Hoogtepunten van Noord-Engeland en Zuid-Schotland

Hoogtepunten van Noord-Engeland en Zuid-Schotland

Het groene, heuvelachtige landschap van het Lake District.

Wij wilden eens wat anders van Groot-Brittannië zien. Wij gingen “up north” zoals ze dat zo mooi zeggen. Dit deel van Groot-Brittannië ligt in het hart van de Industriële Revolutie. Dat is vooral te zien in de steden Manchester, Liverpool en Leeds. Die laat je links liggen. Je gaat vooral voor de mooie landschappen van de North York Moors en het Lake District. Ga met ons mee op reis naar de hoogtepunten van Noord-Engeland en Zuid-Schotland.

Hoogtepunten van Noord-Engeland

Whitby

Whitby Abbey ligt bij het kustplaatsje Whitby.

Een schattig kustplaatsje is Whitby. Naast de mooie kust kun je een bezoek brengen aan Whitby Abbey. Ooit een benedictijner abdij, nu een ruïne. Ook de haven is het bekijken waard.

De ruïne van Whitby Abbey.
Whitby Abbey, verticaal.

York

De stadmuren van York staan grotendeels nog overeind.

Vanaf Hull rijdt je in ongeveer een uurtje naar York. York is een van de oudste steden van Noord-Engeland. Als je door York wandelt is het net of je terug gaat in de tijd. Loop zeker even door The Shambles. Een nauwe winkelstraat met overhangende vakwerkhuizen en stokoude winkels.

Terug in de tijd in the Shambles in York. Zeker een van de hoogtepunten van Noord-Engeland en Zuid-Schotland.
the Shambles
Prachtig York.

York Minster

Het beroemdste gebouw van de stad is de York Minster. Een van de grootste kathedralen van Noord-Europa. De York Minster is op menige Bucketlist te vinden.

De York Minster is een van de grootste kathedralen van Noord-Europa.
Detail van de York Minster.

Jorvik Viking Centre

Voor kinderen is het Jorvik Viking Centre erg leuk. Centrale thema van het museum is de geschiedenis en het leven van de Vikingen. Wist je dat York in 866 veroverd werd door diezelfde Vikingen?

Voor liefhebbers van treinen is er het National Railway Museum.

North York Moors National Park

Een groot deel van North York Moors bestaat uit de Cleveland Hills.

Het National Park North York Moors is gelegen aan de Oostkust van Noord-Engeland in het graafschap Yorkshire. Het park bestaat vooral uit hooggelegen heidevelden afgewisseld met valleien. Een groot deel van het park wordt ingenomen door de Cleveland Hills. Door het park loopt de North Yorkshire Moors Railway. Als je geluk hebt zie je de oude stoomtrein nog rijden!

Het park North York Moors bestaat vooral uit hooggelegen heidevelden afgewisseld met valleien.

Lake District

In het noordwesten van Engeland ligt het National Park the Lake District. Wat ons betreft een van de mooiste nationale parken die Groot-Brittannië rijk is. Sinds 2017 staat dit gebied op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Steencirkel van Castlerigg in het Lake District.

Het gebied is geschikt voor lange wandelingen. De bekendste heuvels zijn Coniston Old Man, Scafell Pike, Skiddaw en Great Gable. Als je hier gaat wandelen, houd er dan rekening mee dat het weer plotseling kan omslaan. Laat iemand altijd weten dat je ergens gaat wandelen, waar je gaat wandelen en hoe laat je weer terug denkt te zijn. Zo kunnen zij alarm slaan als je niet terugkeert.

Het bekendste meer in het Lake District is Lake Windermere.

De bekendste meren van het Lake District zijn Lake Windemere, Coniston Water, Ullswater, Thrilmere, Derwent Water & Bassenthwaite Lake. Lake Windemere is de grootste van het stel.

Beatrix Potter

In de World of Beatrix Potter maak je kennis met Josefien Kwebbeleend.

Een van de bekendste inwoners van het Lake District is schrijfster en tekenares Beatrix Potter. Je kent haar vast wel van de kinderboeken “Pieter Konijn” (Peter Rabbit) en “Josefien Kwebbeleend” (Jemima Puddleduck). Haar woning in Hawkshead is te bezichtigen. Maar met jonge kinderen is The World of Beatrix Potter echt het einde. Zelfs als ze de verhalen niet kennen zullen ze de konijntjes van de familie Wollepluis in hun hart sluiten. Als je meer wilt weten over Beatrix Potter is de film Miss Potter met in de hoofdrol Renee Zellweger misschien iets voor jou.

Alle kinderen houden van Pieter Konijn @the World of Beatrix Potter

Hoogtepunten van Zuid-Schotland

Bezoek ook eens een Loch in Schotland, er zijn er genoeg.
Als je toch door Zuid-Schotland toert, bezoek eens een Loch.

Edinburgh

Smalle steegjes in de New Town van Edinburgh.

Wie Schotland zegt, zegt Edinburgh. Edinburgh zal zeker een van jouw hoogtepunten van Noord-Engeland en Zuid-Schotland zijn. De binnenstad van Edinburgh bestaat uit de Old Town en de New Town. De hoofdstraat van Old Town is de Royal Mile. Deze loopt van het kasteel naar het Palace of Holyroodhouse. De New Town is gebouwd in de 18e eeuw. De centrale straat is George Street. Beiden behoren tot het Werelderfgoed van UNESCO. Als je Edinburgh bezoekt, neem dan zeker even een kijkje bij het Edinburgh Castle, beklim Arthur’s Seat en winkel in de Royal Mile.

Als je Edinburgh bezoekt, neem dan zeker even een kijkje bij Edinburgh Castle.
Edinburgh Castle
De bekende rode telefooncellen zijn ook te vinden in Edinburgh.

Edinburgh Festival

Jaarlijks wordt het Edinburgh International Festival gehouden. Drie weken in augustus staat Edinburgh in het teken van podiumkunsten. Kijk voor de juiste datum en artiesten op de website. Als je speciaal voor dit festival naar Edinburgh komt, wees dan op tijd met het reserveren van je accommodatie, het is een van de populairste festivals ter wereld.

National Wallace Monument

Bij het National Wallace Monument kom je meer te weten over de Schotse onafhankelijkheidsstrijder William Wallace.

Een van Schotlands grootste helden is William Wallace. Mel Gibson speelde hem in de film Braveheart. Bij het National Wallace Monument kun je meer over zijn leven ontdekken. Tot op de dag van vandaag wordt hij in Schotland gezien als een van de grootste strijders voor een onafhankelijk Schotland.

Kom hier alles te weten over de beroemde Battle of Stirling Bridge, bewonder het enorme zwaard van William Wallace en kom erachter wie Robert the Bruce en Robert Burns waren. En wat zij betekenen voor Schotland.

Het zwaard van William Wallace is gigantisch, de man moet een reus geweest zijn.
Glas-in-lood-raam van onafhankelijkheidsstrijder William Wallace in het National Wallace Monument.

En als je alle trappen van het monument beklommen hebt, kun je genieten van het uitzicht over de Stirling en de Trossachs.

De Stirling kronkelt zich door het landschap waar ooit de Battle of Stirling Bridge werd uitgevochten.
Uitzicht vanaf het National Wallace Monument.

Op de kaart

Vervoer vanuit Nederland

Vanuit Nederland zijn er verschillende mogelijkheden om “up north” te komen. Er zijn ferry verbindingen tussen Rotterdam en Hull en IJmuiden en Newcastle.

Liverpool, Manchester, Leeds, Newcastle en Edinburgh hebben een eigen vliegveld met directe vluchten van en naar Nederland.

Indien je met de veerboot gaat, dan heb je je eigen auto bij je. Anders zal je een auto moeten huren.

Heb jij nog meer hoogtepunten voor Noord-Engeland en Zuid-Schotland die wij nog niet genoemd hebben. Of heb je nog vragen, laat het ons weten in een reactie.

Een dagje naar York? Kijk dan even hier:

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    error: Content is protected !!