Stedentrip naar Parijs met kinderen

Stedentrip naar Parijs met kinderen

Een stedentrip maken met het hele gezin is hartstikke leuk. En waarom dan niet beginnen met een stedentrip naar Parijs? Parijs heeft voor ieder wat wils en een aantal iconische gebouwen, zoals de Eiffeltoren, die iedereen aanspreken. Voor de wat oudere kinderen is Parijs een ideale stad. De kinderen vinden de metro fantastisch. En wat te denken van Disneyland Parijs? Om het tempo een beetje rustiger te houden kozen wij ervoor om een week uit te trekken voor onze stedentrip naar Parijs.

Métro station in Parijs

Kaartje

De kleuren in dit kaartje corresponderen met diverse dagen en nog extra opties. Klik op een icoontje voor meer informatie. Als je de kaart hebt geopend in Google Maps (dat doe je door rechts bovenin op het vierkantje te klikken) kun je op het sterretje klikken om de kaart toe te voegen aan je eigen account. Om de kaart op je telefoon of computer te bekijken klik je op de menu-knop, ga naar “Mijn plaatsen” en dan naar “Kaarten”.

Dag 1 Arriveren in Parijs

De eerste dag gebruik je om in Parijs te komen. Wij hebben de Thalys genomen vanaf station Schiphol. Je kunt ook met de auto gaan, maar de Thalys is sneller en in Parijs kun je je auto nergens kwijt. Als je je tickets op tijd besteld vallen de kosten ook erg mee. We stapten uit op Gare du Nord en kochten daar onze vervoersbewijzen voor het openbaar vervoer. Het loont echt de moeite om de verschillende opties goed uit te zoeken. Wij waren met zeven personen en hadden allemaal andere vervoersbewijzen. Arjan en Ineke gingen bijvoorbeeld niet mee naar Disneyland Parijs en kochten dus kaartjes zonder die zone. En daardoor waren zij goedkoper uit dan Annika en Mandy die wel naar Disneyland Parijs gingen. Tegenwoordig is er de Stadspas Parijs. Reken even goed uit of je dan echt goedkoper uit bent. Er zitten dan een aantal bezienswaardigheden gratis bij. Maar ga je die ook echt bezoeken?

Openbaar vervoer RER

Met de RER en een bus arriveerden wij bij een camping net buiten Parijs. Hier hadden wij een stacaravan gehuurd. Je kunt natuurlijk ook in Parijs zelf iets zoeken, dat scheelt je elke dag heen en weer reizen. Maar voor zeven personen was dit voor ons de prettigste oplossing.

Dag 2 Pont Neuf, Notre Dame & Jardin de Luxembourg

de Seine

Begin je dag bij de Seine op Pont Neuf en loop door naar de Notre Dame. Op dit moment staat hij nog in de steigers, maar ook dan mag je ‘m niet missen in je stedentrip naar Parijs. De Notre Dame hoort bij Parijs en Parijs hoort bij de Notre Dame. Slenter wat over de Île de la Cité.

Notre Dame 2014 voor de brand
De Notre Dame voor de verwoestende brand
Raam kathedraal Notre Dame Parijs

Ga daarna picknicken in Jardin de Luxembourg. Een prachtige tuin in hartje Parijs. Hier is ook de bekende vijver waar je zeilbootjes kunt huren en ze daar kunt laten dobberen. Een hele fijne plek om met lekker weer te vertoeven. Er is ook in het park een speeltuin waar kinderen tegen een kleine betaling hun energie kwijt kunnen. Wij hebben zonder problemen een hele middag in dit park doorgebracht.

Parijs Jardin de Luxembourg
zeilbootjes vijver Jardin de Luxembourg

Dag 3 Disneyland Parijs

Is Disneyland Parijs duur? Jazeker. Is het zijn geld waard? In onze ogen wel. Maar wij waren hier op een maandag in de meivakantie. De scholen in Frankrijk en België hadden geen vrij. We hebben eigenlijk nergens echt in de rij hoeven staan. Als het er echt megadruk was geweest zouden we er misschien anders over denken (de kinderen niet hoor, dit was een grote wens van hen).

Het park zelf is heel overzichtelijk met leuke en diverse attracties. Je kunt er op de foto met Disneyfiguren en hun handtekeningen verzamelen. Dat hebben wij niet gedaan. Er gaat veel tijd in zitten (met in de rij staan) en we wilden zoveel mogelijk van het park zien. Het park is leuk voor elke leeftijd vanaf een jaar of vier. Dan hoef je niet meer te slepen met een wandelwagen en kunnen ze het zich later ook nog herinneren.

Frankrijk Disneyland Parijs

Je pakt de RER en stapt voor het park uit. Als je van tevoren kaartjes voor Disneyland Parijs koopt, kun je zo doorlopen. Wij zijn in het park geweest tot en met de laatste parade, dus echt een hele dag. Daarna heb je geen benen meer over, maar wel een leuke dag gehad.

park disneyland Parijs

Er zijn diverse opties om te gaan eten of je neemt je eigen eten mee. Onze keuze viel op Italiaans. De pizza’s in de vorm van Mickey Mouse vielen erg in de smaak.

De Mickey Mouse pizza’s vielen erg in de smaak.

Laten we heel eerlijk zijn: met kinderen op stedentrip naar Parijs kom je er eigenlijk niet onderuit om naar dit park te gaan.

Dag 3 Alternatief: fietsen in Parijs

Arjan en Ineke gingen niet mee naar Disneyland Parijs. Zij kozen ervoor om die dag fietsen te huren. In Parijs is daarvoor een handig systeem: Vélib. Je huurt de fiets, die overal in Parijs staan, met je creditcard. Die staat borg voor ongeveer 300 euro. Een dag huren kost 5 euro. Een week 15 euro. Dit zijn de vaste kosten. Er komen variabele kosten bovenop, afhankelijk van hoe vaak je de fiets gebruikt. MAAR, als je het slim aanpakt kost het je niets. Het eerste half uur is namelijk gratis! Dus als je elk half uur van fiets wisselt, kost het je geen cent extra. Dan begint het half uur weer opnieuw. Wacht niet te lang aan het eind van de dag met de fiets terugzetten, anders moet je heel Parijs doorfietsen op zoek naar een vrije plek.

huurfietsen Parijs Vélib
Zet aan het einde van de dag je fiets op tijd terug om niet naar een vrije plek te hoeven zoeken.

Wij waren in 2014 in Parijs en toen werkte dit systeem perfect. Sinds 2018 is de aanbieder van deze fietsen veranderd. De meningen over deze aanbieder zijn erg verdeeld.

Vind je dit allemaal te omslachtig? Dan kun je natuurlijk ook een fietstour met een Nederlandse gids door Parijs boeken. Ben je wel iets meer geld kwijt. Over Bajabikes horen wij veel positieve geluiden.

Dag 4 de Eiffeltoren

Met nog vermoeide benen van de dag ervoor bezoek je vandaag alleen de Eiffeltoren. Bij een stedentrip naar Parijs mag een beklimming van de Eiffeltoren niet ontbreken. Hét symbool van Parijs.

Eiffeltoren Parijs

Ook hier was in de meivakantie de rij kort en waren we vrij snel door alle controles heen. Maar dit is een uitzondering. Je kunt van te voren je kaartjes boeken op www.toureiffel.paris . Je kunt kiezen uit de lift of de trap. Als er een rij staat: kies de juiste! Wij kozen voor de trap, maar als je wat slechter ter been bent of minder tijd hebt is de lift een uitkomst. Als je met de trap gaat, kun je de tijd nemen om te bekijken hoe dit gebouw is gemaakt. Maak vooral lekker veel foto’s.

Eiffeltoren onderkant
Eiffeltoren detail

Het gebouw heeft drie verdiepingen. De eerste twee zijn via de trap bereikbaar. De laatste is alleen met de lift te bereiken. De laatste is ook alleen voor mensen zonder hoogtevrees en is alleen leuk met helder weer. Anders zie je nog niets.

Dag 5 Sacre Coeur & Mont Martre

Op dag 5 trek je er een dag voor uit om de Sacre Coeur en de kunstenaarswijk Mont Martre te bezoeken. Ook hier kun je kiezen: of je neemt een heleboel trappen stijl omhoog of je pakt de funiculaire. Die laatste valt binnen onze openbaar vervoerspas, dus waarom zouden we gaan klimmen? Er zijn meer mensen die dat denken, dus reken maar op een rij voor de funiculaire.

Parijs Sacre coeur

Het is vaak druk bij de Sacre Coeur. Een van de drukste plekken die wij in Parijs bezocht hebben. Het is mogelijk om de kerk van binnen te bekijken. Er wordt dan wel van je verwacht dat je stil bent. Dit wordt ook van kinderen verwacht. Ga daarna op het gras bij de heuvel lekker picknicken.

 Sacre Coeur verticaal

Na de lunch loop je door naar Mont Martre. Dit is de wijk waar overal mensen zitten te tekenen en schilderen. Iedereen wil graag een portret van jouw mooie kinderen maken. Maar vooral de sfeer is er ontzetten leuk. Eén van de gezelligste wijken van Parijs.

Mont Marte

Dag 6 Centre Pompidou & Musée Carnavalet

Centre Pompidou heeft nogal een bijzondere architectuur. In de omgeving zijn diverse vijvers met fonteinen. Dat moet een spectaculair gezicht zijn. Helaas zat er tijdens onze stedentrip naar Parijs geen water in. Het ziet er dan nogal saai uit.

 Centre Pompidou
 Centre Pompidou 2
Centre Pompidou heeft een nogal bijzondere architectuur
 Centre Pompidou fontein
De fonteinen zijn vast leuker met water…

Ga hierna naar Musée Carnavalet. Dit museum gaat over Parijs. Hoe de gemeenschap uitgroeide van een klein dorp op een eiland in de Seine tot een stad met meer dan twee miljoen inwoners. Het museum heeft een mooie tuin, die ‘s zomers vrij toegankelijk is.

Dag 7 de Terugreis

De zevende dag reis je weer met de Thalys terug naar huis. Neem ruim de tijd om op Gare du Nord te komen. Het is die kant op altijd druk. Volle metros met toeristen en zakenmensen. De Thalys rijdt op tijd, je wilt ‘m niet missen. In een paar uur ben je weer thuis.

Extra opties

Natuurlijk is er nog veel meer te doen in Parijs. Wat te denken van het Louvre of Musée d’Orsay? Onze kinderen hadden het geduld nog niet om die kunst te waarderen. En welke jongere wil geen bezoek brengen aan het graf van Jim Morrison op Père Lachaise? Jardin des Plantes moet ook de moeite waard zijn.

En vergeet ook niet al het lekkers dat Parijs je te bieden heeft!

Wat zou jij doen op stedentrip naar Parijs? Laat het ons weten, want we willen graag nog een keer terug!

Interesse in een andere stedentrip of wil je meer informatie over het openbaar vervoer in Parijs?

    Geef een antwoord

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    error: Content is protected !!