Een dagje Middelburg

Een dagje Middelburg

We zijn nu twee keer in Middelburg geweest en het blijft een prachtige stad. Persoonlijk vind ik zelf Middelburg mooier dan Amsterdam omdat je hier (nog) niet over de toeristen heen moet lopen. Je kunt je prima vermaken tijdens een dagje Middelburg en hier lees je wat je zoal kunt zien en en doen.

Een dagje Middelburg

Monumenten

Middelburg telt 1150 rijksmonumenten en is daarmee een van de grootste monumentensteden van Nederland. Een paar van die monumenten zie je al van verre liggen, voor andere moet je iets verder de stad in.

Lange Jan

Je ziet ‘m al als je Middelburg nadert: de Lange Jan. De 90,5 meter hoge toren is de mascotte van de stad. Je kunt de 207 traptreden naar de top klimmen voor een schitterend uitzicht over Walcheren. In de Tweede Wereldoorlog werden de toren en de bijbehorende abdij flink beschadigd. Na een grondige restauratie is de toren in 1955 weer geopend voor publiek.

Steegje met de Lange Jan
de Lange Jan zie je van verre al in Middelburg liggen

Voor prijzen en openingstijden kijk je even op de website.

de abdij

Midden in de stad bij de Lange Jan ligt de Middelburgse abdij. Dit is een groot omsloten complex met meerdere torens, kloostergangen, een kloostertuin en een prachtig plein in het midden. Je kunt hier heerlijk in de schaduw onder een boom zitten.

Abij van MIddelburg
Kloostertuin bij de abdij van Middelburg

In de abdij is zowel het Zeeuws provinciaal bestuur als het Zeeuws Museum gevestigd.

het stadhuis

Het stadhuis aan de Markt werd gebouwd in de 15e eeuw en wat ons betreft een van de mooiste stadhuizen van Nederland. Hoe langer je er naar kijkt, hoe meer mooie details je zullen opvallen. Het stadhuis heeft een Vleeshal en en Lakenhal en ook dit gebouw werd grotendeels verwoest in de Tweede Wereldoorlog. Je kunt je bijna niet voorstellen dat alleen de muren nog overeind stonden.

Het stadhuis van Middelburg
detail stadhuis Middelburg
Detail van de gevel van het stadhuis van Middelburg
Details torentje van het stadhuis van Middelburg

Winkelen

Middelburg is een stad met enorm gevarieerd aanbod aan winkels. Vanaf de Markt kun je het beste de winkelstraten ontdekken. Hier vind je ook de leukste terrassen om na het winkelen even uit te puffen.

De Drvkkery

De Drvkkery is een begrip in Middelburg. Dit is een boekwinkel met echt een heel uitgebreid assortiment. Tevens verkopen ze er muziek en bordspellen, is er een brasserie waar je wat kunt eten en drinken en zit er een Toeristen Informatiepunt.

Als we Middelburg bezoeken moeten we gewoon altijd even de Drvkkery binnenlopen.

Adres: Markt 51

Shannon’s Bath Bakery

Shannon’s Bath Bakery verkoopt handgemaakte shampoo bars, zeep, parfums, body producten, vegan bombs producten, bruisballen, geurkaarsen, lip producten, body butters, scrubs, Waxx Metts en geweldige gadgets. Je kunt van tevoren producten testen zodat je weet of je huid er tegen kan.

Adres: Nieuwe Burg 31

Bliek Banketbakkerij

De lekkerste Zeeuwse Bolussen van Zeeland koop je bij Bliek Banketbakkerij.

Adres: Damplein 14-16

Bakkerij Bliek in Middelburg

Slagerij Ten Brink

Voor het lekkerste BBQ-vlees ga je naar Slagerij Ten Brink. Ze zitten naast de bakker, dus dan sla je twee vliegen in een klap.

Adres: Damplein 12

Festivals

Zeeland zou Zeeland niet zijn als er niet een festival zou plaatsvinden. En waar kan dat beter dan in de hoofdstad Middelburg? Plan je dagje Middelburg tegelijk met een festival en stort je in het bruisende Middelburg.

Koopmanshuizen in Middelburg

Stadsfeesten

Tijdens de Middelburgse Stadsfeesten viert Middelburg de zomer. Vier dagen lang is er overal in de stad muziek, straattheater en lekker eten.

Voor meer informatie: stadsfeestenmiddelburg.nl

Eerste Folkloristische Dag en de Tweede Folkloristische Dag

Tijdens de Eerste Folkloristische Dag in juli kun je echte Zeeuwse folklore zien. Rondom het Abdijplein kun je een bezoekje brengen aan het ringsteken en sjezen rijden. Uiteraard zijn de deelnemers gekleed in de schitterende Zeeuwse klederdracht en ook paard en wagen zijn versierd.

In augustus vindt de Tweede Folkloristische Dag plaats. Het ringrijden vindt dan plaats bij het Middelburgse Molenwater.

City of Dance

Dit festival bestaat uit twee delen: een gratis evenement in de binnenstad en een tweedaags betaald festival aan de rand van de stad. Het laatste omvat 9 podia, meer dan 150 acts en een festival camping.

Kijk voor meer informatie even hier.

Mosselfeesten

Eind juli zijn de driedaagse Mosselfeesten op de Middelburgse Vlasmarkt. Je vindt hier dan terrasjes, mossekraampjes, palingrokers en straatmuziek. Hou je van mosselen? Dan moet je zeker een dagje naar Middelburg gaan tijdens de Mosselfeesten.

Je vindt alle informatie en de datums van de Mosselfeesten hier.

Kaartje

Hoe werkt dit kaartje? Klik op een icoontje voor meer informatie. Als je de kaart hebt geopend in My Maps (dat doe je door rechts bovenin op het vierkantje te klikken) kun je op het sterretje klikken om de kaart toe te voegen aan je eigen account. Om de kaart op je telefoon of computer te bekijken klik je op de menu-knop, ga naar “Mijn plaatsen” en dan naar “Kaarten”.

Hoe kom je in Middelburg?

Openbaar Vervoer

Middelburg is goed bereikbaar, maar het openbaar vervoer is iets minder frequent dan je in de Randstad misschien gewend bent. Toch kun je er met het openbaar vervoer goed komen.

Er vertrekt twee keer per uur een trein naast Oost-Souburg en Vlissingen en twee keer per uur een trein die via Roosendaal naar de Randstad rijdt. Het NS station van Middelburg ligt op een paar minuten lopen van hartje stad.

Het busstation van Middelburg ligt naast het treinstation. Er vertrekken regelmatig bussen naar Vlissingen en de rest van Walcheren. Lijn 50, 52, 53, 56, 57, 58, 65 en 133 rijden allemaal van en naar Middelburg.

Met de auto

Met de auto rij je gewoon op de borden Middelburg. Er zijn diverse parkeerplaatsen en parkeergarages. In de stad zelf is het lastig parkeren, daarom raden we je een parkeerplaats of -garage aan.

Zelf wilden we parkeren bij Geere, maar die was vol. Dus namen we Het Groene Woud. Die ligt er naast. En als je daar je boodschappen doet voor minstens 10 euro, heb je een uur gratis parkeren. Vanaf beide parkeerplaatsen ben je zo in de binnenstad.

Meer stedentrips:

Meer Zeeland:

EEN WEEK NAAR ZEELAND

Heb jij nog tips voor een dagje naar Middelburg? Laat het hieronder weten door het reactie formulier in te vullen.

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

    error: Content is protected !!