zandplaat Neeltje Jans genaamd. Door deze zandplaat op te hogen is er een werkeiland gecreëerd. Deze werd ten tijde van de bouw van de stormvloedkering gebruikt. In 1986 was het werk klaar en is het werkeiland opgekocht door Natuurmonumenten en het Zeeuwse landschap. Zij hebben hier het Deltapark Neeltje Jans van gemaakt zoals wij dat nu nog kennen.

Wat is er te doen op Neeltje Jans?

Rondvaart over de Oosterschelde NP

Bij het scannen van onze tickets kregen wij meteen de vraag of we meewilden op de rondvaart over de Oosterschelde van 11:00 uur. Natuurlijk wilden wij dat! De Oosterschelde is het grootste Nationale Park van Nederland. Tijdens de rondvaart wordt er ook het een en ander vertelt over de geschiedenis van de Oosterschelde en hoe de stormvloedkering tot stand is gekomen en de rol van Neeltje Jans daarin.

Rondvaart over de Oosterschelde

Op de boot is er zowel binnen als buiten plek om te zitten en te genieten van het uitzicht.

Stormvloedkering over de Oosterschelde vanaf het water
Stormvloedkering over de Oosterschelde vanaf het water.
Zeehond in NP Oosterschelde

TIP! Het voordeel van zo vroeg zijn, is dat je kunt zitten waar je wilt omdat de boot nog niet zo vol zit. In het hoogseizoen en in middag zit de boot veel voller. Dus als je de vraag krijgt voor een vroege boot, pak die dan meteen aan!

De rondvaart duurt ongeveer een uur.

Walvisexpo

Voor we naar de rondvaart gingen liepen we nog even door de Walvisexpo. Hier leer je alles over de walvis en hoe er jacht op hen gemaakt werd. Hoogtepunt was het stromende water.

Walvis-Expo Neeltje Jans

Vooral omdat Marije en haar vriendin dit niet direct doorhadden. Er staat een stoplicht dat op rood springt, zodat je niet doorloopt omdat het water gaat stromen. Zij waren echter samen in de veronderstelling dat dit stoplicht er nog stond vanwege corona en de anderhalve meter afstand. Beide dames liepen vrolijk door toen er ineens overal water vandaan leek te komen! Ze konden nog net een nat pak voorkomen.

Als je uit de Walvisexpo komt kun je direct doorlopen naar de boot.

Orkaanmachine

Op bepaalde tijden is de Orkaanmachine open, waar je kunt beleven hoe het is om in zo’n harde wind te staan. Er mogen 12 mensen per keer naar binnen. Je krijgt een veiligheidsbril op (hij past over je eigen bril heen) en je kunt je tas bij de medewerker achterlaten.

Is het bijzonder? Niet echt. Meer een grote ventilator die voor je heen en weer draait. De ruimte waarin je staat is gesloten, waardoor je de kracht minder voelt dan in een ruimte waar de achterkant ook van open was. Maar het was geinig om even te doen.

Blue Reef Aquarium

Omdat we toch in de buurt zijn lopen we even het Blue Reef Aquarium in. Hier is het net druk, maar als we even geduld hebben kunnen we dit op ons gemak bekijken. Het is mooi om deze onderwaterdieren te kunnen zien. We zijn fan van de zeepaardjes en roggen. Maar helemaal zen wordt je als je de grote zaal binnenloopt waar het grote aquarium met haaien is.

Tegen een flinke betaling (55 euro in 2022) kun je zwemmen met haaien. Dit moet je wel van tevoren boeken, maar wij vonden het zelf totaal geen meerwaarde hebben en erg duur.

Waterglijbaan

Als we weer buiten staan gaan we op zoek naar een plek waar we onze boterhammen kunnen opeten. En dat valt niet mee. Er zijn niet echt picknickplaatsen waar je met zijn zevenen kunt gaan zitten. Uiteindelijk nemen we plaats tegenover de Waterglijbaan en naast de wc’s omdat het eetstalletje daar gesloten is. Dat laatste verbaasd ons, want het is het Hemelvaartweekend en het wordt langzaam drukker in het park.

Terwijl we onze boterhammen eten vragen de kinderen zich hardop af of je erg nat wordt als je met zo’n bootje de waterglijbaan afgaat. De wind is nogal fris en ze hebben geen zin om de rest van de middag met natte kleren rond te lopen en koud te worden.

Waterglijbaan Neeltje Jans

Arjan is gauw overgehaald om met Wietse ervan af te gaan. En hij kan nu uit ervaring zeggen dat je totaal niet nat wordt. Nu is natuurlijk het hek van de dam. Er is op dat moment totaal geen wachtrij, dus zodra ze weer beneden zijn, lopen ze meteen de trap weer op naar boven. De Waterglijbaan is wat ons betreft een topper voor jong en oud.

Bezoek aan de Stormvloedkering

Neeltje Jans is de enige gelegenheid om de Stormvloedkering te kunnen bezoeken. Je kunt hier van tevoren een rondleiding voor boeken, maar dat hoeft niet. Hij is op bepaalde tijden open en dan kun je ook zelf de route lopen. Dat laatste deden wij en dat is ons goed bevallen.

Stormvloedkering over de Oosterschelde
Oosterscheldekering dichtbij

Binnen in de kering is een uitgebreide expositie over het ontstaan van deze Stormvloedkering en alles wat er mee samenhangt. Heel interessant. Maar het hoogtepunt is natuurlijk het lopen over de pijlers! Deze kans krijg je alleen als je hier bent. En alleen daarom is Neeltje Jans ons daarom het geld waard!

Sluitingsdata Stormvloedkering
Hoogte van het waterpeil wanneer de Stormvloedkering over de Oosterschelde gesloten wordt.
Hoogte van het waterpeil wanneer de Stormvloedkering over de Oosterschelde gesloten wordt.
Het kolkende water van de Oosterschelde
Het water staat niet eens hoog, maar hier kun je al zien hoe krachtig het kolkende water is.

Delta Experience

Het meest indrukwekkende hebben we voor het laatst bewaard: de Delta Experience. Een 4D animatie neemt je mee naar de stormnacht in 1953. Het voelt echt alsof je er middenin staat.

Voor een impressie kijk je even hier.

De Delta Experience is niet voor iedereen. Jonge kinderen mogen er niet naar binnen en dat snappen we volkomen. Als je weer buiten staat moet je echt even weer tot jezelf komen. Dit gevoel hebben we alleen eerder gehad bij het Anne Frank Huis. En dat geeft meteen al aan waarom het te aangrijpend is voor jonge kinderen.

Films en Waterspeeltuin

Er draaien verder nog diverse films, maar daar hadden we totaal geen zin in. Deze draaien op bepaalde tijden en je loopt dan alleen maar op je horloge te kijken of je daar op tijd bent, want je wilt niet midden in een film binnenkomen.

De Waterspeeltuin is heel leuk voor kinderen, maar vooral met heel mooi weer. Met minder mooi weer en koude wind is de Waterspeeltuin minder geschikt. Want je weet gewoon dat een nat pak gaan halen.

Is Neeltje Jans het geld waard?

Op de vraag “Is Neeltje Jans het geld waard?” moeten we antwoorden: Dat hangt ervan af. De entree is 26 euro en dat is een hoop geld en daarvoor mag je wat terug verwachten. Dus afhankelijk van wat je hoopt te zien of te doen is het wel of niet het geld waard.

Als je met jonge kinderen bent en het is niet zulk geweldig weer, dan is het niet zijn geld waard. De Waterspeeltuin valt dan af, voor de Delta Experience zijn ze te jong en ook de Stormvloedkering is interessant als ze wat ouder zijn. Dus je betaalt dan een flink bedrag voor eigenlijk alleen wat aquariums en films.

Met oudere kinderen is het wel interessant om de Stormvloedkering te bezoeken. En zij mogen wel de Delta Experience in. Zij zullen de Waterglijbaan geweldig vinden en ook de Orkaanexperience vinden ze leuk net als de rondvaart over de Oosterschelde.

Voor volwassenen is het interessant om een rondvaart over de Oosterschelde te maken en de Stormvloedkering te bezoeken. Tevens zijn dan de films erg interessant en de Delta Experience is een aanrader.

Hoe kom je er?

Met de auto

Neeltje Jans ligt midden op de Oosterscheldekering en is bereikbaar via de N57.

Vanuit de Randstad

Vanuit de Randstad rijd je via de Rotterdam-Beneluxtunnel of de Brienenoordbrug.
Daarna volg je richting Zierikzee (A15-A29-N59), na Zierikzee richting Burgh-Haamstede.
Vóór Burgh-Haamstede neem je de afslag Westenschouwen/Middelburg (N57). Vanaf hier kun je de borden Neeltje Jans en daarna de borden Deltapark volgen.

Vanuit Brabant en omgeving Antwerpen

Vanuit Brabant en omgeving Antwerpen rij je richting Bergen op Zoom. Op de A58 volg je richting Middelburg/Vlissingen. Bij Goes zie je de borden Neeltje Jans al staan.
Op Neeltje Jans volg je de borden Deltapark.

Parkeren

Er is bij Neeltje Jans een ruime parkeerplaats. Voor elektrische auto’s zijn er 4 (betaalde) laadpalen om de auto op te laden. Voor fietsers zijn er 6 (gratis) laadpalen voor elektrische fietsen beschikbaar.

Het parkeren is gratis.

Openbaar Vervoer

Wil je met het openbaar vervoer naar Deltapark Neeltje Jans komen? Geen probleem. Op 5 minuten loopafstand is een bushalte. Ben je minder mobiel let dan op, het pad richting het park is onverhard en moeilijk begaanbaar met een rolstoel.

Wat vonden wij ervan?

Vooraf hadden we wat recensies gelezen waar we niet heel enthousiast van werden: “Vergane glorie voor een moderne toegangsprijs”, “Verouderd, roept om investeringen”, “Erg duur voor wat je krijgt” en “Viel een beetje tegen”. Je begrijpt dat wij dus van tevoren niet heel optimistisch waren over dit park en dat we ons echt afvroegen: Is Neeltje Jans het geld waard?

Maar, het viel ons niet tegen. Het is maar net met welke verwachtingen je heen gaat. Je moet het niet zien als pretpark of attractiepark. Het is educatief en in dat opzicht heeft het ons niet teleurgesteld. Maar als je een attractiepark verwacht, dan kom je er inderdaad bedrogen uit.

Ja, we zijn geen fan van shows met dieren, daarom hebben wij die links laten liggen. Ook hebben we geen film gezien. Maar je kunt hier met gemak een dag doorbrengen. Wij waren hier van 10:15 uur tot 15:00 uur en hebben ons geen moment verveeld.

Alles zit goed in de verf, alleen die ziet er vaal uit door de vele zon en wind die je hier hebt. Het eten hebben we niet getest, we hadden onze boterhammen mee. Er valt wel op te merken dat er weinig picknicktafels zijn waar je zelf je meegebrachte eten kunt opeten.

Tegenwoordig is er alleen een all-in ticket te verkrijgen, waardoor je voor veel dingen (o.a. parkeren en het bezoeken van de Stormvloedkering) niet meer extra hoeft te betalen. Wij denken dat Neeltje Jans er goed aan heeft gedaan om het voortaan zo te doen. Veel irritaties die je in de reviews terugleest hebben hiermee te maken.

Wietse kijkt naar het kolkende water van de Oosterschelde vanaf de Stormvloedkering
Wietse kijkt naar het kolkende water van de Oosterschelde vanaf de Stormvloedkering.

Meer Zeeland:

Wil je meer weten over de Watersnoodramp die Zeeland in 1953 heeft getroffen dan kun je het beste hier kijken. Verder is er in Zeeland veel te doen. Een week breng je zo door in Zeeland, maar vergeet vooral het grootste Nationale Park van Nederland, de Oosterschelde, niet. Breng tenslotte nog een bezoek aan Middelburg, de hoofdstad van Zeeland.

Heb jij al een bezoek aan Neeltje Jans gebracht en hoe vond jij het? Laat het ons weten in een reactie via het reactie formulier hieronder.

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

error: Content is protected !!