Aurlandsvegen rijden

Aurlandsvegen rijden

Onderweg van Hemsedal naar Voss hadden we de keuze tussen de 24,5 kilometer lange Lærdaltunnel of de Aurlandsvegen rijden. Een spectaculaire bergroute. Natuurlijk was het een omweg, maar we hadden de tijd. Het is al jaren een van de 18 Nasjonal Turistveger van Noorwegen. En we hebben geen moment spijt gehad van deze keuze.

Waar ligt de Aurlandsvegen?

De Aurlandsvegen is een 47 kilometer lange bergweg tussen Lærdalsøyri en Aurland. Vaak is er het hele jaar door sneeuw te vinden.

Vanaf Hemsedal volg je weg 5 naar het Lærdal en neem je op de rotonde in Lærdal de afslag naar de Fv243. Bij Aurlandsvagen komt de weg weer uit op de E16.

Hoe werkt dit kaartje? Klik op een icoontje voor meer informatie. Als je de kaart hebt geopend in My Maps (dat doe je door rechts bovenin op het vierkantje te klikken) kun je op het sterretje klikken om de kaart toe te voegen aan je eigen account. Om de kaart op je telefoon of computer te bekijken klik je op de menu-knop, ga naar “Mijn plaatsen” en dan naar “Kaarten”.

De Aurlandsvegen rijden

Niet het hele jaar open

Voor je de Aurlandsvegen gaat rijden moet je bedenken dat deze niet het hele jaar open is. De helft van het jaar is deze afgesloten vanwege de vele sneeuw die er dan op de berg ligt. De weg is open vanaf ongeveer eind mei/begin juni tot half oktober/begin november. De exacte openings- en sluitingstijd hangt af van de weersomstandigheden. Het uitkijkpunt Stegastein is wel bereikbaar vanaf Aurlandsvangen.

Tanken

Hoewel de weg 47 kilometer lang is, is er geen tankstation te vinden. In de dorpen erom heen kun je wel tanken. Of je moet zorgen dat je tank gevuld is voordat je hier gaat rijden.

Bezienswaardigheden

De grootste bezienswaardigheid is de natuur. Je rijdt op deze route langs het Lærdalfjord en eindigt bij het Aurlandsfjord. Onderweg kom je watervallen, snelstromende rivieren, haarspeldbochten en sneeuw tegen.

Lærdalfjord vanaf de parkeerplaats
Lærdalsfjord
Lærdalfjord
Het uizicht als je de Aurlandsvegen rijdt is schitterend.
Er ligt bijna altijd sneeuw bij de Aurlandsvegen.

Wij moesten op een gegeven moment tegen onszelf zeggen: “Ja, het is mooi, maar we stoppen hier niet.” We waren al zo vaak gestopt, dat we bang waren nooit op onze bestemming te komen!

Uitkijkpunt Stegastein

Bijna aan het einde van de Aurlandsvegen vind je het beroemde uitkijkpunt Stegastein. Een platform in de vorm van een 7 die uitzicht biedt over het Aurlandsfjord. Dit uitkijkpunt ligt op 650 meter hoogte en lijkt te zweven boven het fjord. Door de glazen glasplaat heb je een schitterend uitzicht over het fjord.

Uitkijkpunt Stegastein
Zicht op het Aurlandsfjord vanaf uitkijkpunt Stegastein.

Dit is het drukste punt van de hele route. Veel mensen rijden alleen vanaf Aurlandsvagen hier heen voor dit uitkijkpunt. En dat merk je. Hou in het hoogseizoen rekening met een overvolle parkeerplaats, drukte op de weg hier naar toe en ook op de Stegastein zelf wordt je gek van de mensen. Hier heb je toeristen die niet 1, maar het liefst 10 selfies van zichzelf willen maken.

Wij vonden het hélemaal niks. Ons advies: sla dit punt over en rij door naar Otternes, ook hier heb je een mooi uitzicht, maar niet de drukte.

In de buurt

Er zijn een paar bezienswaardigheden in de buurt die je niet mag missen. Wij reden vanaf Hemsedal naar Voss dus de eerste bezienswaardigheid die we tegenkwamen was de Borgund Staafkerk.

Borgund Staafkerk

Dit is een van de beroemdste staafkerken in Noorwegen. De staafkerk van Borgund is gebouwd in de 12e eeuw en zeer goed bewaard gebleven. De parkeerplaats is niet zo groot en ook hier is het druk.

Er is een restaurant met toiletten aanwezig. Je kunt hier alleen gebruik van maken als je een ticket koopt voor de staafkerk. Wij hebben dat genegeerd en zijn gewoon naar de wc gegaan, het was er zo druk dat men daar geen erg in had.

Borgund staafkerk
Drukte bij de staafkerk van Borgund

In Oslo hadden we al in het Norsk Folkemuseet een staafkerk gezien en we hadden er niet veel behoefte aan om met de massa hier een bezoek aan deze te brengen. We kregen hier het idee dat je als toerist uitgemelkt werd. En dat hebben we verder nergens in Noorwegen meegemaakt. Maar, veel mensen willen deze kerk graag zien en als je verder nog geen staafkerk bezocht hebt, schijnt dit degene te zijn die je moet hebben.

Alle informatie over openingstijden en toegangsprijzen vind je op hun website.

Otternes Bygdetun

Een stukje rijden van Aurlandsvagen aan de E16 vind je Otternes Bygdetun. Dit is een heel klein openluchtmuseum bestaande uit vier boerderijen die elk uit meerdere gebouwen bestaan. Je kunt hier een picknickmand bestellen of je krijgt koffie/thee bij de toegangsprijs in. Het uitzicht over het Aurlandsfjord is fantastisch!

Otternes Bygdetun
Huisjes Otternes Bygdetun
Zicht op het Aurlandsfjord vanaf Otternes Bygdetun.
Vanaf Otternes Bygdetun heb je uitzicht op het dorpje Flåm
Vanaf Otternes Bygdetun heb je uitzicht op het dorpje Flåm.

En het allermooiste? De meeste mensen kennen het niet! Dus je zit hier bijna alleen. In tegenstelling dus tot Stegastein. Je komt even heerlijk tot rust op deze plek. Een paar maal per dag wordt er een rondleiding gegeven, alleen waren wij daar niet op dat moment. Maar we hebben heerlijk zitten genieten in het zonnetje.

Meer Noorwegen:

Noorwegen is een land waar je heerlijk kunt buitensporten. Zo kun je in het Hemsedal verschillende bergtoppen beklimmen en staat Voss bekend al outdoor paradijs. Maar wil je daar wel heen? Een treinrit met de Flåmsbana mag zeker niet ontbreken! Wil je meer lezen over het autorijden in Noorwegen? Bekijk dan even onze post hier. Bergen is de tweede stad van Noorwegen, als je tijd over hebt moet je deze stad zeker bezoeken.

Hoe zijn jouw ervaringen met het rijden van de Aurlansvegen? Of heb je een vraag over het rijden hier? Stel ze gerust in het reactieformulier hieronder.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    error: Content is protected !!